Hlavní obsah
Jídlo a pití

Chmel v ohrožení. Nesvědčí mu horko a potřebuje dostatek vody

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Chmelu nesvědčí oteplování ani sucho. V Česku se pěstitelům snaží pomoci pivovary i vláda. Bude to ale něco stát.

Článek

Česko je ve spotřebě piva velmocí. Ačkoliv zkonzumované množství zlatavého moku v posledních letech i u nás klesá, stále jsme se 128 litry na osobu za rok pivařskou velmocí. Jenže s rostoucí globální teplotou se přestává dařit pěstování chmele, jehož výnosy jsou stále nižší. Situace tak v budoucnu může vést k dalšímu zdražování.

Hořkost z chmele mizí, pokud je při zrání horko

Sucho a vyšší teploty zhoršují kvalitu chmele. V současné době světu dominují především tři velké chmelařské oblasti, které pokrývají 90 % celosvětové produkce. Jde o naše Žatecko, německé regiony Spalt, Hallertau a Tettnang a Celje ve Slovinsku.

Vysoce kvalitní chmel sklízený na konci léta představuje velmi žádanou komoditu s vynikajícím aroma. Jenže podle vědců se prostor pro tuto surovinu snižuje a zároveň se mění i její doba zrání. Ta v posledních letech začíná přibližně o 20 dní dříve než před rokem 1994, tedy v období, kdy ještě hrozí vysoké teploty, což má vliv na obsah hořkých látek a konečnou chuť.

Projekty na záchranu žateckého chmele se již rozbíhají

Chmelaři jsou tak nuceni investovat do nových opatření, jako jsou závlahové systémy či dokonce měnit lokality pěstování v příznivějším mikroklimatu. Tato opatření nejsou levná, jen vybudování záchytné nádrže na vodu stojí přes 10 milionů korun. Česká vláda proto už dlouhé roky chystá projekt za 1,6 miliardy na zavlažování oblasti vodou z řeky Ohře. Jedna rostlina chmele totiž potřebuje za sezonu v průměru 800 litrů vody.

Foto: Unsplash

Ilustrační obrázek

Zachránit unikátní kvalitu chmele se snaží i Plzeňský Prazdroj instalací soustavy čidel, která v reálném čase analyzují potřeby rostlin. Prazdroj chce nápad společně s Microsoftem dotáhnout do fáze, kdy bude mít každý pěstitel mobilní aplikaci, která jej vždy upozorní na aktuální zavlažovací potřeby chmele. Projekt nazvaný PRO CHMEL je ve fázi testování a vypadá celkem nadějně.

Pivo opět zdraží

Otřepaná fráze, že pivo zdraží, je tak opět na stole. Průměrná cena točené dvanáctky je aktuálně lehce pod 60 korunami, v Praze se dokonce pohybuje okolo 70 korun. Lahvové pivo se zatím drží ve zcela jiných cenových relacích a některé diskontní značky nabízejí v akcích desítku s cenovkou pod deseti korunami. V souvislosti s neustále se zvyšujícími náklady na udržení kvality chmele však i doba levných „lahváčů“ zřejmě brzy skončí.

Anketa

Kolik jste ochotni zaplatit za půl litru čepované "dvanáctky"?
Více jak 100 Kč
5,3 %
80 až 100 Kč
1,8 %
60 - 80 Kč
5,3 %
40 - 60 Kč
28,1 %
Méně než 40 Kč
59,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 57 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz