Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Kolikrát se protočí vratná pivní láhev a kolik jich je v Česku v oběhu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pan Sova

I přes klesající spotřebu piva jsou Češi národem pivařů. Doma si zlatavý mok nejčastěji nalévají z vratných láhví. Jaký je životní cyklus jedné takové láhve a kolik jich v Česku koluje?

Článek

V blízké budoucnosti budeme zřejmě vracet zálohované PET láhve a plechovky. V současné době je však jediným a osvědčeným systémem zálohování skleněných láhví, jimž naprosto dominují láhve od piva.

Životní cyklus takové láhve není nijak složitý. Nová láhev putuje do pivovaru, kde je naplněna zlatavým mokem. Až jej zákazník zkonzumuje, s velkou pravděpodobností ji vrátí do obchodu, protože za ni zaplatil zálohu 3 koruny. Prázdná láhev putuje zpět do pivovaru, kde je umyta a znovu natočena. Během této cirkulace samozřejmě může dojít k jejímu rozbití nebo nevrácení, nicméně pivovarům se dle statistiky vrací 98 - 99 % vratných pivních láhví.

Většinu skleněných láhví tak likvidují samotné pivovary poté, co jejich zaměstnanci nebo automatizované systémy usoudí, že je poškozena a tudíž nevhodná k dalšímu použití. Většinou jde o praskliny, neestetické šmouhy od tření v přepravce neboli „base“, případně o drobné závady na hrdle od neustálého otevírání. Sklo tak putuje k recyklaci a vše se znovu opakuje.

A kolik je takových láhví v oběhu? Žádná statistika neexistuje, ale tuzemské pivovary odhadují, že by jich mohlo být okolo půl miliardy. Jedna taková láhev pak během svého životního cyklu vykoná v průměru něco kolem deseti otoček. Nicméně některé zdroje uvádějí i více.

Foto: Pan Sova

Českem koluje zhruba půl miliardy vratných láhví od piva

Sklo je osvědčený nadčasový materiál

Sklo je z hlediska funkce velice praktický materiál. Neuvolňují se z něj žádné škodlivé a nebezpečné látky, což se spolehlivě nedá říci o PET láhvích. Je také ekologičtější než plast, a to i přesto, že na výrobu láhví a jejich opětovné mytí je potřeba velké množství vody. Nespornou výhodou vratných láhví je předcházení vzniku odpadu a také znečištění prostředí pohozenými obaly. Láhve nekončí na černých skládkách a pokud jsou někde pohozené, vždy se najde někdo, kdo sklo vezme a vrátí jej do oběhu.

Tyto výhody nebudou smazány ani poté, co se plastové láhve stanou zálohovanými. Z odevzdané PET láhve už totiž nebude kompletně vyrobena nová nádoba. Většina recyklovaného materiálu skončí třeba jako textilní střiž nebo izolační materiál.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz