Hlavní obsah

Jsou akcie Tesla skvělou investiční příležitostí? Co byste měli zvážit před koupí?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: unsplash.com

Akcie Tesla jsou zhruba 40 % pod svou maximální cenou z listopadu 2021, ale vysoké ocenění a očekávání mohou být varovným signálem. Investoři by měli k těmto akciím přistupovat s obezřetností.

Článek

Akcie Tesla se v průběhu času ukázaly jako skutečně fantastická investice. Za posledních deset let prudce vzrostly o 1 700 %. Tento zisk vysoce překonává celkový výnos technologického indexu Nasdaq Composite.

Většina lidí se shodne na tom, že Tesla dokázala na své cestě k tomu, aby se stala jednou z nejhodnotnějších firem na světě, několik skvělých věcí. Nicméně byste neměli kupovat tuto špičkovou akcii elektromobilů (EV), i když se nachází přibližně 40 % pod svou maximální cenou z listopadu 2021 (k 12. červenci). A zde je vysvětlení, proč.

Tesla narušuje automobilový sektor, ale naráží na značná očekávání

Tesla se od prodeje pouze výkonného modelu Roadster dostala k nabídce pěti klíčových modelů (S, X, 3, Y a Cybertruck). A na rok 2025 je naplánována výroba nového levnějšího modelu, o němž investoři doufají, že pomůže společnosti opět získat podíl na trhu.

Aktuálně totiž v USA činí její podíl na trhu „pouhých“ 50 % - oproti 60 % před rokem, a dokonce 80 % v roce 2020.

Tesla se v roce 2020 stala největším prodejcem elektromobilů na světě, přičemž překonala i dlouhodobého lídra trhu, společnost Toyota. Tato pozice jí umožňuje výrazně ovlivňovat směr, kterým se celý automobilový průmysl ubírá.

Pozoruhodné je, jak moc Tesla narušila automobilový sektor. Před deseti lety bylo obtížné najít na silnicích jakýkoli elektromobil, což společnost pomohla změnit svým zaměřením na elegantní design exteriéru vozu s inovativními technickými prvky.

Monstrózní úspěch výrobce elektromobilů, jehož příkladem je jeho uznávaná značka a robustní výrobní kapacity, podnítil starší výrobce automobilů, aby začali investovat do svých vlastních ambicí v oblasti elektromobilů.

Pokud uvažujete o investici do akcií Tesla, je dobré sledovat i její plány v oblasti solárních technologií. Tesla totiž nabízí solární střechy a bateriová úložiště, což může být významný růstový segment v budoucnu.

Tržby v posledním čtvrtletí (skončilo 31. března) dosáhly 21,3 miliardy dolarů, což je téměř pětkrát více než před pouhými pěti lety v prvním čtvrtletí roku 2019. Společnost má také expozici v energetickém sektoru, kde nabízí produkty pro skladování a výrobu elektřiny.

V roce 2023 společnost z těchto operací shrábla 6 miliard dolarů, což představuje 6 % celkových tržeb. Se svými automobily a energetickými produkty se Tesla snaží nastolit udržitelnou budoucnost pro celý svět.

Obrovská očekávání

Jak bylo naznačeno úvodem, akcie Tesla jsou daleko od svého historického maxima. A to i poté, co za poslední měsíc vzrostly o 40 %. Obchodují se však za poměr ceny k zisku (P/E poměr) nad úrovní 60 bodů, takže rozhodně nejsou levné, nebo dokonce podhodnocené.

Naopak toto ocenění je extrémně drahé, zejména když uvážíme, že v tuto chvíli je Tesla stále jen výrobcem automobilů. A aby bylo jasno, je to výrobce, který se potýká s problémy. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku její tržby vzrostly jen o 3 % a v prvním čtvrtletí letošního roku klesly o 9 %.

Konkurence v odvětví, stejně jako vyšší úrokové sazby, nevytvářejí příznivé podmínky pro silný růst. Tesla navíc pociťuje tlak i na své marže.

Existují však někteří býčí investoři, jako například Cathie Woodová ze společnosti Ark Invest, kteří věří, že Tesla je víc než jen výrobce automobilů. Očekávají, že tento průkopník v oblasti elektromobilů jednoho dne představí plně autonomní automobil, což je průlom, jehož termín byl již dříve posunut – i když ho nyní Musk plánuje představit již v srpnu.

Elon Musk je známý svými ambiciózními termíny, které často nedodrží. Přesto tato odvaha a vize posouvají Tesla kupředu, což vytváří tlak na celý automobilový průmysl, aby inovoval rychleji.

Až se tak stane, Tesla bude moci zavést globální flotilu robotických osobních automobilů, která má údajně gargantuovský celkový oslovitelný trh a může společnosti přinést příjmy s velmi vysokou marží – že by k tomuto kroku mělo dojít už v srpnu je však spíše přáním investorů než blízkou realitou.

Ono koneckonců už došlo i k několikerému odložení startu výroby cenově výhodného elektromobilu, výroba modelu Cybertruck byla také spuštěna se značným zpožděním a tak bychom mohli pokračovat.

Slovo závěrem

Vysoké ocenění akcií Tesla odráží vysoká očekávání toho, jak by podnik mohl jednou vypadat, nikoli realitu toho, jaká je situace ve skutečnosti právě teď. A za to se prostě těžko dávají peníze, zvláště když pravděpodobnost robotaxi může být stále nízká.

To vše ukazuje na skutečnost, že Tesla je nakonec příběhovou akcií, což je označení, které lze připsat jejímu vizionářskému zakladateli a generálnímu řediteli Elonu Muskovi.

Je těžké popřít, čeho Tesla dosáhla, když přijala inovativní a převratnou strategii, která převrátila odvětví a stala se podnikem, jehož hodnota přesáhla i bilion dolarů. V tuto chvíli však bude lepší se této akcii vyhnout.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz