Hlavní obsah
Lidé a společnost

V medicíně byly použity i poznatky z neetických nacistických experimentů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michel Zacharz AKA Grippenn[1], CC BY-SA 2.5 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5>, via Wikimedia Commons

Nacistické experimenty prováděné na lidech, zejména v koncentračních táborech za druhé světové války, byly neetické a hrubě porušovaly základní lidská práva a lidskou důstojnost. Přesto však byly některé poznatky využity v moderní medicíně.

Článek

To, co se odehrávalo za zdmi „nemocnic“ koncentračních táborů bylo nemorální a vedlo k smrti tisíců nevinných lidí. I když jsou však tyto pokusy na lidech považovány za hrozné barbarství, nabízí se hned několik otázek, které nás nutí přemýšlet nad tím, zda tyto šílené experimenty měly i nějaký pozitivní přínos pro moderní medicínu.

Foto: VbCrLf, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Blok č. 10 v táboře Auschwitz, kde se pokusy na lidech prováděly

Vroucí olej i jed v jídle

Nacističtí lékaři, mezi které patřil i známý „Doktor Smrt“ neboli osvětimský lékař Josef Mengele, se ve svých experimentech zaměřili hned na několik faktorů, které podrobně zkoumali. Velmi známé byly například pokusy, kdy byli vězni vystaveni extrémně nízkým teplotám, byli ponořeny do ledové vody nebo naopak potopeni do vroucí vody či oleje.

V rámci experimentů byly na vězních zkoušeny i bojové plyny, například Yperit, jehož následkem došlo u obětí k silným popáleninám. Experimentovali také s bakteriemi, viry a dalšími patogeny. Do těla obětí také zašívali špinavé kusy látky, sypali do nich sklo či vězňům do jídla přisypávali jed a následně zkoumali, jaké účinky to má na lidský organismus.

Foto: Alexander Voronzow and others in his group, ordered by Mikhael Oschurkow, Public domain, via Wikimedia Commons

Děti určené k experimentům v táboře Auschwitz

Přínos moderní medicíně

Všechny experimenty na lidech byly prováděny bez souhlasu pacientů, kteří se tak stali jejich oběťmi. Lékaři je také často prováděli bez přesného vědeckého zkoumání a pečlivého zapisování, takže z dnešního hlediska jsou tyto „výzkumy“ neplatné. Obecně také platí, že i kdyby tyto experimenty přinesly nějaké vědecké poznatky, díky jejich neetické povaze je nelze použít v moderní medicíně. Někteří lékaři, jako byl Sigmund Rascher, si naopak vedli pečlivé deníky o podchlazení těl a do měřících tabulek si zapisovali teplotu vody, klesající teplotu lidského těla a přesný čas, kdy člověk zemřel.

V případě zmíněných bojových plynů se zkoušelo, jaké popáleniny zanechají na lidské kůži a lékaři se dále snažili efektivně tyto popáleniny léčit. Zde asi můžeme spatřit pozitivní přínos ve válečné medicíně v tom, že se lékařům opravdu podařila zjistit efektivní kombinace léků na rychlé zacelení popálenin. Na podobném principu odhalili také nové léky a nové možnosti léčby v souvislosti s bakteriemi a viry. Využity byly také poznatky z nacistického výzkumu o účinnosti fosgenového plynu. Strašné utrpení lidí za to ale opravdu nestálo.

Foto: United States Holocaust Memorial Museum, Public domain, via Wikimedia Commons

Vypreparované lidské orgány v táboře Buchenwald

Mučení vydávané za vědu

Mnoho experimentů bylo doslova mučením lidí, což dokládají i četné amputace a chirurgické zákroky bez anestezie při plném vědomí pacientů. Běžné byly pokusy i na těhotných ženách, kterým byly plody násilně vyříznuty z břicha a zkoumalo se na nich, jak dlouho dokážou přežít bez matky. Sešívání či odřezávání dvojčat, sterilizace lidí, transfuze krve, píchání inkoustu do oční bulky či prodlužování kostí u liliputů už ale opravdu hraničí s něčím, co by se v moderní medicíně v žádném případě nemělo objevit. Na druhé straně ale stále stojí fakt, že i přes tyto hrůzy získali nacističtí lékaři další poznatky o lidském těle.

Po druhé světové válce skončilo 29 nacistických lékařů, kteří kdysi odpřisáhli Hippokratovu přísahu, na lavici obžalovaných v rámci Norimberských procesů. Většina z nich neprojevila žádnou lítost nad tím, že se podíleli na výše uvedených experimentech. Sedm z nich bylo odsouzeno k trestu smrti, zbytek dostal pár let ve vězení.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz