Článek
Máta
Pokud je kořen chráněn mulčem, přežije zimu poměrně hravě.
Máta podporuje trávení a pomáhá ulevit od nadýmání nebo pocitu těžkého žaludku. Často se používá i k úlevě při nachlazení, protože uvolňuje dýchací cesty.
Šalvěj lékařská
Při silných mrazech jí stačí lehce zakrýt…a ani to s ní nehne.
Šalvěj lékařská je známá svými silnými antibakteriálními účinky, díky kterým se tradičně používá při bolestech v krku a zánětech dutiny ústní. Pomáhá také regulovat pocení, což z ní dělá jednu z mála bylinek vhodných při nadměrném pocení nebo návalech.
Tymián
Tymián je extrémně odolná bylinka, která snáší zimu nadmíru dobře, především pokud je chráněn mulčem nebo nějakou lehkou zimní krytinou.
Tymián je silné přírodní antiseptikum, takže se často používá při nachlazení, kašli a zánětech dýchacích cest. Má výrazné antioxidační účinky a pomáhá tělu bojovat proti volným radikálům.
Dobromysl čili oregano
Mrazuvzdorná bylina, co dokáže přežít i tiuhé zimy.
Dobromysl neboli oregano je výborné přírodní antibiotikum, které pomáhá při respiračních infekcích i trávicích potížích. Obsahuje silice s protizánětlivými účinky, takže podporuje imunitu a urychluje hojení.
Meduňka lékařská
Pkaliže je dobře zakořeněná, vydrží bez problému venku.
Meduňka je známá svým silným zklidňujícím účinkem – pomáhá při stresu, úzkosti i problémech se spánkem. Má také mírně antivirové a antibakteriální vlastnosti, takže se hodí při bolestech břicha nebo lehkých infekcích.
Pažitka
Pažitku lze udržet čerstvou i pod sněhem. Takže perfektní bylina, která patří na zimní zahradu.
Pažitka je bohatá na vitamín C a K, díky čemuž podporuje imunitu a zdraví kostí. Má jemný antiseptický účinek a pomáhá při trávení, protože stimuluje tvorbu žaludečních šťáv. Věděli jste, že čerstvá pažitka obsahuje i látky podobné těm v česneku, jen v jemnější formě?
Libeček
Libeček snáší mirný mráz. Pokud ho vyvarujete extrémně nízkých teplot, přežije vám.
Libeček je výborný na podporu trávení a tradičně se používá při nadýmání či zadržování vody, protože působí mírně močopudně. Má výrazné aroma, které připomíná směs celeru a koření, a díky tomu se hodí do polévek i omáček. Zajímavé je, že byl ve starověku považován za afrodiziakum a používal se v milostných lektvarech.






