Hlavní obsah
Zdraví

Zdravý vztah k jídlu je vzácnost. Poruchy příjmu potravy nejsou jen o hubnutí, často jde o život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik.com

ilustrační obrázek

Hladovění, zvracení a odmítání cokoliv sníst. Typické znaky Anorexie nebo Bulimie, které se často podceňují. Přitom nejde už jen o hubnutí, mnohdy hrozí smrt důsledkem hladovění, dehydratace nebo vyčerpání organismu.

Článek

Poruchy příjmu potravy (PPP) rozhodně není dobré brát na lehkou váhu. Nejčastěji se s nimi potýkají teenageři a mladí lidé, avšak to neznamená, že tyto nemoci nemohou postihnout i starší. Možná jste se rozhodli jen shodit nějaké to kilo, ale rozumné hubnutí se zvrtlo do snahy zhubnout co nejvíce za krátký čas. Začnete se tak ještě více hlídat, více sportovat a omezovat své porce. Gratuluji, jste na nejlepší cestě k psychickým problémům a posedlosti svou váhou.

Za vše může psychika a sociální sítě

Psychika je mocná a není radno si s ní zahrávat. PPP jsou toho jasným důkazem. Máte hlad, necítíte se fyzicky dobře, ale Vaše hlava Vám nedovolí cokoliv pozřít. Každý den bojujete se svým tělem, které Vám říká, že je hladové a se svou hlavou, která tvrdí, že pokud se najíte, přiberete. A přibrat přeci nechcete. Proto raději budete hladovět a když už se něco rozhodnete snít nastává opět velký boj. Co sníst a kolik toho sníst. Pokud už se Vám něco opravdu podaří sníst, téměř vždy se dostaví výčitky a myšlenky na to, že by bylo nejlepší pozřené jídlo vyzvracet. A tak je to stále dokola, což je samozřejmě špatně.

Na vině mohou být také média a soc. sítě, kde se neustále prezentují osoby, které mají dokonalá těla. Jenže se zapomíná, že vše, co je na internetu nemusí být pravda. Fotky božských těl jsou často pečlivě upravené.

Anorexie

„Mentální anorexie (lat. Anorexia nervosa) je porucha příjmu potravy, kdy postižený výrazně omezuje množství konzumovaného jídla. Kromě toho pacient(ka) někdy nasazuje další „opatření“, kterými udržuje podváhu, např. vyvolává zvracení. Výrazný úbytek váhy u mentální anorexie si postižený přivodí sám, nejčastěji omezením příjmu potravy (i nápojů) a hladověním. Kromě toho postižení uplatňují další způsoby, kterými dosáhnou úbytku hmotnosti, jako např.: vyvolávání zvracení, užívání projímadel (laxativ), užívání anorektik (léků snižujících chuť k jídlu) a/nebo dieretik (léky podporující močení), extrémní tělesná aktivita (nadměrné cvičení).“ uvádí NZIP.

Postižený má kromě toho zkreslené vnímání svého těla, kdy se vidí tlusčí, než opravdu jsou. „Mentální anorexie má těžké dopady na tělo, jako např. poruchy vývoje a hormonální rovnováhy, kardiovaskulární a metabolické problémy, nedostatek živin, špatnou pleť a vlasy. K úmrtí na následky anorexie dochází asi v 5-6 %.“uvádí FN Brno.

Bulimie

„Bulimie (neboli mentální bulimie, lat. Bulimia nervosa) se vyznačuje záchvaty přejídání, kdy postižený během krátké doby zkonzumuje velké množství jídla. Poté se různými způsoby snaží „odčinit“ následky svého konání (tzn. Přírůstek hmotnosti, třeba i jen hrozící).

Kompenzačním chováním se člověk postižený mentální bulimií snaží zvrátit důsledky svého záchvatu přejídání. V tomto smyslu může kompenzačním chováním být: vyvolávané zvracení, dočasné období hladu (diety, půst), vyhýbání se vysoce kalorickým potravinám, užívání projímadel (laxativ), užívání anorektik (léků snižujících chuť k jídlu), diuretik (léky podporující močení) nebo léků ovlivňujících činnost štítné žlázy, zneužívání projímadel, použití diuretik, látek potlačujících chuť k jídlu a přípravků na léčbu štítné žlázy ,extrémní tělesná aktivita (nadměrné cvičení).

Postižení často pociťují až chorobnou úzkost (patologický strach) z přírůstku na váze. Během záchvatů přejídání však ztrácejí kontrolu nad tím, kolik toho jedí i co vlastně jedí. V průběhu záchvatu mají postižení pocit, že s jídlem nemohou přestat.“ Uvádí NZIP.

Zdravý vztah k jídlu je luxus

Zdraví vztah k jídlu je dnes více než luxus, který nemá každý. V důsledku toho lidi postihují PPP. Někteří se vyléčí téměř svépomocí, jiní se musejí léčit v léčebnách a některé případy bohužel končí smrtí. PPP také nepostihuje jen ženy, ale i muže, a to jakéhokoliv věku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz