Hlavní obsah
Finance

Obsah vaší peněženky bude mít zítra nižší hodnotu než dnes. A vám to nevadí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Co vám říká pojem časová hodnota peněz? Porozumění základnímu finančnímu konceptu vám může pomoci upřednostnit splácení dluhů před investováním a naopak. Budete tak schopní rychleji budovat bohatství.

Článek

Časová hodnota peněz je základním finanční principem, který popisuje fakt, že má nějaká finanční částka v současnosti větší hodnotu než stejná částka v budoucnu. Dnešní koruna má zkrátka vyšší hodnotu než budoucí. Hned vám ukážu proč.

Řekněme, že jste šťastným výhercem loterie s výhrou 10 milionů korun a máte dvě možnosti na výplatu výhry – nechat si vyplatit výhru jednorázově nebo jako 10 ročních plateb po 1 milionu korun. Jaká volba bude lepší?

Možná, že si říkáte, že si necháte výhru vyplatit postupně, abyste peníze hned neutratili. To je ale spíše problém vašich finančních zlozvyků. Časová hodnota peněz nám říká, že první možnost – jednorázová platba právě teď je lepší, protože ihned dostanete možnost nechat tyto peníze pracovat – vydělávat úroky nebo růst na hodnotě prostřednictvím nějakého investičního nástroje jako jsou akcie nebo nemovitosti. Vysvětlení vám určitě dává smysl, ale proč bude mít hotovost, kterou máte dnes v peněžence, už zítra nižší hodnotu?

Proč je časová hodnota peněz důležitá?

Časová hodnota peněz je velmi důležitý koncept, se kterým by měl být každý finančně gramotný člověk obeznámen.

Jedním z důležitých faktorů časové hodnoty peněz je inflace, která způsobuje, že cena téměř všeho, na co si vzpomenete, v průběhu času roste. Například chleba stál v roce 2000 kolem 15 korun a dnes ho v průměru koupíte skoro za 45 korun. Podobně to platí u dalších potravin a nejenom u nich. Za dlouhodobý růst ceny českých nemovitostí není zodpovědná pouze inflace, ale je jedním z důležitých faktorů.

15 korun před 23 lety mělo zkrátka mnohem vyšší hodnotu, než tomu je dnes. Jak však čelit negativním dopadům inflace? Jak zabránit, aby se peníze z vaší peněženky „nevypařovaly“? Odpověď je poměrně jednoduchá – investování.

Pochopíte-li časovou hodnotu peněz, pomůžete vašim úsporám držet krok s inflací, v lepším případě ji dokonce překonat – protože úroky a investice v průběhu času přinášejí hodnotu.

Řekněme, že vyděláte na úroku za vaši investovanou tisícikorunu za rok 20 Kč (2% úrok). Další rok už vyděláte 20 korun a 40 haléřů, protože se vám nyní úročí už i stávající peníze vydělané na úrocích za předchozí rok.

Stejný koncept však funguje i v investování a mnohem zajímavěji. Pokud se vaše investice zhodnocují o 10 % ročně – vyděláte v prvním roce za každou investovanou tisícikorunu 100 Kč, v druhém však už 110 Kč. V prvních rocích se nemusí zdát tento rozdíl jako významný, s prodlužujícím se časovým horizontem se však tento tzv. efekt složeného úročení sčítá mnohem výrazněji.

Stejným způsobem, ovšem negativně, působí na vaše peníze inflace. Pokud se pohybuje každý rok kolem 2 procent – dlouhodobý inflační cíl ČNB, ukrojí vám první rok z tisícikoruny na hodnotě 20 korun. Za 5 let pak bude mít vaše současná tisícikoruna hodnotu přibližně 905 Kč. Takhle vám mizí peníze z vaší peněženky, pokud se je rozhodnete nechat ležet ladem. (pozn. poslední dva roky se míra inflace pohybuje výrazně nad inflačním cílem ČNB)

Jaký je vzorec pro časovou hodnotu peněz?

Základní vzorec pro časovou hodnotu peněz vypadá následovně:

FV = PV x [1 + i] ^ n, ve kterém:

  • FV je budoucí hodnota peněz
  • PV je současná hodnota peněz
  • i je úroková sazba nebo požadovaný výnos
  • n je počet časových období, po které se vaše peníze zhodnocují

Tento vzorec vám pomůže rychle určit, kolik peněz budete mít po daném časovém období. Pojďme si to ukázat na jednoduchém příkladu: Řekněme, že jste kývli na exkluzivní nabídku banky, která vám nabízí spořící účet s úrokem 2,5 %. Chcete-li vypočítat hodnotu svého vkladu ve výši 100 000 Kč po pěti letech, pouze dosaďte do vzorce uvedeného výše:

FV = 100 000 Kč x [1 + 0,025] ^ 5 = 113 141 Kč

Tento vzorec také ilustruje důležitost splácení vysoce úročených dluhů, což je v podstatě cokoliv kromě hypotéky. Pětiprocentní úrok se nemusí zdát jako mnoho, splácíte-li však půjčku 10 let, přeplatíte na úrocích možná vyšší částku, než si na první pohled myslíte. Zkuste si dosadit do vzorce, kolik vás bude takový úvěr nakonec stát.

Máte-li nějaké volné finanční prostředky, možná ušetříte spoustu peněz, pokud je použijete ke splacení svých nevýhodných dluhů, protože vaše současné peníze nebudou mít už nikdy vyšší hodnotu než dnes.

Slovo závěrem

Ať už plánujete snižovat své pravidelné měsíční výdaje nebo šetřit peníze na budoucí spotřebu, časová hodnota peněz je důležitý koncept, kterému musíte porozumět. Pomůže vám pochopit, jak bojovat proti inflaci, proč je splácení dluhů s vysokým úrokem zásadní a jak správně pracovat s vašimi úsporami – investovaní je standardně moudřejším rozhodnutím než odkládání peněz na spořicí účet.

Časová hodnota peněz je zkrátka základní princip, který vám může pomoci činit nejlepší rozhodnutí ve prospěch vašeho budoucího já.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz