Hlavní obsah
Lidé a společnost

Sam Ballard v sázce spolkl slimáka. Klukovina měla za následek roky utrpení a smrt

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash

Spolknutí slimáka na oslavě bylo zkratkovitým rozhodnutím s obrovskými a nečekanými důsledky.

Článek

Až do devatenácti let byl Sam Ballard bezstarostný australský mladík a nebýt jedné malé nerozvážnosti na večírku s přáteli, možná by jej svět znal jako perspektivního hráče rugby. On se však nechtěně proslavil jako člověk, který zemřel na následky spolknutí slimáka. Dlouhé utrpení mezi prvními příznaky kruté nemoci a smrtí trvalo více jak osm let.

Infekce krysím parazitem

Vše začalo nenápadně v roce 2010 na oslavě s přáteli. Sam byl do té doby zdravý mladý muž. Večírek probíhal snad jako miliony dalších oslav, mladíci se bavili na zahradě, popíjeli alkohol a pro zpestření zábavy si přátelé začali dávat různé výzvy. Mezi nimi se objevila i ta, aby někdo spolkl slimáka, který se v tu chvíli objevil na zahradě. Úkolu se zhostil Sam. V tu chvíli nemohl tušit, jak fatální rozhodnutí udělal.

Foto: Copilot AI

Ilustrační obrázek, generováno AI

V prvních dnech po oslavě se Samův život nijak nezměnil, ale postupně si začal všímat stále silnější bolesti nohou. Pak ale měly události rychlý spád. Sam se začal cítit natolik špatně, že jej matka musel odvést do nemocnice. Měla strach, že by syn mohl trpět roztroušenou sklerózou, se kterou bojoval i jeho otec. To ovšem lékaři rychle vyvrátili.

Po sérii testů bylo odhaleno, že mladík bojuje s eozinofilní meningitidou, což je zánět mozkových blan způsobený parazitem Angiostrongylus cantonensismeningitidu známým jako krysí plicní červ. Tato hlístice žije běžně v potkanech, ale její larvy se mohou nacházet i v měkkýších, jako jsou slimáci nebo šneci. V tu chvíli byla příčina jeho špatného zdravotního stavu jasná. Pro člověka sice tento parazit nebývá nebezpečný, lidský imunitní systém si s ním většinou rychle poradí. Jen vzácně se larvy mohou dostat do mozku a způsobit závažné neurologické problémy. Sam byl bohužel jedním z těchto výjimečných případů.

420 dní v kómatu a tři roky v nemocnici

Sam po několika dnech upadl do kómatu, ve kterém zůstal dlouhých 420 dní. Když se probral, jeho život už nebyl stejný jako dřív. Zůstal paralyzovaný a jeho stav vyžadoval neustálou péči. V nemocnici strávil celkem tři roky. Propuštěn byl až v okamžiku, kdy dokázal sám ovládat elektrický vozík. Přesto i po návratu domů potřeboval nepřetržitou péči a intenzivní rehabilitace.

O nemocného se starala zejména matka a případ vzbudil obrovský zájem australských médií. Ekonomická situace rodiny se vzhledem k potřebám nemocného výrazně zhoršila. Státní finanční pomoc na péči nestačila a museli jí pomáhat soukromé organizace a dobrovolníci. Média samozřejmě rozebírala i možné dopady nerozvážných činů, jako je právě snědení infikovaného slimáka. Ačkoliv by se většině lidí nic nestalo, nikdo nemůže mít jistotu, že právě jeho imunitní systém nezareaguje.

Zlepšení stavu nepřišlo

Sam po návratu z nemocnice nedokázal mluvit ani se jakkoliv hýbat. Byl pouze schopen obsluhovat elektrický invalidní vozík. Jeho matka dlouhé roky věřila, že se stav díky rehabilitacím zlepší, ale po několika letech, kdy nedošlo k žádnému posunu, ztratila naději. Sama často navštěvovali přátelé z oslavy, aby jej povzbuzovali, ale ani sociální kontakty neměly žádný velký efekt. Většina z nich si nikdy neodpustila, že mu nezabránili slimáka spolknout.

Zlom přišel v roce 2018. Tehdy se začal Samův stav ještě více zhoršovat. Organismus vyčerpaný po dlouholetém boji vypověděl službu v listopadu 2018. Samovi bylo 28 let. Jeho smrt tak byla tragickým zakončením příběhu, který začal jako nevinná výzva mezi přáteli. Někdy i ve zdánlivě běžných věcech kolem nás může číhat obrovské riziko.

Anketa

Dokázali byste spolknout slimáka?
Ano, bez problému
2 %
Ano, ale jen pod vlivem alkoholu
1,5 %
V žádném případě
96,5 %
Celkem hlasovalo 8079 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz