Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ocet. Všespásná alchymie konspirátorů, která umí chránit před zlovůlí elit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pan Sova

Ocet je všestranný pomocník nejen v kuchyni. Já jím třeba odrazuji cizí kočky, aby si na naší zahradě dělaly záchod. Dobré výsledky má i v boji s vodním kamenem. Jsou ale lidé, kteří v octu vidí substanci chránící před spiknutím.

Článek

O konspirační teorii zvané chemtrails už slyšel snad každý, stejně tak jako třeba o teorii ploché země. Racionálně uvažující člověk nad těmito bludy mávne rukou, existuje přece tisíc důvodů, jak si snadno vyvodit, že jde o nesmysl. O tom už jsem ostatně psal třeba tady, ale i v dalších článcích. Jenže vysvětlujte to lidem uzavřeným ve svých sociálních bublinách na sociálních sítích.

A právě mezi těmito lidmi, říkejme jim zjednodušeně konspirátoři, se aktuálně velmi diskutuje o „octování“, které má efektivně chránit před účinky chemtrails. Ačkoliv chemtrails neboli česky práškování, je teorií už několikrát vyvrácenou, nesmyslnou až směšnou, v Americe 17 % obyvatel věří, že světové elity prostřednictvím běžných letadel nechávají na běžné obyvatelstvo vypouštět různé látky ovlivňující jeho zdraví a chování. Přitom kondenzační čáry za letadly jsou výsledkem nikterak tajného fyzikálně-chemického procesu. Divné by spíše bylo, kdyby se čáry za stroji neobjevovaly.

Aktuálně jsou konspirátoři přesvědčeni, že jsou z letadel vypuštěny jakési nanočástice, které nejenže ovlivňují veřejnost, ale dokonce i počasí. A ano, i to současné, kdy hrozí extrémní záplavy. Konspirátoři totiž zacházejí tak daleko, že i víkendové deště považují za elitami řízenou situaci, kterou má na svědomí dlouhodobé „práškování“.

Lidé trávící čas ve svých sociálních bublinách věří, že chemtrails lze efektivně neutralizovat, a to pomocí octu. Ocet má mít v jejich vidění světa schopnost čistit atmosféru od negativních látek, ale hlavně umí rozpouštět chemtrails. Na stránce octovani.webnode.cz dokonce tvrdí, že když octem pokropíte chodník, silnici nebo jiný povrch, látka se začne vypařovat a zhruba do hodiny zmizí nad vašimi hlavami čáry od letadel a neutralizujete ty částice, kterými máme být sprejováni. Jenže kondenzační čáry nemají dlouhého trvání a zmizí ocet neocet.

Podobných bizarností se však ve světě uctívačů octa dočtete více. Různé sociální skupiny se hemží zkušenostmi s octováním. Tak například jedna běžná láhev octa ze supermarketu prý umí očistit kruh s poloměrem až 20 kilometrů. Někteří zacházejí tak daleko, že doma na sporáku udržují hrnec s teplým octem, aby na ně látky z chemtrails nemohly. Jiní nechávají ocet na parapetech. Nejextrémnější je pak snad tento názor, ve kterém autorka tvrdí, že tornádo, které v roce 2021 řádilo na Moravě, se vypařilo díky tomu, že se v jeho trase náhodou nacházela výrobna octa.

Foto: Pan Sova

Kondenzační čáry od letadel. Pro někoho chemtrails.

Odmítání vědeckých faktů

Je až s podivem, kolik lidí podobným teoriím věří. A pokud skutečně praktikují octování, kde jsou tedy výsledky, když má mít jen jedna láhev takové účinky? Čáry na nebi jsou a budou.

Filozof Quassim Cassam ve své knize „Konspirační teorie“ vidí potřebu lidí patřit do nějaké skupiny, pokud jsou nespokojení se současným stavem. Mnoho konspirátorů ve skutečnosti všelijakým teoriím nevěří, jen se chtějí nějak vymezit. Jiní naopak bludům snadno propadají a přestávají věřit i svým nejbližším.

Ostatně odmítání vědeckých důkazů není nic nového pod sluncem. Zkrátka stačí, když závěry studií nejsou v souladu s ideologickým nebo politickým přesvědčením konspirátorů a manipulátorů a živná půda pro bludné teorie dostává dokonalé hnojivo pro růst.

Anketa

Věříte v chemtrails a octování?
Ne, jsou to nesmysly.
80 %
Na každém šprochu pravdy trochu.
0 %
Ano, věřím.
20 %
Celkem hlasovalo 5 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz