Hlavní obsah
Lidé a společnost

Lesní vrah Kalivoda si „vydělal“ na vražednou zbraň v soutěži „Chcete být milionářem?“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Andy Otto, CC BY-NC-SA 2.0, Flickr

Ilustrační foto

V televizi působil seriózně a inteligentně. V hlavě se mu však už tehdy honily temné myšlenky. Vysokou výhru použil na nákup zbraně, se kterou rok poté vraždil.

Článek

Viktor Kalivoda, známý pod přezdívkou „lesní vrah“, šokoval českou veřejnost na podzim roku 2005, kdy během několika dnů chladnokrevně zastřelil tři zcela náhodně vybrané oběti. Vraždit chtěl i v pražském metru. Na to však naštěstí nenašel dostatek odvahy. Později přiznal, že jej fascinovala česká masová vražedkyně Olga Hepnarová.

Vysokého IQ nedokázal využít

Kalivoda se narodil 11. dubna 1977 ve Slaném. Odborníci, kteří ho po vraždách vyslýchali, jej shledali jako vysoce inteligentního jedince s IQ kolem 130. Jako velice bystrý člověk se projevoval od dětství, zajímal se o matematiku, fyziku nebo přírodu. V dětství se rád toulal po lesích, což později získalo až zlověstný význam.

I přes veškerý jeho potenciál nedokončil žádnou vysokou školu včetně policejní akademie. Chvíli pracoval jako řidič tramvaje, ale ani na této pozici dlouho nevydržel a většinu dospělého života strávil jako nezaměstnaný. Údajně žil z úspor svého otce v bytě ve Slaném. A tak se navzdory jeho intelektuálním schopnostem jeho životní cesta začala otáček k temnotě.

Poradil si s otázkami různého ražení

V březnu roku 2004, pouhý rok před nemilosrdným vražděním, se dostal do hlavní fáze populární soutěže „Chcete být milionářem?“. Tam prokázal svoji inteligenci a široké znalosti. V televizní soutěži zvládl správně odpovědět na deset otázek a odnesl si tak výhru 320 tisíc korun.

Lehce prošel nejjednoduššími otázkami a dokázal si poradit i s tím, čím je proslulé město Vamberk. Věděl, kdo hrál prezidenta ve filmu „Kamenný most“, jakých historických událostí se týkala Smetanova opera „Braniboři v Čechách“ a díky příteli na telefonu uhodl, jakými slovy začíná nápis na pomníku Mistra Jana Husa na Staroměstském náměstí v Praze. Zasekl se až u otázky, jaké bylo křestní jméno otce bratrů Čapkových.

Kalivodovo vystoupení, během kterého si vydělal na pořízení zbraně Glock 34, můžete shlédnout zde.

Jeho účast v soutěži odráží vrahův dvojí život – na jedné straně vzdělaný a inteligentní muž schopný sympaticky vystupovat na vysoké úrovni, na druhé straně chladnokrevný vrah s děsivými myšlenkami usmrtit cizí nevinné lidi. Tento kontrast mezi veřejnou personou a temnou realitou jeho činů vyvolává mnoho otázek o tom, co ho přimělo k násilí. Na to v podstatě neodpověděl ani vyšetřovatelům. Ti jen ze strohých odpovědí vytvořili obraz, který známe dnes.

K vraždění se dlouho odhodlával, pomýšlel i na sebevraždu

V době, kdy se Kalivoda ukázal v „milionáři“, již trpěl depresemi. Toulával se noční Prahou s úmyslem skočit z Nuselského mostu. K tomu ale nenašel odvahu. Stejně tak se neodvážil začít střílet do davu v pražském metru. Prý jezdíval po linkách se zbraní zabalenou v novinách, ale k činu se neodhodlal. Proto začal trénovat zabíjení na zvířatech. Na podzim roku 2004 střílel v jižních Čechách do krav.

Jeho zvrácené představy tak začínaly nabírat konkrétnější obrysy. Fascinovala jej Olga Hepnarová, která v roce 1973 úmyslně najela nákladním vozem na tramvajovou zastávku a zavraždila osm lidí. Chtěl být jako ona a na podzim roku 2005 se také bohužel zařadil mezi české sériové vrahy.

Foto: Janykula, CC BY-SA 3.0, Wikimedia

Lesní vrah shlížel k Hepnarové

Tehdy během tří dnů zavraždil v lesích u Brna a Kladna tři lidi. Oběti si vybral zcela náhodně a postřílel je pistolí pořízenou z vyhraných peněz. I přes svoji vysokou inteligenci se vrah neobtěžoval zametáním důkazů ani jakýmkoliv schováváním se. Na místo přijel vlastním vozem a nevadili mu ani svědci, kteří jej v okolí viděli. Prý jim byl podezřelý, protože se pohyboval v lese bez košíku během houbařské sezóny.

Policisté tak Kalivodu chytili několik dnů po zabíjení. Dopadli jej díky legálně držené zbrani i autu, kterým se k vraždění dopravoval. Během zatýkání měl u sebe tašku s dotyčnou zbraní a mnoho nábojů. Zda znovu vyrážel vraždit, to se už nedozvíme, ale kvůli jeho možná záměrné neopatrnosti nebylo naštěstí obětí více.

Moc toho neřekl

Vyšetřovatelům se bez okolků k činům přiznal. Důvody však nesdělil. Nespolupracoval s psychology ani s obhájcem, neprojevil lítost, zkrátka nic. Ze záznamů policejního výslechu, který je částečně ke shlédnutí zde, až mrazí. Na židli tam sedí člověk, který ještě před rokem zazářil v populární soutěži. Tady však říká, jakým způsobem odpravil své oběti.

Kalivoda nakonec přeci jen promluvil, avšak velice málo. U odvolacího soudu řekl, že jej k zabíjení vedl vnitřní hlas Olgy Hepnarové. Více si ale odnesl do hrobu. V roce 2006 byl odsouzen na doživotí, ale o čtyři roky později se na cele údajně podřezal a zemřel.

Na motivy Kalivodových vražd byl natočen minimalistický snímek „Lesní vrah“. Ten se dostal letos do kin, nicméně třeba na ČSFD má hodnocení jen 46 %.

Příběh Viktora Kalivody ukazuje, jak spletitá lidská mysl může být. Je temným varováním a připomínkou toho, že zlo může číhat i tam, kde by ho málokdo čekal. Třeba i na filozofické fakultě, jak ukázal loňský hrůzný čin největšího českého masového vraha Davida Kozáka.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz