Hlavní obsah

Stolování v hotelové jídelně a snaha o prodloužený zážitek

Foto: Patocka Otakar - Časopis Vlasta

Někdy se v hotelové jídelně dosáhne na prodloužený zážitek tím, že čekáme, až nám přinesou nějakou novinku nebo námi oblíbený kousek, o který nechceme přijít.

prodloužený zážitek si připravíme a skoro zajistíme tak, že si v hotelové jídelně pořídíme kořist jako něco dobrého na zub. Myslím na praktický krok v podobě odnesení jídla. Spořádáme ho později…

Článek

Nemusíme ani příliš přemýšlet, aby nás napadlo, o co se bude jednat. Ale pozor - jakmile se pustíme do hloubání a úvah a navrch si jako vydatného pomocníka vezmeme bohatství metody kritického myšlení, zjistíme, že cesty myšlenek a vznikající obrazy mohou být o dost bohatší. Pochopitelně i komplikovanější. Tak se pusťme do díla, aby se mohli čtenářky a čtenáři obohatit a poučit. Možná i pobavit? Připomenout si vlastní zážitky? Vše je možné.

První položka - prodloužený zážitek si připravíme a skoro zajistíme tak, že si v hotelové jídelně pořídíme kořist jako něco dobrého na zub. Myslím na praktický krok v podobě odnesení jídla. Spořádáme ho později. Jak je obecně známo a již jsem se zmínil dříve, hotely tu uplatňují nestejné přístupy. Proto se vyplatí nespěchat a raději sledovat dění, než se pro „akci“ rozhodneme. Pamatujme na související rizika. Zajisté se zde nalézá neoddiskutovatelná morální stránka. Část osob si s ní ale moc těžkou hlavu nedělá. Vždyť tolik zaplatili, tak proč by si neodnesli jednu namazanou housku s dvěma tenkými plátky sýra, ne? Nebo budou mít chuť na jablko, pomeranč či banán? Rozhodně by si neměli hýčkat představu, jak si v poledne dají sladkou krupicovou kaši. Důvodem je potíž s přepravou! Ale leckomu by se hodila, že? Třeba kdesi na kopci.

Postoupíme do druhé fáze - snaha o prodloužený zážitek může vypadat i tak, že si s sebou nic nevezmeme, čímž vyhovíme přání či instrukci hotelu, ale budeme na laskominy a příjemné pocity ze snídaně vzpomínat. Kupříkladu při vycházce, až dorazíme na vyhlídku s hezkým pohledem na místní přírodní scenerie. Nebo si právě zde přece jen kousek z ranního stolování dopřejeme? Jaký bude náš pocit? Mírný stud? Zážitek vítězství? Rozpaky? Přiznáme se někomu? Necháme si kousek hřejivosti raději pro sebe?

Třetí verze - otázkou zůstává, co se stane s potravinami, které ráno - nadsazeně napsáno - ukořistíme a poté se do nich pustíme někdy později během dne. O jaké přesně se jednalo? Kam jsme je uložili, než na ně přišla řada? Měli jsme na pokoji k dispozici chladnější místo? Nejlépe ledničku. Část pokojů se blíží spíše sauně. Čerstvost by měla být pro konzumenty důležitá. Nicméně se někdy stane, že se na pokoutně dopravené pochutiny zapomene. Například pečivo ztvrdne, šunka či salám nějak ztrácejí původní barvu, smetanový krém na zákusku zkysne atd. Nakonec stejně dojde na jejich vyhození. Nebo je pozřeme i v nižší kvalitě, poněvadž je litujeme hodit do koše? Možná by poté kráčelo o zahrávání si se zdravím. Proto bychom si měli svoje postupy pořádně rozmyslet. Malé doporučení může vypadat tak, že obložené chlebíčky, míchané pomazánky a různé saláty s majonézou nepatří mezi vhodné propriety.

Stojíme před poslední variantou. Během stolování si pořídíme několik fotografií. Rozhodně neběží o zatěžující úkon, protože bez mobilního telefonu dnes na jídlo přichází málokdo. Vytvoříme si pár snímků a jimi se můžeme potěšit v průběhu odpočinku nebo při pěší a potažmo cyklistické výpravě po ranním jídle. Obrázky nás mohou kladně naladit a lze se těšit na příští snídani. Konečně, snímky někdy mohou přispět k oživení či zahájení komunikace, když se nám zdá, že nějak vázne. Patří však besedování o jídle v naší rodině mezi dobré nápady? Co kdyby naopak vzbudilo negativní emoce? Třebas téma přejídání či nakládání si nezdravých potravin, případně nevhodná kombinace aj. Žel i na dovolené je asi zapotřebí zůstat ve střehu.

+ předchozí části

Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-kdo-by-ne-mel-chodit-do-hotelove-jidelny-a-proc-179012

Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-hotel-a-zakaz-odnaseni-jidla-z-restaurace-179257

Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-hotely-a-odlisnosti-pri-odnaseni-jidla-z-restaurace-179461

Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-hotely-a-odnaseni-jidla-z-restaurace-a-specificky-pripad-179833

Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-hotelova-jidelna-a-dalsi-trampoty-nejen-na-obzoru-180218

Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-hotelova-jidelna-a-dalsi-obrazy-a-jejich-stiny-180509

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz