Hlavní obsah
Umění a zábava

Hrůzu nahánějící podívaná pro zábavu diváků. Koně se i s jezdkyněmi vrhali z dvaceti metrů do vody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Volné dílo, Wikimedia

V americkém Atlantic City mohli lidé zhruba před sto lety vidět show, která neměla obdoby. Koně s jezdkyněmi oděnými pouze do plavek zde skákali z dvacetimetrové výšky do vody. Že to občas nevyšlo? Nevadí. O to přeci ve správné show jde.

Článek

Autorem nebývalé podívané byl William Carver. K nápadu jej nepřivedla pověst o Horymírovi a Šemíkovi, ale vlastní zkušenost. V roce 1881 v Nebrasce přejížděl na koni dřevěný most, který se začal s ním i s koněm hroutit. Kůň duchapřítomně seskočil do vody, čímž jezdci zřejmě zachránil život.

Carver začal později trénovat ve skocích do vody různá zvířata, ale koně se ukázali jako nejzdatnější. V polovině 80. let 19. století tak vznikla velkolepá „The Great Carver Show“ sídlící u mola v Atlantic City. Carver nechal postavit dvacet metrů vysokou plošinu pro skoky koní a obrovskou tribunu. První skokankou byla jeho dcera Lorena. Tu následovaly další dámy.

Přehlídka byla velice populární, nejenže nebyla nouze o nebezpečné situace, ale pánové se mohli kochat dámami v plavkách, které se s odvahou vrhaly do hlubiny. O zranění nebyla nouze, často si natloukli jezdkyně i koně, ale k žádnému fatálnímu zranění překvapivě dlouho nedošlo.

Foto: Volné dílo, Wikimedia

Nová majitelka v důsledku pádu oslepla

V roce 1924 se k show připojila Carverova snacha Sonora rozená Websterová, která s manželem a jeho sestrou Lorenou celou atrakci převzala, když starý Carver v roce 1927 zemřel. Sonora byla hvězdou, jenže během jednoho ze seskoků se v roce 1931 těžce zranila. Její kůň na vysoké rampě ztratil rovnováhu, a i s ženou se nečekaně zřítil do vody. Sonora nebyla na seskok připravená a v důsledku tvrdého dopadu na vodní hladinu přišla o zrak. Přesto se skákáním nepřestala.

Divoká představení byla populární až do druhé světové války. Pak nastal zlom. Lidé se začali zajímat o práva zvířat a přehlídka začala postupně upadat. Přesto fungovala až do roku 1977. Překvapivě za koncem nebezpečných představení nestála práva zvířat, ale spíše tristní stav skokanské rampy.

Foto: Volné dílo, Wikimedia

Návrat starých časů se nekonal

V průběhu dalších let se dokonce objevovaly myšlenky, jejichž cílem bylo „The Great Carver Show“ obnovit. Na začátku 90. let se skoky koní z velké výšky znovu konaly na mole v Atlantic City. Show ale byla z důvodu tlaku aktivistů v roce 1993 ukončena. Koně tehdy do vody skákali až čtyřikrát denně a sedm dní v týdnu. Skákalo se i v jiných městech, ale pořadatelé se potýkali se stejnými problémy.

V Atlantic City měli opět skákat v roce 2012, ale tehdy se do procesu vložili znovu ochránci zvířat, načež dosáhli zákazu. To byl zřejmě pomyslný hřebíček do rakve kdysi úspěšné, později nenáviděné přehlídky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz