Hlavní obsah
Bydlení

Oživení realitního trhu přinese novou vlnu inzerátů ve schránkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Dočkal

Atraktivní podkrovní byt

S oživením realitního trhu a levnějšími hypotékami přichází dobré časy pro prodávající. Vysvětlím vám záplavu lístečků ve schránce, abyste nenaletěli podvodníkům, vydávajícím se za kupující.

Článek

Pokud bydlíte v bytě ve městě, určitě jste někdy našli ve schránce lísteček s podobným textem. Postupně ve vás sílil příjemný pocit, jak je právě váš byt žádaný. Většina lidí byt prodává jednou či dvakrát za život a proto lístky většinou končí v koši. Když se rozhodnete svůj byt prodat a zavoláte domnělému zájemci, můžou Vás potkat nečekaná překvapení stejně jako při soukromé inzerci na internetu.

Foto: Pavel Dočkal

Inzerát ve schránce

Autorem lístečku může být skutečným zájemce

Gratuluji, měli jste štěstí, protože si váš byt vyhlédnul zájemce, který v něm chce bydlet, má připravené peníze, vyzná se v realitách a všechno zařídí. Přijde se podívat i s celou rodinou, nabídne vám férovou cenu, zajistí kupní smlouvu a vy se o nic nemusíte starat. To by byla krása, že?

Budíček – konec snění a místo pohádky nastupuje krutá realita realit. Podobná situace nastává slovy doc. Chocholouška maximálně třikrát za deset let. Jeho stálý klient pan Karfík to řekl správně a já to opakuji klientům už 30 let – „všem jsem to na této židli říkal a je to marný, je to marný, je to marný“.

Lísteček napsal utajený makléř

Možná vás překvapí, že drtivou většinu takových lístečků produkují po tisících realitní makléři. Přiznám se, že když jsme tuto metodu náboru objevili v devadesátých letech, nenapadlo nás, jak úspěšná bude i dnes. „Lístečkování“ zůstává už 30 let nejúčinnější formou náboru nových zakázek, zejména pro začínající makléře.

Nováček v realitách snadno vzbudí dojem skutečného zájemce laika, protože toho ještě moc neví. Vysvětlí vám, že byt shání pro příbuzného nebo kamaráda, abyste se nedivili, kdo že bude nakonec kupující. Pokud vám přivede kupujícího za očekávanou cenu a všechno zařídí, měli jste štěstí a můžete být spokojení. Nicméně utajený makléř vám spíše může při prodeji zásadně uškodit.

Odoláte pokušení svépomocného prodeje ?

Co Čech, to všeuměl a proto se 40 až 50 % prodávajících snaží prodat svoji nemovitost svépomocně. Zatímco v zahraničí prodávají většinu nemovitostí realitní experti, zlaté české ručičky a chytré hlavičky to zkouší po svém.

Nebudu obhajovat realitní makléře, stejně jako v jiných oborech platí Paretovo pravidlo a proto 80 % realitních obchodů uskuteční 20 % nejschopnějších makléřů. Je zřejmé, že autoři lístečků mezi ně nepatří.

Když si tedy dáte soukromý inzerát na internet nebo zavoláte na lístečkový inzerát, potkáte tři kategorie volajících :

Slušný a profesionální makléř

Takový makléř občas hledá pro svoje konkrétní klienty právě váš byt. Není snadné jej odlišit od těch nezkušených, ale je to nejlepší možnost, která dopadne podobně jako onen již popsaný vysněný skutečný zájemce. Všechno vyřídí za Vás, jeho provizi zaplatí kupující – jeho klient, bude to rychlé a bezproblémové.

V každém městě jsou makléři, kteří dělají svoji práci skvěle, dlouho a mají nejlepší reference. Nedejte na online marketing a líbivé fotky, zeptejte se lidí, kterým věříte, na jejich zkušenosti. Profesionální makléři totiž pracují hlavně na doporučení a nemají zapotřebí používat dále popsané triky.

Zdánlivě skutečný zájemce – upřímný makléř

Takový makléř se chce vyhnout odmítnutí, když volá na inzerát s dovětkem „RK nevolat“. Proto z vás vytáhne informace o bytu jako skutečný zájemce a přijde na prohlídku. Během prohlídky vám pak prozradí, že je realitní makléř a že má mnoho zájemců, kteří si váš byt jistě koupí. K tomu stačí podepsat smlouvu o zprostředkování a už se nemusíte nic starat.

Když odoláte pokušení jej vyhodit ze dveří, zjistěte si, jaké má zkušenosti. Pokud ve vás vzbudí přece jen špetku důvěry (je k tomu proškolen) doporučuji tento postup:
- zakažte mu výslovně jakoukoliv inzerci, aby se nemohl odvolávat na ústní dohodu
- nenechte ho pořizovat fotografie interiéru – může to být také tipař bytových zlodějů
- vyzvěte ho, ať přivede ty skutečné zájemce a rozhodně nic nepodepisujte
- pokud přivede zájemce, podepište s ním až rezervační smlouvu, která ho zavazuje ke koupi

Anonymní neseriózní makléř

Když odmítnete ty slušnější makléře, kteří se za svoji profesi nestydí, můžete snadno skončit ve spárech těch, kterým jste se chtěli nejvíce vyhnout. Takový makléř se k vám pozve, byt si nafotí jakože pro sebe nebo pro známé a rozhodně vám neprozradí, že je makléřem a váš byt hodlá prodávat bez vašeho souhlasu. Když se jich sejde víc a věřte, že rozhodně přijdou, nastane nejhorší možná varianta.

Neslavný konec soukromé inzerce

Pokud se důsledně neubráníte anonymním makléřům, objevíte zanedlouho váš byt na realitních serverech pod různými značkami, s rozdílným textem, amatérskými fotkami z mobilu a často i za různou cenu. Potenciální zájemce z toho odvodí závěry, které prodeji rozhodně neprospějí:
- byt je těžko prodejný a proto jej zoufalý majitel nabízí, kde se dá
- nabízející makléř je amatér, protože profesionál pracuje pouze s exkluzivní smlouvou
- majitel je nezkušený nebo chabého rozumu, když tento stav vícenásobné inzerce dovolil

Koncesování realitní činnosti od roku 2022 zredukovalo řady neseriózních makléřů. Ovšem hubené poslední roky, kdy se počet prodejů kvůli drahým hypotékám a zdražování zásadně poklesl, přivedly do realit nováčky, kteří to budou zkoušet znovu a znovu.

Jak prodat bezpečně a rychle ?

Nejrychlejší způsob je zvolit toho nejzkušenějšího místního makléře, kterého najdete. Nebude to zadarmo, ale dostanete nejvíc peněz cestou nejmenšího odporu.

Pokud si věříte, že to zvládnete sami, nevolejte na lístečky, dejte si klidně soukromý inzerát a postupujte takto:
- napište do textu „RK nevolat“ a všem volajícím zdůrazněte, že nic nepodepíšete a makléře rovnou odmítněte
- určete dobu, kdy mají zájemci volat, jinak vám bude zvonit telefon pořád
- obrňte se trpělivostí a pozvěte si jen ty nejodhodlanější volající s hotovostní platbou
- při prohlídce nedopusťte fotografování a  prověřte si finanční možnosti a důvěryhodnost návštěvníků
- proces prodeje svěřte zkušenému advokátovi nebo makléři za předem dohodnutou odměnu

Pokud máte pocit, že vás jen zbytečně straším a že budete vděční za každého volajícího, věřte, že vás mohou potkat mnohem horší věci. Ale o tom zase příště.

Anketa

Jaké zkušenosti s prodejem bytu máte vy ?
Zvolil jsem zkušeného makléře a jsem spokojený s výsledkem
29,6 %
Nechal jsem se ukecat a upsal se makléři, se kterým nejsem spokojen
7,4 %
Prodal jsem byt sám bez problémů – už bych mohl dělat makléře
55,6 %
Zavolal jsem na lísteček a byl to realitní makléř
0 %
Jak znáte můj příběh soukromé inzerce ?
7,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 27 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz