Hlavní obsah
Zdraví

Více než třetina LGBTQ+ lidí v Česku trpí depresemi a úzkostmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Ilustrační foto

Z výzkumu vědců Masarykovy univerzity v Brně plyne, že LGBTQ+ identita může představovat větší ohrožení duševního zdraví.

Článek

Problémy s duševním zdravím sužují v Česku statisíce lidí. Tuzemské psychologické a psychiatrické kapacity jsou však přetížené a nemocní často čekají na pomoc i měsíce. Odborníci z Masarykovy univerzity se ale zaměřili na výzkum duševního zdraví LGBTQ+ lidí, kteří z tohoto ohledu patří k ještě rizikovější skupině.

Vědci z institutu pro psychologický výzkum (INPSY) Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity sesbírali data od 3 300 osob patřících mezi sexuální či genderové menšiny. Inspirovali se zahraničními výzkumy, ze kterých vyplynulo, že tyto osoby patří k ohroženým, co se duševního zdraví týče.

Výsledky výzkumu odhalily poměrně závažná čísla, která reflektují trend narůstajících psychických potíží v celé populaci:

  • zhruba 50 % trans a nebinárních lidí se nachází ve vysokém až extrémním riziku depresivity,
  • podobně jsou na tom pansexuální a asexuální lidé,
  • osob s homosexuální orientací je takto ohroženo asi 30 %,
  • až 26 % LGBTQ+ zúčastněných téměř pořád cítí, že jejich život nemá smysl.

„Známky depresivity jsou mnohdy spojené se zvýšenou osamělostí, ztrátou smyslu života a nízkou sebehodnotou. Nejnižší podporu okolí, zejména rodiny, pak vnímají především trans muži a asexuální a nebinární lidé,“ doplňuje výzkumnice Andrea Stašek z INPSY, která studii vedla.

Z výzkumu tedy plyne, že LGBTQ+ identita může znamenat větší ohrožení duševního zdraví. Strach z vyhledání odborné péče, ale i nedostatek kvalifikovaných pracovníků, kteří by dokázali s LGBTQ+ afirmativně pracovat, toto ohrožení ještě zvětšuje. Další faktory zvyšující riziko depresivity představuje nízký socioekonomický status, nízký věk, život v obci do 100 tisíc obyvatel a méně viditelné identity. Nejméně jsou naopak ohroženy osoby, které žijí v jedné domácnosti s partnerem, mají vyšší socioekonomický status, jsou starší 25 let a žijí ve městě nad 100 tisíc obyvatel.

Česko je k LGBTQ+ osobám průměrně přívětivé

Česko je podle rozsáhlého výzkumu Williamsova institutu při právnické fakultě na Kalifornské univerzitě k LGBTQ+ komunitě spíše přívětivé. Výzkum, který probíhal na základě dat sesbíraných mezi lety 1981 a 2020, analyzoval údaje ze 175 zemí, z nichž vytvořil index přívětivosti k LGBTQ komunitě, který vycházel primárně z dat v letech 2017 až 2020.

Nejvyššího hodnocení na škále 0 - 10 bodů dosáhl Island (9,78), následovaný Nizozemím (9,46) a Norskem (9,38). Česko dosáhlo spíše průměrného indexu 5,87.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz