Hlavní obsah
Finance

5 tipů, díky kterým se stanete skvělým akciovým investorem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Jste připraveni vstoupit do vyšší ligy a začít vybírat jednotlivé akcie? Může to být poměrně náročné, pokud se ale budete držet následujících tipů, zbavíte se stresu a přiblížíte se k úspěchu.

Článek

Osobně nemám nic proti pasivnímu investičnímu přístupu. Sám investuji prostřednictvím ETF pravidelně každý měsíc a výběr jednotlivých akcií je spíše jenom takovým kořením. Pokud chcete s investováním teprve začít, je pasivní přístup správná volba. Vyšší úroveň pak je aktivní výběr jednotlivých akcií, což určitě není vhodné pro každého.

Chcete-li vybírat jednotlivé akcie, nutně to neznamená, že musíte být chytřejší než kdokoliv jiný. Budete muset ale investování věnovat jistý čas a nasbírat zkušenosti. K úspěšnému výběru akcií je třeba spojit také několik osobních vlastností a vědomostí:

1. Buďte hladoví po znalostech

Možná se jedná o vůbec nejdůležitější vlastnost aktivního investora, když začínáte. Pokud chcete být úspěšní, musíte toužit po znalostech. Sám jsem fanouškem českých i amerických podcastů. Rád je poslouchám při méně soustředěné práci, při běhu nebo řízení, protože se jedná o čas, který můžu využít hned dvakrát.

Spolu s podcasty pak taky rád čtu investiční knihy. Za přečtení určitě stojí knihy od Daniela Gladiše, Investice do akcií od Petra Čermáka nebo kniha Mikuláše Splítka, Stát se investorem. Na výběr máte samozřejmě i z celé řady zahraničních titulů. Některé vyžadují jistou odbornost jiné až tolik ne. Velmi zajímavě se jeví série investičních knih „Little Book“, které jsou ke stažení online, je jich více než 10 a zatím jsem přečetl 3 tituly z této série a můžu jedině doporučit.

Vhodně zvolená investiční literatura obsahuje hodnotné informace, které můžete okamžitě aplikovat v rámci svých investic hned od prvního dne aktivního investování… Zdrojů informací je opravdu mnoho a podstatné je, že pokud nemáte skutečnou touhu po znalostech, nemusí být výběr jednotlivých akcií tím nejlepším způsobem investování.

2. Buďte zvídaví

Vlastnost podobná hladu po znalostech. Rozdíl je v tom, že objevujete oblasti, kterým možná zatím nerozumíte, jak byste chtěli. Nedržíte se pouze toho, co znáte nejlépe, ale snažíte se rovněž rozšiřovat svůj kruh kompetencí, abyste se stali lepším a komplexnějším investorem.

Samozřejmě je vhodné se držet pro začátek oblastí, kterým rozumíte, s čímž by nesporně souhlasil i Warren Buffett. Jakmile však získáte zkušenosti, můžete začít objevovat i další odvětví.

Pracujete v maloobchodu? Pravděpodobně budete vědět, jak fungují maloobchodní řetězce, jaká je na trhu konkurence, kdo jsou nejvýznamnější hráči. Nejlepší tak bude začít právě tam. Následně se však můžete začít věnovat odvětvím, která skutečně vzbudila váš zájem, což můžou být například technologie nebo cokoliv jiného.

3. Zahrajte si na ďáblova advokáta

Zpochybňujte, jakým způsobem by se měly věci dělat a identifikujte nečekané výsledky podnikání dříve, než nastanou. Hledejte sami potenciální úskalí a řešení dříve, než se vyskytnou problémy.

V rámci analyzování společnosti se vám může podařit identifikovat některé překážky, kterým bude muset společnost v budoucnu čelit. Rovněž byste měli rozpoznat, zda je společnost v dobré pozici, aby mohla tyto překážky překonat.

Začnete-li přemýšlet nad investicí do McDonald’s, možná si budete myslet, že se svět pomalu začíná odklánět od rychlého občerstvení ke zdravějším potravinám a možná dokonce i bezmasým variantám jídla. Pravděpodobně se budete ptát: Může se McDonald’s přizpůsobit? Vykazovala společnost v minulosti známky toho, že se dokáže přizpůsobit novým situacím? Zvládne se adaptovat na novou situaci lépe než konkurenti?

Odpovědi na tyto otázky vás připraví na budoucnost a dodají vám sebevědomí, abyste zůstali zainvestovaní ve společnosti, i když se její situace na první pohled může zhoršovat.

4. Hrajte raději šachy než dámu – chovejte se strategicky

Neinvestujte do společností jenom proto, že si myslíte, že mohou překonat odhady analytiků. Neinvestujte do společností, protože se těší momentální popularitě.

Jako aktivní investor hledáte společnosti, které před sebou mají mít léta úspěchu. Měli byste hledat společnosti, které dnes koupíte, a poté je budete ochotní držet i když budou následovat léta podprůměrné výkonnosti.

Neznamená to, že byste měli koupit společnost a poté ji už nikdy nesledovat a nikdy neprodávat, ačkoliv Buffett s oblibou kupoval akcie „napořád“. Znamená to, že byste měli mít důvěru ve společnost kterou kupujete a navzdory tomu, že ji budete pravidelně kontrolovat, nebudete podléhat krátkodobému nutkání ji prodat.

5. Buďte trpěliví – nikoliv impulsivní

Tohle je možná ta nejnáročnější schopnost, kterou se budete muset naučit a popravdě se vám může několikrát stát, že selžete.

Pokud uděláte první investiční analýzu a vložíte důvěru do společnosti, jejíž cena se následně propadne, budete čelit panickému nutkání prodat. Uděláte-li však svou práci kvalitně, je pravděpodobné, že se vývoj společnosti v dalších týdnech otočí a vy přijdete nejen o peníze kvůli zaznamenané ztrátě, ale také o budoucí zisky společnosti, protože jste nebyli trpěliví, ale impulzivní.

Podlehli jste krátkozrakému vidění navzdory vašemu přesvědčení o dlouhodobém růstu společnosti. Víte, co jste měli v době propadu udělat?

Nakoupit více akcií!

Všimli jste si, že akcie jsou snad jedinou věcí, kterou se lidé zdráhají nakupovat, když jsou ve výprodeji? Pokud Apple nesplní odhady analytiků a jeho akcie klesnou o 10 %, znamená to, že jsou akcie společnosti o 10 % horší než dříve? Samozřejmě že ne!

Jsou o 10 % levnější. Navíc se budou akcie pravděpodobně těšit nižšímu očekávání, pokud jde o jejich výdělky v příštím čtvrtletí, což znamená, že pro ně bude snazší znovu získat ztracenou hodnotu zpět.

Proč tedy prodáváme?

Protože jsme lidé a děláme chyby. Když přicházíme virtuálně o peníze, zkrátka chceme zastavit ztráty. To je přirozené, ale je to špatně. Naopak byste si měli ověřit, zda se v podnikání společnosti něco zásadního změnilo a poté konat investiční rozhodnutí.

Pokud došlo k dramatickým změnám v podnikání, neváhejte prodat akcie ve ztrátě. Pokud tomu tak ale není, proč nekoupit další? Kupujete stejně skvělou společnost, ale za výprodejovou cenu 90 %!.

V začátcích je opravdu těžké přistoupit na toto nastavení mysli, ale nakonec se k němu dopracujete. Musíte se pouze ujistit, zda nekupujete slepě akcie, které padají až k nule. Způsob, jak toho dosáhnout, je mít důvěru ve společnost – věřit, že je připravená na dlouhodobý úspěch. Toho můžete dosáhnout pouze prostřednictvím rozsáhlé analýzy podnikání.

Slovo závěrem

Pokud se vám podaří implementovat těchto 5 investičních tipů, pravděpodobně se stanete velmi úspěšným akciovým investorem. Pokud máte pocit, že jste si je už osvojili a jste připraveni na konkrétní výběr akcií, vytvořte si vlastní kontrolní seznam, co by měla každá společnost splňovat.

Zní to složitě? Možná ano, ale hodláte se pustit do aktivního investování a vaším cílem je dosahovat nadprůměrných investičních zisků, a to není zadarmo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz