Článek
Po seznámení s předchozími díly můžeme vyrazit za novým poznáním. Potvrzení najdeme v odkazech dole.
Někdy jsou tzv. kontrolní pohledy hostů přísnější a pozornější než ze strany obsluhy. Kdo zná frmol ve větších hotelích, dobře ví, že obsluha má hodně práce a snaží se, aby si nikdo nestěžoval. Bez nadsázky lze hovořit o cvrkotu. Jedná se o poněkud kontroverzní element. Jeden host ocení, že personál kmitá a snaží se. Druhý má pocit, že trochu občas překáží, neboť koná až na výjimky hbitě. Třetí se zlobí, že mu odebírají věci skoro zpod ruky, aniž by dokončil svůj strávní akt. On chtěl postupovat jinak. Třeba si k vybrané krmi cosi ještě přinést a přidat. Nebo ušetřit nádobí! Leckdy nestačí ani signál v podobě zkřížených částí příboru!
Místo dalších úvah se opět podíváme na dění a obrazy přímo v hotelové jídelně. Občas je praxe rodiny zavedena tak, že děti snídají, zároveň mají za úkol se moc nehýbat, jeden dospělý sleduje pohyb personálu a druhý vyrobí svačinu s sebou a poté ji v tzv. vhodný čas umístí do malého příručního zavazadla s nadějí, že nikdo na výstupu z jídelny nepoleze do osobních zavazadel. Připravená krmě později přijde k chuti, zejména pokud rodina vyrazí někam ven, půjde se do kopce a kolem se bude rozprostírat čerstvý horský vzduch. Je zapotřebí pamatovat, že trávicí trakt a metabolismus u dětí funguje odlišně než u dospělých. Lidově sděleno - dokážou se jednorázově málo nacpat a zanedlouho požadují další příděl. Dospělý naopak umí akumulovat více a klidně vydrží řadu hodin, některý bez potíží přes oběd až do večera.
Mezi významné prvky v soustavě znalostí rekreujících se osob se jistě řadí poznání, jaký systém v oblasti stravování v daném hotelu panuje. Oblast si lépe představíme za pomoci následujících otázek. Má význam do jídelny přijít mezi prvními? Je vše od úvodní minuty připraveno? Nebo ještě není nabídka kompletní? Mají nejrychlejší jedinci vyšší šanci na teplou stravu? A na nejlepší kousky? Je strava průběžně doplňována? Dostane se i na osoby, které přijdou na pověstnou poslední chvíli? A jak vlastně vypadá? Běží posledních pět, deset či patnáct minut? Je povinností hotelu zajistit plný rozsah výběru po celou dobu výdeje? Nebo aspoň hlavní díly?
Na různých místech spatřujeme zvyklosti všelijaké. Jak nám šikovně napovídá známá životní zkušenost - „kdo pozdě chodí, sám sobě škodí“. Proto narazí na stav, kdy své oblíbené části už nenajde, třeba míchaná vajíčka, šunku, slaninu, určitý druh pomazánky či zákusek. Případně jen zbytečky. Zároveň bychom měli vědět, že občas dojdou elementy kolem poloviny výdejního času. Mnohdy tu platí jiné poučné životní upozornění - „kdo si počká, ten se dočká“.
Mimochodem - zde můžeme nalézt společné plochy s prodejní dobou, o níž a o spojených komplikacích jsem již psal. Více najdeme v odkazech dole. Hosté jistě nesou za své chování osobní odpovědnost. proto by si měli návštěvu příslušného místa zařídit tak, aby proběhla bez potíží. Do dobrých zvyklostí patří si zjistit, jak proces na místě funguje a také, kdy je se nejvíce a nejhojněji vyskytují zájemci a zájemkyně o jídlo. A ještě jeden moment bych viděl jako důležitý - jak dlouho mohou lidé pojídat jimi vybrané jídlo? Na části míst je omezená kapacita, a tak je možné registrovat nervózně přešlapující hosty a napjatou obsluhu. Všichni čekají, zda „to vyjde“. Člověk sem přijede a chce si jídlo v klidu vychutnat a konečně nespěchat. Což se ovšem s malými dětmi pokaždé nepodaří dosáhnout. Zejména s dnešními, tj. málo vychovanými, neklidnými a obtěžujícími své rodiče a žel také okolí. Nakonec se pořádně ani nenají, neboť napomíná a okřikuje své potomky a ještě občas zabloudí očima ke vchodu, kde postávají noví zájemci a zájemkyně o konzumaci dnešní nabídky.
Seznam avizovaných odkazů:
+ prodejní doba
Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-v-kolik-presne-se-zavira-obchod-aneb-abyste-se-z-toho-nepos-103462
Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-v-kolik-presne-se-zavira-obchod-aneb-jina-zeme-jiny-mrav-104092
Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-v-kolik-presne-se-zavira-zastavka-v-hospode-104505
Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-jak-prodavacky-vecer-spechaly-nebo-nespechaly-138868
+ předchozí části
Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-kdo-by-ne-mel-chodit-do-hotelove-jidelny-a-proc-179012
Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-hotel-a-zakaz-odnaseni-jidla-z-restaurace-179257
Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-hotely-a-odlisnosti-pri-odnaseni-jidla-z-restaurace-179461
Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-hotely-a-odnaseni-jidla-z-restaurace-a-specificky-pripad-179833