Hlavní obsah
Knihy a literatura

Americký miliardář radí: „Při výběru akcií se držte těchto dvou myšlenek!“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Pokud jste doposud nečetli fantastickou knihu od Joela Greenblatta – The Little Book that Beats the Market, máte štěstí, protože se s vámi podělím o dvě hlavní myšlenky, které jsem si z knihy odnesl. Máte-li možnost, každopádně si knihu přečtěte.

Článek

Série knih The Little Book je fantastickým zdrojem investičních nápadů a filozofie, která obsahuje to nejdůležitější. V případě knihy Joela Greenblatta tomu je zrovna tak. Myšlenky obsažené ve 13. kapitolách jsou velmi srozumitelné a nesporně obohacující.

Greenblattova kniha pak byla vůbec první, kterou jsem z této série knih četl a nesáhl jsem vedle. Ze čtení jsem si odnesl opravdu mnoho hodnotných informací.

Oblíbený citát z knihy?

Výběr jednotlivých akcií bez jakékoliv představy o tom, co hledáte, je jako vběhnutí do továrny na výrobu dynamitu s hořící zápalkou. Můžete přežít, ale pořád jste idiot.

Jaké dvě nejdůležitější myšlenky, platící pro výběr akcií autor v knize uvádí?

Myšlenka č. 1: Trhy jsou bláznivé

Pojďme si tuto myšlenku ukázat na příkladu akcií Nvidia. Mohli jste je koupit v lednu za 150 dolarů anebo také v průběhu prázdnin za 490 dolarů. To je růst o více než 220 procent během osmi měsíců - k 20. září vzrostla cena akcií Nvidia o 189 %. Růstové technologické akcie Nvidia jsou však pouze jedním příkladem z mnoha.

Podobně akcie Meta (mateřské společnosti Facebooku) vzrostly od začátku roku téměř o 150 % a Tesly o více než 113 %. Dokonce i cena akcií téměř 150 let staré farmaceutické firmy Eli Lilly vzrostla o více než 50 % a tak bychom mohli pokračovat.

Skutečností je, že akciové trh jsou bláznivé a každý den nabízí různé manické ceny v závislosti na své náladě. Faktem ale zůstává, že hodnota těchto společností se za rok až tak moc nezmění.

Foto: finviz.com

Změna ceny největších amerických akcií od začátku roku

Myšlenka č. 2: Jaká je skutečná hodnota podniku?

Ze sledování (nejenom) letošních divokých výkyvů trhu je zřejmé, že trh není vždy efektivní. Stačí krátké zamyšlení… Vyrobila letos Tesla o 113 % více automobilů nebo zvýšila tímto způsobem svůj zisk? Podařilo se něco podobného společnosti Meta, Nvidia nebo Eli Lilly?

Odpověď je samozřejmě záporná. Skutečnou odpovědí je chamtivost, která ovládá trhy, když jsou ceny velmi vysoko. A naopak, když jsou ceny nízko, je to strach, který zachvátí trh.

Pokud bychom byli schopní určit správnou hodnotu podniku, pak by obchodování s akciemi bylo snadné. Koupili bychom je za nižší cenu než činí jejich hodnota a naopak prodávali za vyšší cenu. Principy investování jsou jednoduché, ale bohužel nejsou snadné.

Uvedu pro ilustraci fiktivní příklad. Váš přítel Honza vlastní online maloobchod, který v letošním roce vydělá přibližně milion korun. Kolik byste byli ochotni za jeho podnikání zaplatit? Pokud je váš odhad podobný jako můj, bylo by to něco mezi 7 a 14 miliony korun. Většinou však máme přístup k mnohem většímu množství informací, než je zisk za poslední rok a inteligentní investor, by měl tyto informace brát v úvahu, než stanoví skutečnou hodnotu podniku.

V prvé řadě musíte vzít v úvahu, že zisk milion korun, který Honza vydělal, je pouze za letošní rok. Může však být jeho online obchod podobně ziskový i v příštím roce? Nebo více let po sobě?

Druhé rozhodnutí pak spočívá v tom, do jaké míry této předpovědi věříme. Problémem je, že by měl náš odhad platit až do daleké budoucnosti, protože Honzovu společnost můžeme vlastnit mnoho let.

Musíme se tedy snažit odhadnout velmi přesně, kolik bude Honzův obchod vydělávat v horizontu 5 až 10 let, abychom stanovili jeho definitivní hodnotu. Obě to jsou velmi důležité otázky, které je třeba si při hledání dobré investice zodpovědět, než investujete své těžce vydělané peníze.

Chcete-li investovat s úspěchem aktivně, je třeba zkoumat krátkodobé i dlouhodobé vyhlídky jednotlivých podniků a zahrnout je do výpočtu jeho racionální hodnoty.

Tento informovaný odhad byste pak měli porovnat s aktuální tržní cenou akcie, a pokud je váš odhad hodnoty podniku pod touto cenou a dostatečně mu věříte, teprve pak byste měli iniciovat své investiční rozhodnutí.

Takový odhad skutečné hodnoty podniku však vyžaduje čas, přístup k informacím, zkušenosti a kladení správných otázek. Tedy atributy, které necharakterizují každého začínajícího investora.

Joel Greenblatt, The Little Book that Beats the Market, 2006

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz