Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kolik váží lidská duše? Podle podivného experimentu 21 gramů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační obrázek

Existuje lidská duše? Pokud ano, měla by mít i určitou hmotnost. Americký lékař Duncan MacDoughall byl o tom přesvědčený a svoji domněnku se rozhodl ověřit neobvyklým experimentem.

Článek

Jak zvážit lidskou duši?

Duncan MacDoughall provozoval na počátku 20.století lékařskou praxi v Haverhillu v Massachusetts, a kromě rutinní práce praktického lékaře měl ještě další zájmy. Na rozdíl od většiny svých kolegů byl totiž přesvědčen, že lidská duše je skutečná a má hmotnou podstatu, což hodlal dokázat pomocí unikátního experimentu. MacDoughall nechal sestrojit obří váhy, na které se vešla celá postel. Poté přesvědčil šest umírajících pacientů, aby je mohl, až se přiblíží jejich poslední hodinka, na tuto postel uložit. Během roku 1906 všech šest pacientů zemřelo a MacDoughall přitom bedlivě sledoval ručičku vah.

Okamžik pravdy

Když se první pacient trpící tuberkulózou ocitl na prahu smrti, MacDoughall nelenil a přemístil ho na váhu. Jakmile pacient vydechl naposledy, ručička na váze prudce poklesla přesně o 21 gramů. Jelikož panovalo podezření, že rozdíl způsobil poslední výdech, asistent nafukoval a opětovně vyfukoval plíce zesnulého, avšak na výslednou hmotnost to nemělo žádný vliv. MacDoughall vyvracel i názor, že za úbytek hmotnosti může povolení svěračů, protože i kdyby k němu došlo, tento jev by se nikdy neprojevil, jelikož by se výkaly stále nacházely na váze a na celkovou hmotnost by to tedy nemělo žádný vliv. MacDoughall tento pokus provedl i na zbylých pěti umírajících pacientech a pokaždé došel vesměs ke stejnému závěru. I jim totiž při posledním výdechu ručička váhy klesla o 21 gramů. V roce 1907 zveřejnil své výsledky experimentu v deníku The New York Times, ale jeho práce byla přijímána rozpačitě. Lidé se zkrátka zdráhali uvěřit myšlence, že by lidská duše mohla existovat a mít hmotnou podstatu.

Foto: Pixabay

Podle Duncana MacDoughalla zvířata duši nemají

Zvířata duši nemají

Doktor MacDoughall byl přesvědčený o tom, že zvířecí duše není nesmrtelná, a proto otestoval své zařízení také na patnácti psech. Přesně jak předpokládal, ručička váhy se ani nepohnula. Šťastný objevitel to považoval za definitivní potvrzení své domněnky a až do své smrti věřil tomu, že lidská duše existuje a váží 21 gramů.

Anketa

Věříte v existenci lidské duše?
Ano
90 %
Ne
10 %
Nevím
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10 čtenářů.

https://vedazive.cz/clovek/nejvetsi-omyly-spojene-se-smrti/

https://vesmir.cz/cz/on-line-clanky/2016/01/kolik-vazi-lidska-duse.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz