Hlavní obsah
Rodina a děti

Neumíte si vychovat dítě? Dejte mu nálepku „ADHD“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik.com

Ilustrační obrázek.

Rozdováděné, neposlušné a hyperaktivní dítě často budí pozornost, kamkoliv přijde. Ostatním připadá nevychované a rodiče také často dostávají rady, aby si své dítko lépe vychovali, než s ním někam jdou. Kdy je ale dítě hyperaktivní a kdy nevychované?

Článek

Diagnóza ADHD jakoby se v posledních letech stala trendem. Během jednoho dopoledne na dětském hřišti zjistíte, že ADHD má téměř každé druhé dítě. Nebo alespoň to Vám budou tvrdit maminky, protože neposedné dítě, rodiči označené jako „nezvladatelné“, má přeci určitě tuto poruchu. Co když ale dítě jen touží po pozornosti rodičů, kteří se mu nevěnují? Nebo co když se rodiče výchovou své ratolestí tolik nezaobírají?

Co je vlastně ADHD?

ADDP uvádí, že se jedná o neurovývojové onemocnění způsobující obtíže se soustředěním, přizpůsobením aktivity a zvýšenou impulzivitou.

V reálu je dítě neklidné, nesoustředěné, má poruchy se spánkem a usínáním, je neustále v pohybu (např. poskakuje, hraje si s rukama, vrtí se), neustále mluví nebo vydává nějaké zvuky a zapomíná.

Nevychované nebo s ADHD?

Problémem dětí s ADHD je, že na okolí tyto skutečnosti často působí, jakoby dítě bylo nevychované. Dítě může působit i jako drzé a neposlušné. Tuto poruchu jednoduše na první pohled laik nepozná a udělá tak ukvapené závěry. Jenže škatulkovat a soudit umí každý.

Každé druhé dítě

Diagnóza ADHD je v poslední době jako trend. Kolikrát slyšíte, že dítě má ADHD nebo čeká na vyšetření a diagnostiku. Kde se jen vzala domněnka, že když je dítko jen trochu víc aktivní než ostatní, mělo by se nechat vyšetřit? Možná by postačilo, kdyby rodiče věnovali o trochu více své ratolesti místo hledání této poruchy na internetu. Každé dítě je totiž jiné, a tak se stává, že když dítě nemá dostatek pozornosti dospělých, „zlobí“. Dítě se také často může více projevovat pokud je nevyblázněné, nudí se a chce na sebe upoutat pozornost.

Pokud je dítě více aktivní na rozdíl od svých vrstevníků, není nutné hned hledat příznaky ADHD. V první řadě by bylo vhodné zjistit, z čeho pramení toto chování a případně zkusit vymyslet, co by se dalo zlepšit.

Neplašit, ale neignorovat

Na druhou stranu ale není nejlepší nápad příznaky ADHD přehlížet či úplně ignorovat a doufat, že z toho dítko vyroste. Úplně nejhorším však může být samoléčba dle vlastního uvážení. V každém případě je dobré neplašit a až pokud příznaky přetrvávají a stupňují se, je vhodné zvážit návštěvu lékaře.

Zdroje: článek NZIP, článek PPP Nový Jičín, článek MŠMT

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz