Hlavní obsah
Cestování

Navštivte romantický Stari Grad. Město s jedinečnou atmosférou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: P. H.

Kamenné uličky ve Starim Gradu

Úzké uličky mezi starými kamennými domy, stylové restaurace plné dalmatských specialit, dechberoucí historické památky či koupání v malebných zátokách. Stari Grad má co nabídnout a ne nadarmo ho místní obyvatelé nazývají perlou ostrova Hvar.

Článek

Stari Grad leží v severozápadní části ostrova Hvar, na konci širokého a hlubokého Starigradského zálivu. Je největším sídlem na ostrově, a proto je zde hojně využívaný trajektový přístav. Pohodlně se sem tedy dostanete přímým spojem z největšího města na chorvatském pobřeží Splitu.

Památky, které jen tak někde nenajdete

Toto malebné město bylo osídleno již za antiky, nejprve původní hvarskou kulturou, později starověkými Řeky. Je nejstarším místem na celém ostrově a jedním z nejstarších míst na všech chorvatských ostrovech. Stará část města si zachovala svoji tradiční architekturu. Na jižní straně zálivu se dokonce nachází řada budov z doby Rakousko-Uherska.

Ve Starim Gradu najdete spoustu památek. Tou nejnavštěvovanější je letní sídlo chorvatského šlechtice a básníka Petara Hectoroviće zvané Tvrdlalj, které pochází z 16.století a nachází se zde krásná zahrada s vodní nádrží. Nezapomeňte navštívit gotický kostel sv. Jana, jenž stojí na místě bývalého antického chrámu. Za vidění stojí také domimikánský klášter s kostelem sv. Petra mučedníka, kde si můžete prohlédnout knihovnu, muzeum a lapidárium.

Foto: Vlastní fotografie autora

Sídlo Petara Hectoroviće-Tvrdlalj

Místní příroda vás ohromí

Stari Grad leží u největšího a nejúrodnějšího pole jadranských ostrovů. Nazývá se Starigradsko polje a okouzlí vás zde místní vinohrady, obrovské množství voňavé levandule a olivovníky na terasách. Na východní straně zálivu se rozkládá oblíbený poloostrov Kabal, který je velmi členitý a plný vegetace.

Za koupáním můžete vyrazit na okraj města, kde se nachází pláž s písčitým povrchem. Spoustu krásných, romantických zátok naleznete mezi hotelovým komplexem a mysem Kabal. Pro zdatné plavce je jako stvořená zátoka Žukova, které se přezdívá Modrá laguna a najdete ji na severním pobřeží ostrova.

Foto: Vlastní fotografie autora

Okolní příroda je vskutku nádherná

Skvělé jídlo, drink a zábava

Ve městě je nespočet stylových restaurací, kde se výborně najíte. Za zmíňku stojí příjemná restaurace Pinetta, která je proslulá díky svým tradičním dalmatským pokrmům a domácím těstovinám. Malebnou restauraci Eremitáž najdete na pobřeží, kousek od rušného centra a vychutnáte si zde čerstvé mořské plody a výborné rybí pokrmy. Skvělé koktejly vám namíchají v klidném prostředí restaurace Antika, která leží v centru města a je ukrytá mezi uličkami.

Ačkoliv Stari Grad patří ke klidnějším letoviskům, neznamená, že se tu nelze příjemně bavit. Četné bary a kavárny nabízí skvělé posezení při hudbě různých stylů, od moderních až po lidové a od konce května do poloviny září se zde v rámci kulturního festivalu konají různé zábavné akce, například koncerty či divadelní představení.

Foto: Vlastní fotografie autora

Malebný Stari Grad

Stari Grad se pro mnoho turistů stal srdeční záležitostí a není divu. Romantické město, okolní příroda a výborné jídlo, umožňují dovolenou, na kterou se zkrátka nezapomíná.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz