Hlavní obsah
Lidé a společnost

V Oregonu zkusili legalizovat držení malého množství tvrdých drog. Moc dobře to nedopadlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: drburoni, CC BY-NC-ND 2.0, Flickr

Portland se během pár let změnil. Jeho ulice zaplavily bezduché osoby pod vlivem fentanylu. Může za to nová látka nebo přílišná liberálnost?

Článek

V listopadu 2020 byl v americkém Oregonu voliči schválen jeden z nejliberálnějších drogových zákonů v USA. Úprava vešla ve známost jako Opatření 110 a v podstatě dekriminalizovala držení malého množství tvrdých drog. Po třech letech a několika měsících se ale ukazuje, že experiment, na jehož počátku stál možná dobrý záměr, odhalil ještě temnější zákoutí drogové problematiky.

Místo basy lísteček s radou

V rámci uvedeného Opatření 110 již policisté nezatýkají uživatele tvrdých drog, ale pouze jim dají lísteček s informací o škodlivosti drog a nasměrují je na léčení. Experiment měl podle navrhovatelů pomoci uživatelům návykových látek k léčbě své závislosti bez toho, aby byli nepřiměřeně trestáni, celkově se měla také snížit kriminalita spojená s distribucí drog. Jenže ideály jsou jednou stranou mince, realita pak druhou.

Oregon, potažmo jeho největší město Portland, v současné době připomíná spíše postapokalyptický román. Uživatelé fentanylu, heroinu a metamfetaminu jsou v centru k vidění snad na každém rohu, povalují se v ulicích a zapáchají.

Dystopické pohledy na narkomany byly ještě více umocněny v době pandemie covidu-19. Ulice byly liduprázdné, křižovali jimi jen zombie bez duše, lidské trosky v chemickém opojení a jen s prachbídnou budoucností. Zvýšený zájem o léčbu, jak aktivisté, kteří zákon protlačili, předpokládali, zůstal jen teorií.

Fentanyl dělá z lidí trosky a nebo je rovnou zabíjí

Když se běžní lidé po pandemii vrátili do ulic, čekal je pohled na chodníky plné odpadu, které město nestíhá uklízet. Nejtypičtějším druhem drobného odpadu po narkomanech je zamotaný alobal, skrze který se kouří fentanyl.

Foto: drburoni, CC BY-NC-ND 2.0, Flickr

Právě tato látka je ve Spojených státech přirovnávána k novému druhu epidemie. Fentanyl se mezi americkými narkomany rozšířil právě během covidu. Je levnější než heroin a má podobné účinky, a tak jej výrobci právě do něj přimíchávají. Jenže fentanylem se lze snadněji předávkovat. Pokud narkoman omylem zamění stejnou dávku heroinu za fentanyl, v podstatě nemá šanci přežít. A to se také děje. Úmrtí z předávkování v Oregonu tak raketově vzrostlo.

Před zavedením Opatření 110 umíralo v Oregonu v důsledku předávkování drogami zhruba 280 lidí ročně. V roce 2021 jich už ale zemřelo 721 a v roce 2022 dokonce 926. Loňský rok sice ještě není ve statistikách, ale v prvním půlroce takto skonalo 628 osob. Je tak zřejmé, že číslo za rok 2023 bude ještě vyšší a s vysokou pravděpodobností překročí tisícovku.

Progresivisté tento negativní trend nepřipisují dekriminalizaci tvrdých drog, ale právě nástupu fentanylu a dopadům pandemie, během které mnoho lidí skončilo na ulici.

Jenže veřejné mínění se změnilo. Obyvatelé Portlandu a dalších větších měst v Kretonu nechtějí koukat na zombie apokalypsu z oken svých domů a kanceláří. Bojí se chodit do parků a stále více musí koukat, kam a na co šlapou. Policisté za více jak tři roky trvání tohoto zřejmě nevydařeného experimentu rozdali 7 000 lístečků a jak sami přiznávají, v posledních letech je intenzita těchto upozornění vyšší.

Foto: drburoni, CC BY-NC-ND 2.0, Flickr

Konec utopie

A tak se nad progresivisty, kteří mimo jiné upozorňují na fakt, že Opatření 110 pomohlo k tomu, že se snížily rasové rozdíly v míře odsouzení za lehčí trestné činy, stahují mračna. Zákonodárci již připravují návrh, který zruší úplnou dekriminalizaci tvrdých drog. Mělo by se jednat o jakýsi kompromis mezi stavem do podzimu 2021 a současnou volností. Držitel malého množství drog by tak mohl být odsouzen až k šesti měsícům odnětí svobody, ale pokud by dobrovolně nastoupil na léčbu, nebyl by souzen. V případě, že by však odvykací kůru nedokončil, má hrozit ještě větší trest.

Zda je takový návrh cestou z oregonského drogového deliria, ukáže až čas. Současná situace je hlavně v Portlandu neúnosná. A je zcela jedno, jestli za ni může fentanyl nebo přílišná liberálnost.

Anketa

Co podle vás zhoršilo bezpečnost v Portlandu?
Dekriminalizace tvrdých drog
18,6 %
Fentanyl
27,6 %
Kombinace obojího
53,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 221 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz