Hlavní obsah
Cestování

Ve společnosti Paříže a Hurghady

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Do přímořských destinací lidé létají za mořem. Přesto mi moje opakovaná zkušenost napovídá, že jich mnoho skončí u bazénu. Moře se stává okrajovou věcí. Jsou i jiné věci…

Vzpomínám si na sousedy, kteří před několika roky vyrazili během července právě do Egypta. Špatné rozhodnutí. Celých deset dnů nevylezli z klimatizovaného hotelu. Vskutku vydařený „výlet“ za tu cenu.

Článek

Jedinec s průměrnými znalostmi ze zeměpisu bude vědět, že se obě místa nacházejí v různých zemích. Navíc jsou od sebe poměrně dost daleko, byť náhled na vzdálenost může být a také je individuální. Jaká se zde nachází souvislost?

Místo letošních LOH je jasné a známé. Jde o metropoli Francie. Neleží hned za našimi hranicemi a cesta do ní si přece jenom nějaký čas vyžádá. Kromě něj půjde rovněž o finanční hledisko. Za stovku českých korun tam nedojedeme. Ještě před několika týdny jsem uvažoval, že bych zmíněné místo navštívil. Neláká mě žádný konkrétní sport, byť existují disciplíny, které bych mohl vidět a slyšet raději než jiné. Třeba kopaná versus lukostřelba. Ale vůbec nejde o můj pohled a vkus. Problém vězí jinde.

Mojí představou je, že se jako turista projdu Paříží, zúčastním se doprovodného programu, který vypadá jako bohatý, navštívím něco ze zápolení sportovců a sportovkyň a docela brzo se zase vrátím. Třeba za dva dny. Žádný pobyt na celý týden. Někdo by mě mohl označit za naivního, že neberu v potaz velké množství lidí, vždyť se sem sjedou návštěvníci a návštěvnice z celé planety. Jako houby po dešti se objevují zájemci a zájemkyně o slavnostní zahajovací ceremoniál, vlastní soutěže a o závěr. Že bych se tam mohl ztratit. Vše je možné. Leč na svou obrany bych chtěl dodat, že pár větších akcí mám za sebou. Třeba MS v lyžování, fotbalovou kvalifikaci za účasti 53 tisíců diváků, spartakiádu, návrat zlatých chlapců z Nagana ad. Nakonec nikam nepojedu. A důvod prozradím.

Dostal jsem video, jak Paříž dnes vypadá. S ohledem na dnešní procesy nevylučuji, že bylo zfalšované. Odradily mě obrázky velkého nepořádku na různých místech hlavního města včetně travnatého prostoru pod ikonou v podobě světově známé věže. Na ulicích byly ke spatření davy určitých osob, z nichž jsem necítil kladný přístup, radost, spokojenost, klid ad. Spíše bych se jich velmi obával. O snímcích z metra ani nemluvě. Kriticky se dívám na názory ohledně nebezpečného prostředí při LOH. Půjde o nejlépe střežené místo na světě. Přesto či právě proto se něco může stát. Co jestli všechna opatření kdosi bude vnímat jako výzvu? Já bych ho chápal. Potřebuje nějak „posunout“ svou frustraci. Přesto či právě proto s ním nesouhlasím. Má si najít zdravější způsob…

A pověstné egyptské letovisko? Též do něj se chystám. Šly by o moji premiéru v zemi pyramid. I zde jsem odrazován negativními obrazy, tentokrát z úst „účastníků zájezdu“. Staré a vybydlené hotely, špína, zápach, horko… Nic, po čem by člověk toužil. Zejména pokud si poctivě vydělává a za obtížně vydělané peníze chce určitou kvalitu. Vzpomínám si na sousedy, kteří před několika roky vyrazili během července právě sem. Špatné rozhodnutí. Celých deset dnů nevylezli z klimatizovaného hotelu. Pouze navečer se smočili v hotelovém bazénu, když teplota klesla lehce pod 40 stupňů. Vskutku vydařený „výlet“ za vysokou cenu. Za pozornost stojí nedávná zkušenost jiné pro mě známé osoby. Ve dvojici vyrazila za cenu hluboko pod 10 tisíc korun českých do uvedené dislokace. Jakost ubytování velmi nízká, hygiena podobně a strava jakžtakž, nenápaditá, ale poživatelná. Teplota přijatelná, moře opodál, ale v dohledu. Neocitli se v komfortu, avšak když zvážili cenu, spolkli mírně negativní pocity a kritiku a úspěšně „vydrželi“ do konce pobytu. Ale už tam nepoletí.

Za sebe sdělím, že ještě nevím, v jaké společnosti se ocitnu. Třeba se proud myšlenek zvrátí a místo k moři a na LOH zamířím jako tradičně do českých hor. Moře bude také, byť stromů, keřů a mravenců. Možná i borůvek. Teplota rozhodně příznivější pro suchozemce ze střední Evropy. Navzdory neukázněnosti lidí narazím na menší nepořádek než v Paříži a zásadně méně nepřátelských tváří cizinců s jistými / jen předpokládanými? / úmysly. Potíž bude, že cena je přibližně stejná jako na citovaných místech.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz