Hlavní obsah

Robert Langdon - light verze Indyho Jonese

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Image by eightonesix on Freepik

Robert Langdon, náš milovaný profesor symbologie, by si klidně mohl zapsat doktorát i z přitahování potíží.

Článek

Když zrovna není zaneprázdněn luštěním prastarých tajemství nebo zachraňováním světa, pravděpodobně se snaží najít ztracené ponožky ve své zásuvce, což je pro něj určitě mnohem větší výzva.

Langdon se narodil 22. června 1964 v Exeteru, New Hampshire, kde vyrůstal obklopen knihami a příběhy o tajemstvích historie, což do značné míry předurčilo jeho budoucí kariéru. Již jako malý chlapec trávil hodiny ve staré knihovně svého dědečka, kde se zamiloval do světa symbolů a kódů. Když se ho ostatní děti ptaly, čím chce být, až vyroste, jeho odpověď „profesor symbologie“ vyvolávala spíš nechápavé pohledy než obdiv.

Jeho cesta ke hvězdám však nebyla přímá. Po absolvování Phillips Exeter Academy se rozhodl pro studium na Princeton University, kde si mnozí mysleli, že se zaměří na něco praktičtějšího. Ale ne, Robert Langdon se vydal na dráhu, která zahrnovala latinské fráze, anagramy a starobylé rukopisy. Jeho diplomová práce se jmenovala „Symbolem nebo smrtí: Jak se ve starověku psalo tajnými znaky“. Ne, že by to někdo kromě něj a jeho profesorského sboru četl.

Langdon je nejen vědec, ale také muž, který umí přitahovat nebezpečí jako magnet kovové piliny. Poprvé se dostal do širšího povědomí díky svému zapojení do případu záhadné vraždy v Louvru, kde byl nucen rozluštit složitý rébus, aby odhalil šokující pravdu. V ten moment si pravděpodobně přál, aby si místo symbologie vybral něco jednoduššího, třeba účetnictví.

Když zrovna neběhá po evropských památkách s krásnými ženami, které mu pomáhají rozplétat historické záhady, Langdon tráví svůj čas na Harvardské univerzitě. Jeho přednášky jsou legendární – někteří studenti je považují za nejlepší uspávač, jiní zase za fascinující cestu časem. Langdon se netají tím, že miluje Mickey Mouse a plavání – a to tak, že v bazénu by ho nejspíš zastihli častěji než ve své kanceláři.

Jeho vzhled je často popisován jako „učitel, kterého byste si přáli mít“. S hustými, pečlivě česanými vlasy, pronikavýma očima a vždy upraveným vzhledem je skutečně charismatickou osobností. I když jeho módní smysl je tak trochu záhadou, protože neustále nosí tweedová saka, která už dávno vyšla z módy.

Co se týče jeho osobního života, je stejně záhadný jako tajemství, která se snaží rozluštit. Ačkoli kolem něj krouží mnoho fascinovaných dam, Langdon se zdá být více zamilován do své práce než do čehokoli jiného. Jeho největší láskou je starověký svět symbolů, což je romantika, kterou má málokdo odvahu pochopit.

Langdon je také známý svým suchým smyslem pro humor. Jednou prohlásil: „Kdybych dostával dolar za každé rozluštěné tajemství, mohl bych si koupit nové ponožky.“ A to je přesně ten typ humoru, který byste od profesora symbologie čekali – nenápadný, chytrý a vždy trochu nevysvětlitelný.

Ačkoli jeho život je plný nebezpečných dobrodružství, Langdon zůstává pokorným akademikem. Jeho schopnost propojit body mezi historií, uměním a současností ho činí jedním z nejzajímavějších myslitelů naší doby. Přesto byste ho pravděpodobně našli spíše v zaprášené knihovně než na večírku plném lidí. A právě v tom spočívá jeho kouzlo – je to muž, který ví, jak najít světlo v temnotě, a přesto si nikdy nevšimne, že má rozvázané tkaničky.

Takže příště, až budete v knize řešit složité šifry nebo luštit staré rukopisy, vzpomeňte si na Roberta Langdona. Možná vás jeho příběh inspiruje k tomu, abyste se podívali na svět trochu jinýma očima – očima, které vidí význam tam, kde ostatní vidí jen chaos. A kdo ví, možná vám jeho příběh pomůže najít odpovědi na vaše vlastní otázky, i když by to mělo být jen kde se poděla ta zatracená ponožka.

zdroj: Autorský fiktivní životopis

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám