Hlavní obsah
Zdraví

Potřebujeme 100 milionů korun: Češi se skládají na lék pro dvouletého Martínka. Přispějete také?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Donio.cz

Obrázek Martínka

100 milionů korun. Přesně to je suma, kterou potřebuje malý Martínek (2) k zaplacení jednoho jediného léku. Češi však ukázali, že mají dobré srdce a malému hrdinovi přispívají.

Článek

Od pátku se na sociálních sítích strhla lavina ohledně sbírky pro malého hrdinu. Tím je malý Martínek, kterému jsou pouze 2 roky. Tento chlapec trpí vzácným onemocněním zvaným AADC, se kterým se potýká pouze 120 lidí na celém světě.

Syndrom AADC

„Deficit AADC je dědičné onemocnění postihující nervový systém, které se projevuje příznaky, jako je opoždění vývoje, slabý svalový tonus a neschopnost kontrolovat pohyb končetin.“ uvádí EMA.

Rodiče Martínka uvádějí, že chlapec se musí potýkat s častým zvracením, nadměrným pocením nebo třeba se svalovými křečemi. Martínek se potýká často i dalšími projevy nemoci, neboť má bohužel nejtěžší formu tohoto onemocnění, kdy je odkázán na celodenní péči druhých.

Sbírka

Rodiče Martínka založili sbírku na Donio.cz, ve které je možné dobrovolně přispět na lék, který stojí přibližně 100 milionů korun a pojišťovna na tento lék nepřispěje. Rodiče pod sbírkou uvádějí, že vybrané peníze budou použity právě na zmíněný lék, avšak pokud se nepodaří vybrat cílová částka, rodiče peníze i tak použijí výhradně na potřeby Martínka. Pro zatím se podařilo vybrat přes 27 milionů korun.

Kouzlo internetu

Známé české osobnosti během tohoto víkendu sdíleli příběh Martínka na sociálních sítích. A udělali dobře. Lidé začali posílat malému hrdinovi peníze, ale také milé vzkazy. Nikol Štíbrová sdílela sbírku jako jedna z prvních a dodala, že pokud by každý jeden z jejích sledujících přispěl 150 Kč, tak se podaří dosáhnout cílové částky. Po Nikol se přidali i další české známé osobnosti.

Každá koruna se počítá

Češi ukázali, že i když často nemají na rozdávání, pár korun se vždy najde. Dárci Martínkovi zasílají např. „jen“ 50 Kč, avšak i to je velmi milé. Najdou se ovšem i dárci, kteří přispěli několik tisíc.

V on-line sbírce v záložce „dárci“ je možné nahlédnout do seznamu dárců. Seznam je anonymní, ale jsou zde vidět zaslané částky.

Přispějete i Vy?

Pokud Vás sbírka zaujala, neváhejte rozkliknou tento odkaz, ve kterém se dozvíte Martínkův příběh a více o syndromu AADC. Na tomto odkaze rovněž můžete malému hrdinovi přispět. Sbírka je dobrovolná a případná zaslaná částka též.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz