Hlavní obsah
Finance

Víte, co je spolehlivá cesta, jak při investování dříve nebo později přijít o peníze?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: unsplash.com

Už jste se někdy staly obětí časování trhů a ztratili jste spoustu peněz? Časování trhů je fenomén, kterému podléhá řada začínajících investorů. Pojďte se společně podívat, o co se jedná a jak se mu vyhnout.

Článek

Časování trhů je v podstatě triviální koncept, který zní velmi jednoduše, ale není ho snadné uvést do praxe. V podstatě se jedná o strategii, kdy se snažíte odhadnout cenové dno investic a nakoupit ji za minimální cenu, a naopak správně anticipovat okamžiky maximální ceny, kdy se rozhodnete prodat.

Zní to skvěle. Zejména volatilní akcie, které se pohybují často nahoru a dolů vytvářejí spoustu příležitostí k vydělání peněz a také příležitostí ke ztrátě.

Proč časování trhů nefunguje?

Časování trhů je poměrně zaručený způsob, jak může přijít průměrný investor o peníze. Veškeré informace, které o konkrétní akcii získáte, jsou v momentě čtení už obecně známé. Pokusy o nákup a prodej založené na obecně známých informacích jsou obvykle velmi rizikovým přístupem, protože nebudete zdaleka první, kdo má dané informace k dispozici.

Možná každý začínající investor, který uvažuje o výběru jednotlivých akcií si na začátku myslí, že může časovat trh, protože se to nezdá na první pohled těžké, nemůže však být více vzdálený od pravdy. Obvykle se však musí přesvědčit v praxi sám a za svou zkušenost zaplatí nemalé školné.

Proč byste však měli být nutně další z ambiciózních začátečníků, který se nepříjemně spálí, jako řada jeho předchůdců?

Dobrou zprávou je, že bez ohledu na to, kam investujete nebo na jak dlouho investujete, existují konkrétní opatření a kroky, které můžete podniknout, abyste zajistili, že zůstanete racionálním investorem.

Pořád si říkáte, že časování trhů dává smysl??

Asi se shodneme, že ekonomové vzdělávající se na prestižních univerzitách, budou mít lepší šanci „předpovědět budoucnost“. Chcete však něco vědět? Žádný ekonom neuvedl v prognóze na rok 2020 globální pandemii. Ale ani s dokonalou znalostí toho, co by se v tomto bláznivém roce mohlo projevit, by nikdo nepředpovídal, co jsme tehdy na akciových trzích viděli – prudký propad o desítky procent během pár březnových dnů a následný ještě mnohem výraznější růst do konce roku 2020. To dokazuje, že časování trhů z dlouhodobého hlediska naprosto postrádá smysl.

Někteří investoři, profesionální i amatérští, mohou mít při předpovídání tržních pohybů štěstí. Některé krátkodobé obchodní strategie mohou chvíli fungovat, dokud nepřestanou. Někteří správci hedgeových fondů mohou být schopni využít drobné neefektivnosti na trhu pomocí pákového efektu.

Ani jedna ze zmiňovaných skupin investorů však nezvládne s úspěchem praktikovat časování trhů dlouhodobě. Pokud se už alespoň částečně shodneme, že je časování trhů z dlouhodobého hlediska cestou do pekla, pojďme se blíže podívat na to, jak se účinně časování trhů vyhnout:

1. Důvěřujte historii akciového trhu

Poměrně zásadní pravda, která mi pomáhá zůstat racionálním, zní: Akciový trh z dlouhodobého hlediska pouze roste. Dlouhodobé hledisko je samozřejmě věcí názoru, pokud však rozdělíme historii amerického akciového trhu na dekády, najdete minimum případů, kdy by byla zakončena dekáda záporným výnosem, a takové 20leté období nenajdete žádné!

Pokud investujete dlouhodobě a ideálně ještě pravidelně, v podstatě se není třeba ničeho obávat. I kdybyste začali nakupovat akcie těsně před propadem.

Foto: Crestmont Research

Klouzavé 20leté výnosy amerického akciového trhu byly od roku 1919 vždy kladné

2. Vytvářejte si umělé překážky

Pokud už máte aplikaci svého obchodníka v mobilu, určitě doporučuji odinstalovat. Nebudete tak v pokušení provádět okamžité nákupy a prodeje pod vlivem emocí. Transakce budete moci realizovat pouze na počítači, kde není problém se přihlásit, ale trvá to trochu déle, než pouhé odemknutí telefonu a stisknutí tlačítka „buy“ nebo „sell“.

Rovněž není třeba sledovat na vašem telefonu zprávy z portálu Yahoo Finance a dalších podobných stránek. Možná to bude znít přehnaně úzkostlivě, ale sám jsem měl v minulosti problém, že jsem okamžitě reagoval na zveřejněné zprávy a činil iracionální rozhodnutí.

Upřímně řečeno, zmíněné umělé překážky mohou působit směšně, pokud vám ale účinně zabrání v časování trhů, stanete se lepším investorem.

3. Sledujte své portfolio pouze v pravidelných intervalech

Stanovte si týdenní nebo měsíční intervaly, kdy zkontrolujete stav svého portfolia a jinak nechte své investice pracovat. Čím častěji budete portfolio kontrolovat, tím pravděpodobněji učiníte impulzivní rozhodnutí – jedná se o lidskou přirozenost!

Navíc se můžete rozhodnout pro kontrolu pouze v době, kdy je trh uzavřen. Před nebo po obchodních hodinách či o víkendu. Pokud se podíváte na své investice v této době, i kdybyste chtěli provést rychlý nákup či prodej, nebudete ho moci realizovat, dokud se trh neotevře. Jednak přijdete o okamžité uspokojení z uzavření obchodu a také dostanete prostor své impulsivní rozhodnutí případně změnit.

4. Provádějte vlastní analýzu investic

Pokud odmítnete nakoupit jakoukoliv akcii, dokud neprovedete vlastní analýzu, získáte hned dvě výhody. Automaticky jste si vybudovali další umělou překážku, protože nemůžete realizovat nákup, dokud si nevyhradíte čas, abyste akcii skutečně prozkoumali.

Díky vlastní analýze společnosti také dostatečně porozumíte a budete věřit tomu, co děláte. Denní obchodníci prodávají s velmi malými zisky a snaží se nakupovat za ideální ceny, ale pokud společnosti důvěřujete, myslíte si, že je podhodnocená, skutečně ji budete prodávat s 1% ziskem?

5. Zrealizujte investice dle plánu a zapomeňte na ně

Ať už jste někým, kdo pravidelně každý měsíc investuje, nebo investuje jednorázově částku, jakmile mu zbydou nějaké peníze na účtu, investujte podle předem stanoveného plánu. Když tak uděláte, zapomeňte na své investice až do dalšího „investičního kola“.

Budete-li mít nastavený systém, kterého se budete držet, budete činit impulzivní rozhodnutí s mnohem menší pravděpodobností.

Slovo závěrem

Držte se zmíněných tipů a budete mnohem úspěšnější při odolávání nutkání o časování trhů. Vytvořte si pravidla, abyste se vyhnuli častému nakupování a prodeji. Možná to bude znamenat, že si odinstalujete v mobilu některé aplikace, možná začnete méně sledovat své portfolio, nebo třeba provedete pouze jediný obchod měsíčně.

Jednoduchá opatření, jako jsou ta zmíněná výše, vám pomohou se držet dlouhodobé investiční strategie a vyhnout se pokusům o časování trhů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz