Hlavní obsah
Lidé a společnost

Skutečný „Krokodýl Dundee“ Rod Ansell se nedokázal sžít s moderním světem. Jeho mysl ovládla temnota

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Copilot Designer (Vygenerováno pomocí AI)

Ilustrační obrázek

Filmová série Krokodýl Dundee s Paulem Hoganem je oblíbená po celém světě. Málokdo však ví, že sympatický hrdina vzešel ze skutečného příběhu Roda Ansella. Ten měl na rozdíl od „klaďase“ z filmového plátna mnoho temných stránek.

Článek

Rod Ansell se narodil v roce 1954 v Austrálii. Již od mládí ho fascinovala australská divočina, což ho nakonec dovedlo k tomu, aby se stal jedním z nejslavnějších australských bushmanů své doby. Proslavil se zejména svým nedobrovolným pobytem v pusté divočině, kde přežil dlouhých 56 dní. Tím si získal pozornost australských médií a dostal se do hledáčku filmařů.

Opravdu jel na ryby?

V roce 1977 se Ansell vydal na výpravu po řece Victoria ve vyprahlém australském Severním teritoriu. Přátelům a rodině sdělil, že jede rybařit a vrátí se až za několik týdnů. Jenže idylka se brzy proměnila v holý boj o přežití. Tehdy jen třiadvacetiletý mladík byl v blízkosti ústí řeky do oceánu převrácen nejspíše krokodýlem se svojí lodí do vody. Ansell sice později tvrdil, že muselo jít o velrybu, ale to je velmi nepravděpodobné. Tak či onak, přežil, ale na břeh se dostal jen s puškou, minimem dalšího vybavení a bez pitné vody. Zachránil se i jeho pes. Vzhledem ke slané brakické vodě v řece a horkým dnům představovala absence pitné vody obrovský problém.

Tok řeky Victoria:

Ansell, který odmala vyrůstal v drsných podmínkách australského severu, však zachoval chladnou hlavu. Lovil zvěř a pil hovězí nebo klokaní krev, dokázal sledovat i včely a brát jim med. Navzdory všem obtížím se po téměř dvou měsících vyhublý dokázal dostat zpět do civilizace, protože věděl, jakým směrem se zhruba pohybují domorodí honáci dobytka. Na ty také jednoho dne narazil a tím si zachránil život.

Média z Ansella rychle udělala národního hrdinu a nazývala jej moderním Robinsonem. Až později vyšlo najevo, že jej moc ryby nezajímaly, ale jeho cílem byl nelegální lov krokodýlů. To už však bylo nepodstatné.

Ansell inspiroval Hogana k napsání postavy Krokodýla Dundeeho

Když se příběh Roda Ansella dostal do povědomí širší australské veřejnosti, rychle si získal pozornost filmařů. Zaujal především Paula Hogana a scénáristu Kena Shadieho. Ti na základě Ansellova zážitků stvořili značně zidealizovanou postavu Micka „Krokodýla“ Dundeeho, kterého si sám Hogan v roce 1986 zahrál a díky němu se také proslavil po celém světě.

Krokodýl Dundee vydělal tvůrcům miliony a dočkal se dalších pokračování. Ironií však zůstává , že Ansell samotný nikdy nedostal žádnou finanční odměnu, ba ani uznání za to, že jeho život posloužil jako inspirace pro výdělečný film. S Hoganem se sice soudil, ale neúspěšně.

Foto: Jack Samuels, CC BY-NC-SA 2.0, Flickr

Hogan jako Krokodýl Dundee v roce 1986

Z dobrodruha vrahem

Ansell se ani po prožitcích balancujících mezi životem a smrtí nechtěl podřídit moderní společnosti a dál žil skromným životem v australské buši nedaleko města Darwin. Přátelil se s místními domorodci a dokonce se plynně naučil jejich jazyk. Snažil se dohromady se svojí přítelkyní farmařit, ale to se mu kvůli neshodám s úřady finančně nevyplácelo a farma v roce 1991 zbankrotovala. Pár se poté odstěhoval ještě hlouběji do buše, kde se začal oddávat drogovým orgiím. Ty u Ansella vyústily v těžké psychické poruchy a představy, že se jej australská vláda snaží zničit.

Osud Roda Ansella vyvrcholil tragickou událostí v srpnu roku 1999. Byl to zřejmě on, kdo se na předměstí Darwinu vloupal do rodinného domu a se zbraní v ruce tam vyhrožoval majitelům, že zabije jejich děti. To sice neudělal, ale zhruba o dvanáct hodin později, kdy darwinští policisté pátrali po pachateli zmíněného vloupání, se dostal do slovního konfliktu s jednou z hlídek. Psychicky narušený dobrodruh najednou vystřelil a jednoho z policistů na místě usmrtil. Další kulka zranila jednoho z přihlížejících. Z hrdiny byl najednou vrah. Když na místo dorazily policejní posily, nebezpečného Ansella okamžitě zneškodnily.

Smrt slavného australského dobrodruha šokovala australskou veřejnost a mnoho lidí se ptalo, jak mohl hrdina z buše skončit takto tragicky. Vyšetřování ukázalo, že Ansell byl v osudný den silně pod vlivem amfetaminu a údajně blouznil o tom, že svobodní zednáři unesli jeho dva syny, přičemž je chtěl zachránit.

Rod Ansell tak zůstává v australské historii postavou plnou paradoxů. Na jedné straně byl mužem, který dokázal přežít v těch nejdrsnějších podmínkách a stal se inspirací pro jednu z nejznámějších australských filmových postav. Na druhé straně byl člověkem, který se nikdy nedokázal plně vyrovnat s moderním světem a jeho pravidly, což vyústilo v naprostou tragédii.

Anketa

Věděli jste, že byl Krokodýl Dundee inspirován skutečným člověkem?
Ano
18,5 %
Ne, ale film znám
75,6 %
Ne, neznám ani film Krokodýl Dundee
5,9 %
Celkem hlasovalo 119 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz