Hlavní obsah
Názory a úvahy

Komentář: Jak Česká republika zahodila příležitost dotknout se vesmíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: NASA

Na začátku prosince oznámil šéf odboru kosmických aktivit a výzkumu Václav Kobera, že český pilot Aleš Svoboda nepoletí na misi nabídnutou společností Axiom. O co všechno jsme tak ale (prozatím) přišli?

Článek

Vojenský pilot Aleš Svoboda byl na podzim roku 2022 vybrán jako člen záložního týmu astronautů Evropské vesmírné agentury (ESA). Poprvé v historii samostatné ČR tak máme astronauta. V tomto roce se navíc pro Českou republiku, respektive Aleše Svobodu, objevila nabídka letu v rámci soukromé mise Axiom. Podmínkou bylo, aby stát přispěl na tuto misi něco přes 1 miliardu korun. A zde to vlastně celé končí. Stát odmítl přispět. Odůvodnil to tím, že momentálně není státní kasa v dobré kondici.

Foto: Armáda ČR

Člen záložního týmu astronautů ESA Aleš Svoboda

To je ale jen prostá výmluva. Je pravda, že v posledních letech se schodek rozpočtu vinou nezodpovědného hospodaření minulé vlády prohluboval, nicméně tato příležitost se nebude často opakovat. Ona miliarda, kterou by stát vložil do této mise, se totiž mohla stát jakousi dlouhodobou investicí.

Vrátila by se v podobě propagace českého průmyslu a českých kapacit. V tuzemsku operuje již mnoho firem, které se pohybují na vesmírném poli. Navíc máme i technické univerzity, které jsou jedněmi z nejlepších ve střední Evropě a mohly by tak přinést významné vědecké poznatky. K tomu všemu přispívá i fakt, že již v druhé polovině minulého století operovalo Československo se svými družicemi v kosmu. Máme tak tedy mnohaleté zkušenosti, které lze nabídnout při dobývání vesmíru.

Proč se stát rozhodl smést ze stolu nabídku pro Aleše Svobodu, je záhadou. Kdybychom pominuli reklamu samotnému Česku v zahraničí, je zde stále samotná osobnost záložního astronauta. Totiž, Svoboda je vojenským pilotem. A v dnešní době má armáda problém s personálem - nestačí plnit plány navyšování kapacit. Mohla by tak využít toho, že právě s armádou lze nabrat dovednosti a zkušenosti potřebné pro pobyt ve vesmíru.

Každopádně nebylo to rozhodnutí armády, ale politiků a úředníků. Sám Svoboda si myslí, že pro zrealizování jeho cesty se dalo udělat více. Možností, jak by se jeho účast na vesmírné misi dala využít, je nespočet. K propagačním a náborovým účelům by se tak mohly připojit vědecké a vzdělávací.

Avšak toto byla jeho premiérová nabídka. Šancí ještě v budoucnu může přibýt, a tak v nás stále zůstává naděje, že ve 21. století i český národ bude mít ve vesmíru svého zástupce.

Anketa

Letěli byste do vesmíru, kdyby se vám naskytla šance?
Určitě
52,9 %
Spíš ano
9,8 %
Spíš ne
5,9 %
Rozhodně ne
31,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 102 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz