Hlavní obsah
Finance

Investoři pozor! Warren Buffett zřejmě sází na recesi v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / volné dílo

Buffett doslova neřekl, že si myslí, že se blíží recese. Jeho činy však často mluví hlasitěji než slova.

Článek

Warren Buffett je v jádru optimista. Během finanční krize v roce 2008 napsal v článku pro New York Times: „Z dlouhodobého hlediska budou zprávy o akciovém trhu dobré.“ V den zveřejnění tohoto článku byl index S&P 500 téměř o 40 % níže než jeho předchozí maximum. Buffett je však také realista. Když nevidí příležitosti na obzoru, stáhne se. Jak tedy v těchto dnech věštec z Omahy uvažuje? Očividně sází na recesi.

Prodává mnohem více, než nakupuje

Docela dobrý způsob, jak poznat Buffettovo myšlení, je sledovat, co kupuje a prodává. Zejména pokud agresivně přidává pozice do portfolia Berkshire Hathaway a nesnižuje mnoho podílů, vyhlíží legendární investor pravděpodobně na trh a ekonomiku pozitivně. To však v současné době neplatí. Naopak, opak je pravdou.

Buffett ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 neinicioval pro Berkshire ani jednu novou pozici, jak vyplývá z posledních regulačních hlášení. Nakoupil však další akcie čtyř stávajících holdingů. Ve dvou z nich šlo jen o skromné částky – o méně než 1 % zvyšil podíl Berkshire ve společnosti Apple a o 2,65 % navýšil pozici Berkshire ve společnosti Paramount Global. Jediné agresivní nákupy, které Buffett ve čtvrtém čtvrtletí uskutečnil, se týkaly společností Occidental Petroleum a Louisiana-Pacific.

Mezitím Buffett dramaticky snížil podíly Berkshire v Bank of New York Mellon, Taiwan Semiconductor a U.S. Bancorp. Berkshire rovněž snížila své pozice ve společnostech Activision Blizzard, Ally Financial, Chevron, Kroger a McKesson.

Ve třetím čtvrtletí roku 2022 se Buffett jevil mnohem pozitivněji. Otevřel nové pozice ve třech akciích a navýšil své podíly v pěti stávajících společnostech, zatímco akcie pěti stávajících pozic částečně prodal a jednu zcela opustil.

Je recese skutečně na cestě?

Pro jistotu Buffett veřejně nevyjádřil, že věří v příchod recese. Činy však často mluví hlasitěji než slova. Jeho činy rozhodně naznačují, že si nechává střelný prach, aby mohl nakupovat akcie za atraktivnější ocenění. Recese by mu k tomu pravděpodobně poskytla příležitost. Akcie obvykle klesají v počátečních fázích hospodářského poklesu.

Nezapomeňte také, že Berkshire ve čtvrtém čtvrtletí prodala dvakrát více akcií, než nakoupila - v době, kdy mnozí ekonomové předpovídali recesi. Například průzkum agentury Bloomberg provedený v prosinci 2022 ukázal, že ekonomové předpovídají 70% pravděpodobnost recese v USA v roce 2023.

Je však recese skutečně na cestě? To záleží na tom, koho se zeptáte. Americká ministryně financí Janet Yellenová nedávno uvedla, že pravděpodobnost recese je nízká. Yellenová poznamenala, že míra nezaměstnanosti je nejnižší za posledních 50 let. Ekonomika obvykle nevstupuje do recese, když je situace v oblasti zaměstnanosti tak příznivá.

Na druhou stranu by Federální rezervní systém mohl být v důsledku přetrvávající inflace agresivnější při zvyšování úrokových sazeb. Toto zvýšení sazeb by mohlo způsobit recesi. A mnoho Američanů není tak optimistických jako Yellenová. Nedávný průzkum provedený společností Primerica ukázal, že 81 % Američanů se středními příjmy si myslí, že letos pravděpodobně dojde k recesi.

Co by měli dělat investoři, kteří nejsou miliardáři jako Buffett?

Měli byste následovat Buffettova příkladu? Ne nutně. Nezapomínejte na časovou prodlevu, s níž Berkshire podává regulatorní dokumenty. Za tři měsíce můžeme zjistit, že v prvním čtvrtletí změnil kurz a agresivně nakupoval akcie do portfolia Berkshire.

Investovat do akcií, které jsou prakticky odolné proti recesi, by však mohlo být rozumné pro případ, že by se za rohem objevil hospodářský pokles. Základní spotřební zboží, akcie zdravotnických a veřejných služeb mají tendenci se během recese relativně dobře držet.

Není také špatný nápad napodobit Buffetta a mít připravenou hotovost pro případ, že by se ekonomika zhoršila. Ve svém článku v New York Times z roku 2008 Buffett také napsal: „Špatné zprávy jsou nejlepším přítelem investora. Umožní vám koupit si kousek americké budoucnosti za sníženou cenu.“

Tento výrok starý téměř 15 let zdůrazňuje, že i když je Buffett pesimistický, pokud jde o krátkodobý vývoj, je vždy optimistický, pokud jde o dlouhodobý vývoj. To je nejlepší způsob myšlení i pro investory, kteří nejsou miliardáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz