Hlavní obsah
Jídlo a pití

Neoddělitelná víčka nezajišťují snazší recyklaci a někdy vytvářejí i odpad navíc

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pan Sova

Od 3. července 2024 mají výrobci povinnost používat neoddělitelná víčka na plastových lahvích. Většina z nich již takové uzávěry na lahvích zavedla mnohem dříve. Zkušenost ale ukazuje, jak moc takové nařízení může být neefektivní.

Článek

Ještě než výrobci začali tato víčka nasazovat na své produkty, po vypití lahve jsem víčko vzal, našrouboval jej na její hrdlo a láhev zmačkanou vyhodil do žlutého kontejneru. Jak snadné.

Dnes musím mít neoddělitelný uzávěr na hrdle lahve, dokud nápoj nevypiji. To je nepříjemné třeba v autě. Napít se je nekomfortní a otravné.

Jenže neoddělitelné víčko není až tak neoddělitelné. K plastovému kroužku okolo hrdla lahve je obvykle přichyceno dvěma malými proužky plastu. Ty lze snadno odtrhnout a PET lahev je tak možné používat jako před zavedením opatření. Dělám to tak já a dělají to tak mnozí další.

Problém nastává v okamžiku, kdy se dva malé spojující proužky plastu oddělí od lahve i od kroužku na hrdle. Jejich velikost je tak malá, že jsou v podstatě nerecyklovatelé, a i kdyby byly, tak se většinou po otevření lahve někde ztratí. Poctivý třídič odpadu jako jsem já nemá moc na výběr. Produkuje se tak nový kus těžko recyklovatelného materiálu, který v minulosti nevznikal. Navíc je problematické i druhotné použití lahve třeba na naplnění vodou.

Foto: Pan Sova

Odrtžené víčko a dva proužky plastu, které mohou unikat recyklaci

Neoddělitelná víčka zřejmě nejsou tou správnou cestou ke zlepšení životního prostředí. Kdo poctivě třídil před zavedením opatření, třídí dál bez ohledu na víčka. A ti, kteří separaci odpadu neřeší, vše nadále vyhazují do komunálního odpadu.

Důsledky novinky z pera Evropské unie však nepředstavují jen malé kousky plastu, které unikají žlutým popelnicím, ale narůstá i frustrace unijních obyvatel z práce „těch nahoře“. Každá kapka vylitého mléka v lednici, které nejde pořádně kvůli neoddělitelnému víčku uzavřít, každá pokapaná košile od limonády i zalepený volat v autě od coly, to jsou přesně ty střípky obtěžující život, které z globálního ekologického hlediska nepředstavují ani tu pomyslnou kapku v moři, pro níž by se vyplatilo obětovat trochu svého pohodlí.

Anketa

Odtrháváte neoddělitelná víčka?
Ano, vždy
85,9 %
Občas
8,6 %
Ne
3,8 %
Nápoje v PET lahvích nekupuji
1,7 %
Celkem hlasovalo 3087 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz