Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zemědělské protesty nelze brát vážně, chybí jim úroveň i smysl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: UC Davis ABT49; Flick; licence CC BY 2.0 DEED

Zemědělské protesty napříč republikou působí v porovnání se zahraničím neskutečně amatérsky.

Po protestech ze strany lékařů a učitelů přišlo období stávek zemědělců, ty jsou ale zatím pouze velice nepodařenými výkřiky do tmy. Mají naprosto amatérskou organizaci a svou nekultivovaností pouze zhoršují vyjednávací pozici zemědělců.

Článek

Máme za sebou v posledních týdnech dva větší protesty zemědělců, které se zásadněji dotkly i samotné Prahy a oba dopadly spíše tragikomicky. Ten první se zvrhl úplně, protože se z něj nakonec vyklubala propagační akce ruské páté kolony v naší republice a místo protestu zemědělců jsme tak v realitě sledovali další nechutnou show vrchního současného dezinformátora Jindřicha Rajchla. Ten druhý, který proběhl minulý čtvrtek, tak komické vyústění neměl a alespoň z větší části skutečně patřil zemědělcům samotným, ovšem jeho provedení a vyznění skutečně pozitivní nebylo. Opravdu lze brát seriózně vyjednávacího partnera, který blokuje ranní dopravu v hlavním městě a vyklápí hnůj před Úřad vlády? Chvílemi to více než snaha o jakoukoliv diskusi vypadalo spíše jako organizovaný výlet ne moc inteligentních vesničanů do hlavního města, kam vyrazili poprvé v životě…

Protestující, kteří nevědí, za co protestují

V demokratické společnosti má samozřejmě kdokoliv právo na přiměřenou formu protestu, to vůbec nikomu neberu. Proto i naprosto chápu ten samotný fakt, že se zemědělci rozhodli protestovat - ačkoliv mi některé z jimi uváděných důvodů přijdou absurdní, budiž. Právo protestu se vztahuje i na věci, které jsou absurdní. Ovšem to provedení? Šlo to provést více nekultivovaným způsobem? Skutečně si někdo myslí, že zlepší svou vyjednávací pozici tím, že zablokuje takřka celé centrum hlavního města, a navíc vysype hnůj před Úřad vlády? To jsme se posunuli do nějaké zaostalé země na východ od nás nebo jsme se vrátili v čase o několik desítek let?

Ve čtvrtek ráno jsem měl tu smůlu, že jsem z pracovních důvodů musel fyzicky do pražského centra. Samozřejmě se mi tedy stalo, že jsem uvízl v nekonečné koloně vytvořené zbrusu novými moderními traktory, které přijely protestovat do hlavního města a komplikovat život pracujícím lidem. Tohoto času stráveného v koloně jsem se rozhodl využít k tomu, že se některých protestujících, kteří zrovna postávali vedle svých odstavených strojů, zeptám, jestli vůbec vědí, zač protestují. Níže reprodukuji krátký rozhovor, který jsem absolvoval se skupinkou tří zemědělců, a záměrně z něj vynechávám invektivy, kterými jsem během něj byl počastován.

„Máte radost, že jste zablokovali celou ulici? Za co tady vůbec protestujete?“ začal jsem.

„To není náš problém. Tahle vláda na nás se*e! EU, Green deal… Co z toho máme my? Jak se máme uživit?“ odpověděl mi hned energicky tělnatý pán kolem padesátky.

„A kdo vám zaplatil ty krásné nové traktory? Nebyly to náhodou ty dotace, které mají Green deal kompenzovat?“ zajímal jsem se, ale v tu chvíli už proti mně byla namířena vlna negativní energie.

Na to se mi už dostalo poměrně agresivní odpovědi: „Ty jsi volič pětikolky, že jo? Co ti je do toho, odkud máme traktory? Nezasloužíme si snad za tu práci lepší zacházení?“

Provedl jsem poslední zoufalý pokus zjistit nějaké konkrétní odpovědi: „A víte vůbec, o co v Green dealu jde? A čím vysvětlíte, že zisk zemědělského sektoru v posledních letech rostl? Nepřijde mi, že byste se měli zle…“

V tu chvíli rozhovor víceméně skončil, protože místo odpovědi se mi dostalo už jenom nadávek od stále se zvětšující skupiny kolem mého auta a jenom blízko stojící policisté asi zapříčinili, že jsem nebyl rituálně napíchnut na vidle, které by určitě některý z traktoristů dokázal zajistit. I z tak krátké interakce jsem ovšem vyvodil, že minimálně někteří protestující vůbec nerozumí problematice toho, za co protestují, a navíc vůbec nejsou ochotni diskutovat s kýmkoliv, kdo nesdílí jejich zaslepené vnímání reality. Jak pak ve světle toho všeho má vůbec člověk těmto protestům přisuzovat jakoukoliv váhu?

Reakce vlády byla naprosto v pořádku

Petr Fiala, který byl asi ještě naštvaný nucenou interakcí s Robertem Ficem, poměrně ostře odpálkoval právě i zemědělce samotné a z mého pohledu naprosto správně odsoudil provedení jejich protestu. „Nemíním, a říkám to znovu za sebe i za vládu, ustupovat tlaku, vydírání, blokování ulic, omezování života lidí, jak to dnes vidíme v Praze,“ prohlásil premiér a poměrně trefně dodal, že obyvatelé Prahy alespoň mohou vidět „přehlídku krásných nových strojů.“ Je totiž skutečně absurdní, že proti Green dealu a špatnému stavu tuzemského zemědělství přijíždí protestovat lidé v moderních strojích, které by bez dotací, které jsou vypsány právě na zmírnění dopadů Green dealu, vůbec neměli. Když už si člověk myslí, že absurdita dosáhla vrcholu, vždy se v naší zemi stane něco, co laťku posune ještě výš.

Foto: Ludvík Hradilek; licence Creative commons CC BY 4.0 DEED

Vláda se k situaci postavila dle mého názoru správně, protože ustupovat nátlaku by bylo nebezpečné.

Z mého pohledu tak byla reakce vlády naprosto v pořádku, protože ustupování podobně agresivním protestům by mohlo způsobit nebezpečný precedens. Je skutečně hodné roku 2024 blokovat frekventované ulice hlavního města jenom kvůli dosažení nějakých vlastních pofidérních cílů? Není to bezohledné vůči lidem, kteří chtě nechtě musejí sednout do auta nebo hromadné dopravy a vinou této akce přijedou do práce o vyšší desítky minut později? Je skutečně právě toto negativní vyznění protestu tím, čeho chtěli zemědělci docílit? Pokud by vláda tomuto absurdnímu tlaku ustoupila, co by přišlo příště? Napadlo by třeba někoho zatarasit železniční tratě vedoucí do Prahy jenom proto, aby si na vládě něco vymohl? Protesty, které omezují fungování ostatních lidí, jsou zpravidla spíše kontraproduktivní.

Dalším důvodem pro zdvižené obočí je to, jak se do protestu opět dostal politický faktor. Když už ministr zemědělství Marek Výborný vyšel mezi protestující, aby s nimi diskutoval, dostalo se mu za odměnu pouze skandování hesel jako „Demisi!“ nebo „Výborný do hnoje.“ Já se musím přiznat, že být na místě ministra, vůbec bych takhle s nevychovaným davem debatovat nešel. Protestující už předtím svou epizodou s hnojem před Úřadem vlády a blokováním dopravy ukázali, že nejsou partnery hodnými jakékoliv diskuse. Nalezení konsenzu by samozřejmě mělo být hlavním cílem obou stran, ovšem ne za cenu toho, že u jednacího stolu bude přítomen někdo, kdo se vůbec neumí chovat.

Poučí se zemědělci pro příště? Pokud ne, ztratí podporu veřejnosti

Ve výsledku je tak to jediné, čeho zemědělci docílili, že ochota vlády je podpořit spíše poklesla a podpora veřejnosti je také s otazníkem. Za celou dobu protestů totiž zemědělci nebyli schopni předložit nějaký relevantní seznam požadavků, které by byly realistické a zároveň skutečně reflektovaly nějaké reálné problémy. S Green dealem, který mimochodem v Bruselu podepsal během minulého volebního období Andrej Babiš, už současná vláda mnoho neudělá - mírnit dopady se dle mého názoru snaží a Česko patří v rámci EU k zemím, které obecně k environmentální politice zastávají vlažnější přístup. A jak už bylo řečeno, samotný Green deal přináší zemědělcům i bonusy, které ale oni sami asi nejsou ochotni vidět…

Vůbec se tak není čemu divit, že Petr Fiala po těchto protestech prohlásil, že dvě miliardy, které původně plánovali do zemědělství přidat, možná investují někam jinam. Protože pokud tu na pozadí probíhají nějaká jednání odborů a vrcholných zemědělských představitelů s vládou a místo toho, aby se obě strany snažily udělat vše pro dosažení dohody, přijde protest s podobnou (tedy nulovou) štábní kulturou… Má skutečně takové jednání smysl? Co si vláda asi pomyslí o serióznosti partnerů, se kterými jedná, když pak předvedou podobnou formu protestu? Obecně je vtipné, že ti samí lidé, kteří si stěžují, že nemusíme ze západních zemí přebírat všechno (hlavně pokud jde o genderovou politiku, rovnoprávnost atd.), z těchto zemí přeberou s povděkem to úplně nejhorší - tedy právě tuto nekultivovanost zemědělských protestů. Hnůj před vládní budovy se vám v moderní Evropě líbí, ale manželství pro všechny už ne? Zvláštní hodnoty…

Obecně tak můžeme říci, že i tento protest po sobě zanechal nepříjemnou pachuť. Čeho vlastně dosáhl? Mohou se teď zemědělci vrátit na své farmy, poplácat se po zádech a pochválit se, jak dobrou práci v Praze odvedli? Pokud jsou alespoň trochu soudní, což snad někteří z nich jsou, tak asi ne. Sám za sebe se musím přiznat, že po svém čtvrtečním zážitku jsem byl znechucený a jestliže jsem předtím zastával k této problematice spíše neutrální názor, aktuálně daleko více inklinuji k názoru, že by se ty dvě miliardy vládních investic skutečně více hodily jinde.

Foto: Seznam.cz

Více peněz by chtěli všichni. Zvykli jsme si snad za Babiše, že stačí jenom natáhnout ruku a trochu si postěžovat?

Naše společnost má řadu problémů a mnoho sektorů může naříkat, že jsou podfinancovány - a mnoho z nich tak také bude činit právem. Ale dovedete si představit, že by každý dával najevo nespokojenost podobným způsobem? Ostatně kdo by nechtěl dostat více peněz? Asi jsme ale rozmazleni z vlády Andreje Babiše, který nerozvážně rozhazoval úspory na všechny strany a roztáčel spirálu státního dluhu. Pokud máme šetřit, musíme šetřit všichni. Musíme se smířit s tím, že budeme platit víc a od státu dostávat stále stejně, nebo dokonce ještě méně. Pokud ale nechceme, aby generace našich dětí narazila na dopady dluhové brzdy, je to nutné. Nemohly by tedy jednotlivé sektory začít s kritikou spíše vlastních řad? Protože peněz do zemědělství už šlo (a stále chodí) skutečně hodně, evidentně je ale sami zemědělci nevyužívají efektivně, když stále mají málo…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz