Hlavní obsah
Finance

Nemáme si na co stěžovat. I přes poslední zdražení je nafta historicky levná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Zvykli jsme si stěžovat téměř na vše. Nyní po zvýšení spotřební daně na naftu na standardní úroveň můžeme hořekovat nad zdražením pohonných hmot. Z historického hlediska jsou však stále velmi levné. Proč? Odpovědí je jednoduchá matematika.

Článek

V realitě, kde se zdá, že roste všechno kromě našich platů, je v posledních dnech horkým tématem cena nafty. Nafta poté, co se spotřební daň vrátila na úroveň z loňského června, skokově zdražila o přibližně 1,5 Kč na litr. Na místě by tak byly stížnosti, že nám vláda opět v době, kdy zdražuje úplně vše od potravin přes energie až po služby, vtlouká další pomyslný hřebíček do rakve.

Možná vás to překvapí, možná budete naštvaní, ale i přes poslední zdražení, jsou pohonné hmoty na českých benzinových pumpách takřka historicky levné. Ačkoli to může být šokující, průměrný Čech si nyní může koupit více litrů nafty a benzinu než kdykoli předtím.

Ďábel se skrývá v datech

V minulosti tomu bylo úplně jinak. Vezměme si za příklad rok 2005, kdy benzin stál 28,48 Kč a nafta 27,87 Kč za litr. Ano, pohonné hmoty byly levnější, ale průměrná mzda činila 18 314 Kč, což z výplaty umožnilo koupit 657 litrů nafty a 643 litrů benzinu. Přesuneme-li se do roku 2010, benzín vystřelil na 31,74 Kč a nafta se vyšplhala na 30,57 Kč za litr. Navzdory těmto nárůstům si člověk s průměrnou mzdou 23 864 Kč mohl koupit 781 litrů nafty a 752 litrů benzinu.

V letech 2012 a 2014 zůstal příběh podobný. Došlo ke zdražení nafty i benzínu někam k 36 korunám, ale vzhledem k pomalejšímu růstu průměrné mzdy bylo možné nakoupit za měsíční výdělek průměrného Čecha okolo 700 litrů pohonných hmot.

A nyní střih, v roce 2023 stojí benzin na začátku srpna 38,24 Kč, nafta 34,27 Kč za litr, ale průměrná mzda se vyšplhala na 41 265 Kč. Nyní si tedy můžeme koupit za průměrnou mzdu neuvěřitelných 1 204 litrů nafty a 1 079 litrů benzinu! I při ceně 50 Kč za litr, bychom si při současné průměrné mzdě nakoupili historicky nejvyšší objem pohonných hmot – přibližně 825 litrů.

Foto: Patrik Kudláček / zdroj dat: ČSÚ

Cena pohonných hmot vs. průměrná mzda

Nacházíme se ve zvláštní době, kdy i přes zvýšení cen nafty paradoxně můžeme nakupovat více nafty. Je snadné cítit se obětí každého drobného zvýšení cen, každé úpravy daňových sazeb a rostoucích životních nákladů, ale neztrácejme ze zřetele širší souvislosti.

Je skutečně pravda, že dnes platíme za naftu o něco více než včera, a je pochopitelná tendence si kvůli tomu stěžovat. Ale jakkoli nás to irituje, nemůžeme ignorovat historické souvislosti.

Ceny pohonných hmot rostou, průměrná mzda se však zvyšuje výrazně rychlejším tempem

Žijeme v době, kdy paradoxně navzdory nárůstu cen nafty jsou vůči naší kupní síle česká paliva na svém historickém minimu.

Ano, cena nafty se zvýšila a časem se zvyšovat bude. Průměrná mzda se však alespoň za posledních 18 let zvýšila výrazně více. Skutečnost, že průměrný Čech si nyní může koupit více litrů nafty a benzinu než kdykoli předtím, je důkazem naší dobré ekonomické kondice.

Poučení z tohoto příběhu? I když bychom si rádi hráli na oběti okolností, je jasné, že si v tomto případě nemáme na co skutečně stěžovat. Ačkoliv se cena nafty zvýšila, historický kontext nám ukazuje, že v souvislosti s rostoucími průměrnými mzdami jsou pohonné hmoty nyní vlastně dostupnější než kdykoli předtím.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz