Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Pátá sonda do duše úřednice Úřadu práce - hodnoty, plány a zákony

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Patocka Otakar

V předchozích staletích bývala situace poměrně jasná. Jeden vládl, druzí poslouchali a byli se stavem srozuměni. Nikdo se jich neptal na jejich názory. Zákon byl po znělce od královského trubače zveřejněn a platil a byl vyžadován. Posunuli jsme se?

Nesnadno se říká, za jakých podmínek pracujeme. Vedoucí nám něco řekne na poradě, my se na to připravíme, ale pak přijdou na kontaktní pracoviště jiné úkoly od nadřízených složek krajských poboček.

Článek

Tak dnes budu ještě chvíli pokračovat. Jak se tak rozhlížím kolem sebe, vynořují se další věci a kousky, které přitahují moji pozornost. Snad částečně i vaši čtenářskou.

Jistě nadřízení musejí usměrňovat své podřízené, ale myslím, že by měli jejich práci, obsah a rozsah znát, její zvláštnosti a podrobnosti budiž tolik poznat nemusejí. Ale mohli by se ptát. Všimněme si, jak proces funguje v běžném supermarketu. Tam vedoucí zná vše do detailů, všemu rozumí a může kdykoli pomoci a zaskočit. A vyřešit. Na ÚP nikoli. Kdyby vyšší nadřízení totiž aspoň trochu znali naši práci, nikdy by ji a nás podle mého názoru nemohli řídit způsobem, jakým se to děje. Nějak tento proces nechápu a nerozumím mechanismu. Ale třeba jsem tak nízko a tak málo vzdělaná, že ani nemám šanci pochopit. Ale co moje více než dvacetiletá praxe? Má nějakou hodnotu? Můžu se o ni opřít?

Ne snadno se mi v mém vyprávění doplňuje, za jakých podmínek pracujeme. Nemyslím, že by se nedalo odejít na WC, že by chyběla rychlovarná konvice, kdepak. Spíše mi jde o věc, jak jsme shora respektováni jako obyčejní lidé. Někdy mívám pocit, jako kdybych byla nějaký stroj. Jemu se vydá pokyn, cosi se zmáčkne a on jede. Nějaký čas určitě. Ale co pak? Může takhle člověk fungovat? Nepletou si někteří nahoře století, v němž jsme?

Nevím, jestli je úplně dobře, avšak jsou vedoucí, kteří rozhodují o tom, kde, kdo a jak bude pracovat a jaké se zrovna mají plnit pokyny od vyššího stupně. Někdy člověk dostane úkol či kus agendy a za chvíli je leccos jinak. Nebo nás vytrhnou od něčeho rozdělaného. Nerozumím sice plně řízení, ale dříve jsme mívali něco jako plán. O něm se dnes sice také mluví, ale já ho nějak moc nevidím. Vedoucí nám něco řekne na poradě, my se na to připravíme, ale pak přijdou na kontaktní pracoviště úkoly od nadřízených složek krajských poboček, což se leckdy prý děje ze dne na den. Nebo i ten samý den. Jako zkušená osoba na ÚP se ptám sama sebe, jestli to je či není normální. V každém případě jde o psychicky moc náročné situace. Tak například máme něco naplánováno, neříkám že vše přesně na minuty a do toho přijde požadavek na vyhledání nějakých podkladů, prověření něčeho, připravit věci pro skartaci, jiné spisy atd. Náš vedoucí se již ne jednou nechal po našich dotazech slyšet ve smyslu - kdo to ze shora požaduje daným způsobem, v onen čas a v tom rozsahu, tak u toho nemyslí a nikdy žádnou agendu nedělal, protože jinak by to nemohl požadovat. Jak ho za léta znám, dá se věřit, že má pravdu. Víc do toho vidí. Ale vůbec nevím, jestli to on může někomu směrem vzhůru sdělit.

Proč se také zmiňuji o těch neplánovaných vstupech? Mají svoje důsledky. Než se jako o něco starší osoba do všeho zase zpátky dostanu, uběhne nějaký čas. Zákonitě pak nemůžu stihnout, co bylo uloženo dříve. Mám chuť se zeptat, co je více důležité, ale většinou dostanu strach. Ostatní také. Pak po sobě chvíli koukáme. Ale jen krátce. Tlak je velký a termíny tlačí. Budeme muset nastavit čas.

Asi zajímavé bude dodat, že si nejsem jista, zda je vše nařízené v pořádku. Jasně že se máme řídit zákony a navazujícími dokumenty, ale co když něco není úplně v souladu s nimi? Možná i vy znáte ty trochu a i více nejasné situace. Cosi v hlavě vám říká „nedělej to“, ale stejně to uděláte. Já někdy také. A zpravidla nevím proč. Že by mi někdo poradil? Byla bych ráda.

Předchozí díly:

Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-hokej-na-uradu-prace-verze-2024-89112

Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-sonda-do-duse-urednice-uradu-prace-1-rijen-89250

Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-treti-sonda-do-duse-urednice-uradu-prace-oblast-digitalizace-90120

Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-ctvrta-sonda-do-duse-urednice-uradu-prace-oblast-prace-s-lidmi-90482

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz