Hlavní obsah
Lidé a společnost

John Steele - výsadkář, jehož figurína visí na špatné straně kostela

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Sobín

Figurína parašutisty.

Události v severofrancouzském městečku Sainte-Mère-Église na počátku Dne D.

Článek

Starobylé město Sainte-Mère-Église leží v severozápadní Francii, v oblasti Carentan. Má pouze necelých 2000 obyvatel, ale velice zajímavou historii. V obecném povědomí je zapsáno jako „První město osvobozené 6.6.1944“ nebo „Město výsadkářů“. V centru stojí možná jediný kostel, ve kterém najdeme okenní vitráž zobrazující (kromě Panny Marie) také dva parašutisty při seskoku. Také městský znak obsahuje dva padáky snášející se na katedrálu.

Když přijdete na náměstí Sainte-Mère-Église, uvidíte úžasný kostel v normandském románském stylu. Ihned si určitě všimnete figuríny parašutisty visící na jeho věži. Proč tam ale visí? Nápovědou je její uniforma amerického druhoválečného výsadkáře a také to, že kostel se nachází na „Náměstí 6. června 1944“.

Samozřejmě, jedná se o vzpomínku na Den D. Vojín John Steele (ročník 1912), seskočil do města s 82. výsadkovou divizí asi v 1:40 6. června 1944. Seskok nebyl jednoduchý, výsadkáři byli hodně rozptýleni, část zabita, Steele zraněn do chodidla (zřejmě střepinou). Jeho padák se bohužel zachytil o věž kostela a on zůstal viset ve svém postroji asi 12 metrů nad dlažbou náměstí, které už bylo plné německých vojáků. Nezbylo mu, než 2 hodiny předstírat mrtvého, než ho Němci vytáhli a zajali. Ze zajetí se mu ale podařilo brzy uprchnout a připojil se ke své jednotce. Po válce se stal velmi slavným, zmínil se o něm Cornelius Ryan ve své knize Nejdelší den. Podle knihy byl natočen známý velkofilm téhož jména. Film Nejdelší den měl premiéru v roce 1962. Městečko Sainte-Mère-Église jmenovalo Steela čestným občanem. On však od roku 1961 trpěl rakovinou hrtanu, na kterou r. 1969 zemřel.

Tohle je ten známý příběh, ale v noci na 6. června 1944 se u kostela děly ještě další věci. John Steele totiž na věži nevisel sám. 6 metrů pod ním se zachytil teprve sedmnáctiletý vojín Kenneth Russell, a ještě níž, u paty kostela přistál seržant John Ray. Johna Raye však německý voják ihned po dopadu střelil do břicha. Němec ho považoval za mrtvého a obrátil pozornost na dva Američany, bezmocně visící nad ním. Umírající seržant Ray ale dokázal ještě vystřelit a svou pistolí Colt trefil Němce do krku. Russell se poté odřízl od padáku, dopadl vedle Raye, ale ten už nežil. Volal a mával na Steela, který však na celé drama pod sebou nijak nereagoval, dál předstíral mrtvého. Je pravdou, že po celou dobu Steelovi nad hlavou zvonil zvon a vedle něj střílel německý kulomet, takže hluk musel být pekelný. Kenneth Russell zemřel v roce 2004, až do své smrti Steelovo „zamrznutí“ nekomentoval. Mezi veterány totiž existuje jakýsi kodex cti - nekritizovat spolubojovníka, když vidí tehdejší situaci trochu jinak. Russellovi asi nevadilo, že se nikdo nezmínil o něm, ale mrzelo ho, že se nikde nepsalo o Rayově oběti, kterou zachránil život jemu i Steelovi.

Seržant John Ray je pohřben na hřbitově Colleville-sur-Mer (nad pláží Omaha).

P.S.: Figurína výsadkáře samozřejmě visí na straně k náměstí proto, aby byla dobře viditelná. Dvakrát ročně se snímá a opravuje.

Prameny: Airborne Museum Sainte-Mère-Église

Cornelius Ryan - kniha Nejdelší den

film - Nejdelší den

internetové stránky - www.normandyamericanheroes.com

Foto: Ondřej Sobín

Airborne Museum.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám