Hlavní obsah

Cyrano z Begeracu byl z Paříže

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Image by catalyststuff on Freepik

Edmond Rostand by byl překvapen, kdyby věděl, jak moc jsem si oblíbil jeho postavu Cyrana z Bergeracu. Nebál se nikoho, i přes svůj hendikep.

Článek

Věřte nebo ne, ale tento okouzlující romantik, básník a duelista skutečně žil – i když jeho reálný život byl možná o něco méně poetický než ten, který mu přiřkl Rostand.

Cyrano se narodil v roce 1619 v Paříži. Už od mládí se netajil svým temperamentem a kuráží. Měl totiž nos, který by mohl konkurovat i Pinocchiovi, ale na rozdíl od dřevěného chlapce ho nikdy nezatahoval do lží. Tento nos se stal jeho symbolem. Místo aby ho skrýval, hrdě ho vystavoval a využíval jako zbraň proti těm, kdo by ho chtěli zesměšnit. A že jich bylo!

Mladý Cyrano se rychle našel v armádě, kde jeho udatnost vynikla. Nebyl to ale jen drsný válečník, jeho srdce tepalo pro umění. Psal básně, divadelní hry a dopisy, v nichž se jeho citlivá duše odrážela na každém řádku. Byl doslova renesančním člověkem – vzdělaný, vášnivý a plný elánu.

Jedním z nejzajímavějších okamžiků v jeho životě byl jeho vztah s krásnou Roxanou, která je dnes ikonická díky Rostandově hře. Skutečná Roxana, Madeleine Robineau, byla jeho sestřenice. Cyrano k ní choval hluboké city, ale jeho vzhled mu nedovolil otevřeně je projevit. Místo toho se stal zprostředkovatelem milostných dopisů mezi Roxanou a jeho pohledným, ale poněkud prostoduchým přítelem Kristiánem. Byl to paradox – Cyrano byl mozkem i srdcem za Kristiánovou romantikou, zatímco Kristián byl jen jeho obličejem.

Cyranův život nebyl však jen o lásce a poezii. Měl také nesmírný smysl pro čest a spravedlnost. Nepřátelé se ho báli nejen pro jeho meč, ale i pro jeho jazyk, který byl stejně ostrý. Ať už v duelu nebo v debatě, Cyrano nikdy neustoupil.

Bohužel, život Cyrana byl krátký. Zemřel ve věku pouhých 36 let. Jeho smrt nebyla tak dramatická jako ve hře – nepadl v duelu, ale podle některých zdrojů podlehl následkům zranění způsobeného padajícím dřevem. I když odešel mladý, jeho odkaz přetrval díky literatuře.

A tak tu máme Cyrana z Bergeracu – muže s velkým nosem, ale ještě větším srdcem. Muže, který se stal symbolem nezištné lásky a odvahy. Pokud si kdy budete připadat nepatřičně kvůli nějaké své fyzické odlišnosti, vzpomeňte si na Cyrana. Místo aby svůj nos schovával, nosil ho s hrdostí. A místo aby se smířil s osudem, tvořil si vlastní příběh – plný lásky, hrdinství a poezie.

zdroj: TV Magazín, wikipedia.org

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám