Hlavní obsah
Lidé a společnost

Rudá armáda je důkazem toho, jak se z agresora stát osvoboditelem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Claude753, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Minulý režim líčil Sovětský svaz a Rudou armádu jen jako osvoboditele. Sovětský svaz však byl krutou totalitou. Z Hitlerova spojence se stal nepřítelem jen náhodou a jeho porážku pak využil k nákaze Evropy rudým morem.

Článek

Pokud chceme objektivně posoudit pravou tvář Sovětského svazu, musíme jít dále do historie. Zatím, co prvorepublikové Československo se muselo jednoznačně vypořádat s národnostními třenicemi na nově formovaném území, tehdejší Sovětský svaz měl zcela jiné priority. Agresivní expanze na úkor sousedních států potvrdila dobyvačné sklony, kterými se ostatně netají nikterak ani současné Rusko. Rudá armáda vytáhla proti Polsku, ale také Finsku, Pobaltí nebo Besarábii.

Druhou světovou válku Hitler nezačal sám

Oficiálně započala druhá světová válka 1. září 1939 německým a sovětským útokem proti Polsku. Nacistické Německo napadlo svého východního souseda ve spolupráci právě se Sovětským svazem. Hitler, ponaučen vývojem první světové války, si tuto mocnost jednoduše potřeboval naklonit na svou stranu. Spoluúčast SSSR na rozpoutání druhé světové války je jednoznačným faktem. I přes odpor současného Ruska a jeho bolševického výkladu dějin, ke kterému se vrací.

Foto: See page for author, Public domain, via Wikimedia Commons

Molotov podepisuje německo-sovětskou smlouvu o neútočení. Za ním je vidět Ribbentrop (v černém) a Stalin (ve světlém, druhý zprava)

Pakt Molotov-Ribbentrop nebyla jen dohoda o neútočení

V noci z 23. na 24. srpna 1939 pak byl v Moskvě podepsán dokument, který se oficiálně nazývá Smlouva o neútočení mezi Svazem sovětských socialistických republik a Německem. Známější je však pod názvem Pakt Molotov-Ribbentrop podle svých signatářů. U podpisu byl nicméně i samotný Stalin. Uzavření paktu tehdy šokovalo svět a potvrdilo, že Sovětský svaz není o nic lepší než nacistické Německo.

Současné Rusko, tak jako dříve Sovětský svaz, se snaží tvrdit, že tento pakt byl pouze dohodou o vzájemném neútočení. To je však dávno vyvrácená lež. Pakt obsahoval tajné dodatky rozdělující sféry vlivu na úkor suverénních zemí. Hitler se Stalinem se dohodli na vojenském napadení Polska a Finska, okupaci a anexi Litvy, Lotyšska a Estonska a účasti na dělení Rumunska. Jednalo se tedy o plnohodnotnou spojeneckou smlouvu mezi nacistickým a komunistickým státem.

Foto: historicair, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons

Expanzivní akce nacistického Německa, Itálie a Sovětského svazu mezi lety 1939-1941

Cílem bylo rozšířit Rusko, ne svobodu ve světě

Josif Vissarionovič Džugašvili alias Stalin se tehdy netajil svými ambicemi obnovit rozsah území tehdejšího Ruska v intencích někdejšího carského impéria. Chtěl ovládnout velkou část světa a rozšířit zločinný komunistický režim. S Hitlerem se lišil pouze v zastávané ideologii. Zatímco Hitler vraždil židy, Stalin likvidoval Poláky.

Do Stalinových ambicí však vstoupil Hitler. Oba diktátoři sice počítali s tím, že se časem vojensky utkají i spolu. Sovětský vládce však nečekal, že se k tomu Hitler rozhodne tak brzy. Nedbal na informace tajných služeb a Německo místo toho až do poslední chvíle zásoboval důležitými surovinami.

Foto: See page for author, Public domain, via Wikimedia Commons

Masový hrob Poláků povražděných Sověty v Katyni

Vývoj role SSSR za druhé světové války

Stalin se podílel nejen na vyvolání druhé světové války, ale také na jejím rozšíření rozpoutáním tzv. zimní války s Finskem. Ta začala sovětským útokem na Finsko 30. listopadu 1939. Předmětem zájmu sovětského diktátora se stalo také Pobaltí. Ačkoliv zde počítal s bezproblémovým postupem a snadným vítězstvím, Rudá armáda nakonec utrpěla jednu z nejpotupnějších porážek své historie.

Rozhodující střetnutí se odehrálo u Suomussalmi. Uskupení plukovníka Siilasvua složené z 9. pěší divize a dvou samostatných praporů dokázalo zlikvidovat 163. střeleckou divizi plukovníka Zelencova a postupně zničit 44. motorizovanou divizi velitele Vinogradova.

Jak se stát z agresora osvoboditelem

Následně vypukla jedna z nejkrvavějších etap druhé světové války, která z totalitního státu se zrůdným režimem udělala přes noc osvoboditele. Invaze nacistických vojsk do Sovětského svazu se do dějin vepsala pod krycím názvem operace Barbarossa. Obě dvě mocnosti rozpoutaly nesmiřitelný boj, který dnes historikové označují za boj dvou zločinných režimů, dvou náboženství i dvou světů.

Foto: Bundesarchiv CC BY-SA 3.0 DE <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/deed.en>, via Wikimedia Commons

Němečtí vojáci a tank LT vz. 35 postupující plání kdesi na severu SSSR

Část západního světa si začala naivně myslet, že Sovětský svaz bojuje za svobodu a představuje jakési dobro proti zlu. Ve skutečnosti proti sobě na východě stály zla dvě. Proti německému mechanicky přesnému soukolí smrti stály hordy barbarů z východu. Z počátku se více dařilo Němcům. Sověti ale nebojovali za žádné šlechetné myšlenky, ale za udržení komunistického režimu. Naplno se také projevila zrůdná taktika Rudé armády, ve které lidský život nepředstavoval žádnou hodnotu.

Za obratem ve válce nebylo geniální velení, ale štěstí

Za to, že se později situace obrátila, Sověti vděčí hlavně štěstí. Hned první rok invaze přišla i na ruské poměry mimořádně tvrdá zima. Druhou výhodou Rudé armády byl počet vojáků. Často útočili jednoduše do té doby, dokud nepříteli nedošly náboje. Na mrtvé se nehledělo a kdo nebyl dostatečně zapálen do boje, mohl být rudými komisaři bez soudu zastřelen. Posledním hřebíčkem do rakve pro Hitlera bylo jeho fanatické a nesmyslné zasahování do velení a také rozsáhlá pomoc USA Sovětskému svazu v rámci programu Land-Lease.

Foto: unkrown, Public domain, via Wikimedia Commons

Tanky Sherman Rudé armády, poskytnuté v rámci Land-Lease

Rudá armáda nepřinášela svobodu

O tom, že Rudá armáda nepřináší svobodu ani spravedlnost, se později znovu přesvědčilo Polsko. Sověti úmyslně nepomohli Varšavskému povstání, aby se zbavili nepohodlných demokratů. Už tehdy se tak plně ukázalo, že Stalin Evropu nechce osvobodit, ale pouze dobýt a podrobit z rukou Hitlera. Například rozsah znásilnění polských žen v roce 1945 vedl k pandemii pohlavně přenosných chorob. Toto chování dosáhlo takového rozsahu, že dokonce polští komunisté instalovaní Sovětským svazem sepsali protestní dopis samotnému Stalinovi.

Dalším zářným příkladem dobroty Sovětů bylo, když nedovolili Spojencům, aby osvobodili Prahu a ulevili tamním povstalcům. Američané pod vedením generála Pattona přitom byli podstatně blíže. Rudá armáda ale zřejmě rozhodla, že svou kořist si s nikým dělit nebude. A tak SSSR tvrdě trval na dodržení domluvené demarkační linie. Vstřícnost rudoarmějců poznali také běžní Češi. Mnoho žen bylo znásilněno, vše rozkradeno. Kdo se pokoušel klást odpor, byl zastřelen. Sověti se chovali jako na dobytém území, což jejich realitě vlastně odpovídalo.

Foto: picture report on Germans killed and raped by Bolsheviks, Public domain, via Wikimedia Commons

Ženy zmasakrované Rudou armádou, nesoucí také známky znásilnění

Komunistický režim reálnou roli SSSR tajil

Není divu, že zločinný komunistický režim, který Sovětský svaz pomohl instalovat i v Československu, zločiny i kompletní úlohu Rudé armády ve druhé světové válce tajil. Naopak západním spojencům hned na konci války začalo docházet, s kým mají tu čest. Například americký generál Patton byl z chování Rudé armády doslova zděšen.

Vláda komunismu později ukázala, jak jednoduché je z agresorů vytvořit hrdiny a osvoboditele. Byla to přitom jen a pouze komunistická strana, komu obsazení Evropy Rudou armádou přineslo prospěch. Pro statisíce lidí to naopak znamenalo další léta útlaku, věznění nebo smrti v politických procesech. Pokud by po druhé světové válce mělo přijít opravdové osvobození v pravém slova smyslu, museli by naše území ovládnout vojska západních spojenců.

Zdroje:

https://domaci.hn.cz/c1-67206480-historik-o-hruzach-osvobozovani-rusove-nektere-cesky-znasilnili-i-sedesatkrat

https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/historie/historie-rusko-polsko-nemecko-druha-svetova-valka-spor_2001251127_jan

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/nazory/den-kdy-se-stalin-s-hitlerem-dohodli-na-rozparcelovani-stredni-a-vychodni-evropy-59590

https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/historie/historie-rusko-polsko-nemecko-druha-svetova-valka-spor_2001251127_jan

https://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1kon_o_p%C5%AFj%C4%8Dce_a_pron%C3%A1jmu

https://cs.wikipedia.org/wiki/Sov%C4%9Btsk%C3%A9_v%C3%A1le%C4%8Dn%C3%A9_zlo%C4%8Diny

https://en.wikipedia.org/wiki/George_S._Patton

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz