Hlavní obsah
Finance

Jak bojovat s vašimi největšími obavami z investování?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Investování je dlouhodobě osvědčeným způsobem, jak můžete budovat své bohatství. Pokud se ale obáváte pomyšlení na to, že investujete významnou částku a následně o ní přijdete, určitě v tom nejste sami.

Článek

Investování je pro mnohé jedním z klíčových způsobů, jak dosáhnout dlouhodobého růstu svého bohatství. Přesto může být tato cesta pokládaná za rozbouřenou mořem obav a nejistot.

Strach z neznámého, obavy z možných ztrát a pochyby o vlastních schopnostech mohou potenciální investory odrazovat.

Ať už jste na začátku své investiční cesty nebo jste již pokročilí a hledáte způsoby, jak tyto obavy překonat, tento článek vám nabídne vhled do některých z nejběžnějších obav spojených s investováním a návrhy, jak je řešit.

1. Strach ze špatné volby investice

Nikdo se samozřejmě nechce rozloučit zbytečně se svými penězi, což se může snadno stát, pokud nezvolíte vaše investice dostatečně pečlivě. Proč chybě jednoduše nepředejít?

Jak si vybrat z mnoha možností tu správnou?

Možná vůbec nejlepším způsobem, jak se vyhnout špatnému výběru investice, je pasivní investiční přístup. Namísto jednotlivých akcií můžete nakupovat pouze burzovně obchodovatelné fondy (ETF).

Pokud se rozhodnete pro konkrétní výběr jednotlivých investic, je třeba, abyste ke každé jednotlivé investiční příležitosti přistupovali s rozvahou a provedli důkladný průzkum – fundamentální analýzu. Jedná se o časově náročný proces vyžadující odbornost, proto není žádnou ostudou začít s pasivním investováním, postupně si doplňovat vzdělání a časem třeba přistoupit i k aktivnímu výběru jednotlivých investic.

2. Strach ze selhání

Pokud nemáte předchozí zkušenosti, je snadné podlehnout pocitu, že je investování činnost, kterou nebudete schopní nikdy provozovat.

Většina těchto obav je však spojená s aktivním výběrem jednotlivých investic. Ztráta hodnoty vaší investice je strašákem, který budí ze sna mnoho začínajících investorů. Lékem může být opět pasivní investiční přístup. I když nakonec i burzovně obchodovatelné fondy mohou stejně jako celý trh klesnout dočasně na hodnotě, nastalá situace vás nemusí nutně děsit.

Je potřeba udělat jediné – vybudovat si dostatečnou finanční rezervu, která zajistí, že nebudete nuceni své investice prodávat v době tržních propadů.

3. Strach z podvodu

Svět investování je plný zavádějících informací, jež poskytují lidé, kteří vás oslovují, aby vám „nezištně“ pomohli. Mnoho z poradců má skutečný zájem na vašem prospěchu, existuje však rovněž nemalá skupina „poradců“, kterým jde především o vlastní výdělek.

Zdravý skepticismus může být v této chvíli velmi cennou vlastností, protože vám pomůže dvakrát se zamyslet nad rozhodnutím, které by mohlo být potenciálně špatnou volbou. Důvěřujte svým instinktům a pokud se vám něco nezdá, zkrátka to nedělejte.

Nedovolte ale, aby vám strach z podvodného jednání zabránil v investováníkdyž nekupujete žádná aktiva, nikdy zásadně hodnotu vašeho jmění nezvýšíte.

4. Strach z neznalosti nebo nezkušenosti

Ačkoliv není investování jednoduché, jeho principům je snadné porozumět. Rozhodně tak není důvod se mu vyhýbat z důvodu neznalosti či nezkušenosti. Pravdou je, že pokud k němu přistupujete s otevřenou myslí, může mu porozumět téměř kdokoliv.

Existuje mnoho zdrojů informací, od knih a podcastů, přes investičním portály, které jsou hlubokou studnicí investičního know-how. Co je důležité? K efektivnímu výběru investic nemusíte pochopit naprosto všechny aspekty investování, a pokud si nebudete vědět rady, opět máte možnost začít jako pasivní investor, a přesto dosáhnout velmi zajímavého růstu hodnoty vašich investic.

5. Strach z nedostatku matematických schopností

Pokud není matematika vaší silnou stránkou, můžete si hrát s myšlenkou, že nebudete dobrým investorem. Využití několika opakujících se matematických vzorců je třeba aplikovat pouze v případě aktivního výběru jednotlivých akcií. Budete-li investovat pasivně, postačí, pokud pochopíte princip složeného úročení.

V případě aktivního výběru investic můžete využívat například matematické metody diskontovaného cash-flow (DCF), ale její vzorec je všeobecně známý. Problémem této metody je, že vstupní proměnné jsou nakonec pouze odhady investora, a tak se výsledek výpočtu i v případě jediné společnosti u více investorů výrazně mění. Většinu času se tak investor snaží spíše odhadnout současnou hodnotu společnosti vůči její ceně a případně odhaduje její budoucí zisk. Za tím účelem si však vystačíte se základními matematickými operacemi, a navíc můžete využít i řadu dostupných analytických nástrojů, jako jsou screeningové aplikace finviz nebo macrotrends.

6. Strach ze ztráty peněz

Investování jednoduše řečeno přináší riziko, že byste mohli přijít o peníze. Je to fakt, přičemž výsledek vaší investice nelze předpovědět s naprostou přesností.

Objevují se nové technologie, trendy a jednotlivé akcie mohou růst a klesat na základě momentální popularity. Do vývoje ceny jednotlivých akcií vždy promlouvá prvek iracionality. Akciový trh vždy kolísal a kolísá, ale dlouhodobě roste. Riziko ztráty peněz je nevyhnutelnou realitou investování, ale jedná se o nebezpečí, se kterým lze bojovat rozumným výběrem investic a dlouhodobým investičním přístupem.

Slovo závěrem

Vstup do investičního světa může být jedním z nejvýznamnějších finančních rozhodnutí, která v životě učiníte. Ačkoliv je spojen s mnoha strachy a obavami, tyto pocity lze s vhodným přístupem a vzděláním minimalizovat.

Jak ukazuje tento článek, mnoho běžných strachů z investování lze překonat pasivním investičním přístupem nebo pečlivým výběrem investic s odborným vedením. Klíčem je porozumění principům investování, uvědomění si svých finančních cílů a schopnost kriticky hodnotit informace.

Nakonec je nejdůležitější pamatovat si, že i když investování nese rizika, v dlouhodobém horizontu může přinést významný růst vašeho majetku a pomoci vám dosáhnout vašich finančních cílů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz