Hlavní obsah
Sport

Jakub Vrána: Nepochopený génius

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavel Hanke

Jakub Vrána - nepochopený génius

V článku mapuji vlastním pohledem kariéru Jakuba Vrány od začátku kariéry NHL ve Washingtonu, přes účast v asistenčním programu až po návrat do známých míst - Capitals

Článek

Kariéra Jakuba Vrány připomíná horskou dráhu. Od počáteční euforie po skvělém startu v NHL, přes pád až téměř na samé dno, přes klopýtavou dráhu na farmě, až po opětovnou snahu restartovat kariéru v místě, kde to v NHL všechno začalo.

Cestu Jakuba Vrány v NHL sleduji od samého počátku. Vždycky se mi strašně líbila jeho hokejová výbušnost, instinkt střelce, lehkost, s jakou, když má den, dokáže střílet krásné góly a pokud má dobrý rok, tak mnoho gólů. Pojďme si projít, i přes jeho nevysoký věk (pozn. - 28 let), nesnadnou trnitou cestu neslavnější hokejovou ligou.

Píše se rok 2018, Jakubu Vránovi je 22 let a je neskutečně skvěle nastartován. Vyhrává svůj první Stanley cup s Washingtonem Capitals. Zdá se, že kariéra se rozjiždí naplno a nic jej nemůže zastavit. Ale přece jen např. určitá nezkušenost, nevyzrálost a možná také neochota poctivě bránit způsobily, že ve Washingtonu se neudržel, a v roce 2021 byl vyměněn do Detroitu Red Wings. Stále však s nálepkou skvělého ofenzivního hráče, který může pomoci v tu chvíli trápícím se Red Wings třeba i do play off. Začátek jako téměř ze snů, 11 zápasů, 8 gólů, co více si přát. Ale jak už to u mnohých hráčů bývá, přibržďují je zranění. U Jakuba Vrány to byla ale desetinásobná škoda. Vždyt do nucené pauzy stihl v Detroitu nastřílet 21! gólů v 37 zápasech a někteří odvážlivci v tu dobu věřili, že v brzké budoucnosti bude schopen bojovat i o krále střelců v NHL. Ale bohužel, smolař Jakub si vybral zranění v nejméně vhodnou chvíli. Po zranění se v další sezoně obtížně dostával do formy. Nakonec, k obrovskému překvapení snad všech, kteří hokej sledují, nastoupil do asistenčního programu pro hráče se specifickými potížemi. Nejeden fanoušek věřil, že se dá dohromady a zase bude hokejem bavit. Stalo se, přišel další trejd. Vrána šanci dostal v týmu St. Louis Blues, kde nastřílel ve 20 zápasech 10 gólů, a opět zablýskla jiskřička jeho hvězdy.

Chvílemi bylo naprosto úžasné Vránu pozorovat na ledě. Neskutečně zrychlení, vynikající výběr místa na střelu, rychlost střely, přímočarost do útoku. Bohužel však ne vždy úplně obětavé bránění, což mu koneckonců bylo velmi často i v St.Louis vyčítáno nejen trenérem.

Do nové sezony 2023/2024 vstupoval s jasnou vizí, vybojovat si opět místo na výsluní NHL, s perspektivou nastřílet alespoň 30 gólů za sezónu a zlepšit obranou činnost. Namísto toho se opět výrazně trápil a 2 góly ve 21 zápasech začátku sezony a opětovný přesun na farmu utnul jakékoliv pochyby o dalším rozletu hvězdy. Tam však hrál velmi dobře. Vrána je bojovník, a i přes nemalé potíže se neustále snažil se vrátit, tam kam podle mého stále patří - do NHL.

Navíc dostal šanci se ukázat před dlouho očekávaným domácím (zlatém) šampionátu. Na českých hrách však podle mého názoru neměl příležitost dostatečně ukázat, co v něm dřímá, možná se herním stylem nehodil do týmu. Moc příležitostí opět nedostal a na šampionát se neprobojoval. Nutno dodat, že při velké vlně „hejtů“ na trenérský štáb pana Radima Rulíka - kvůli tomuto rozhodnutí.

Vrána se však nevzdal a opět bojuje o místo v sestavě - hádejte koho: opět Washingtonu Capitals. Jak symbolické. Kruh se uzavírá. V přípravných zápasech boduje a hraje mnohdy velmi dobře. Osobně pevně věřím tomu, že „Vránič“ se přes množství prodělaných pádů a peripetií opět dostane na výsluní a ukáže všem pochybovačům, že na NHL stále má. Moc bych mu to přál.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz