Hlavní obsah
Věda

Voda nehasí plameny. Jde o výborný chladič, který absorbuje teplo, a tím dochází k hašení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Už ve škole jsme se učili, že voda hasí oheň. Do dneška si to myslí většina lidí. Jenomže fyzika nám říká, jak je to doopravdy. Samotná voda nehasí plameny.

Článek

Oheň vyžaduje tři věci, aby hořel: palivo, kyslík a zdroj tepla.

„Voda hasí oheň hlavně proto, že je to opravdu dobrý chladič. Voda výborně absorbuje teplo,“ říká inženýrka Sara McAllisterová, Ph.D., odbornice na spalování a chování ohně z Forest Service's Missoula Fire Sciences Laboratory v Montaně.

Možná vás ale překvapí, že voda nepůsobí na samotné plameny.

Voda působí na palivo. Voda ve skutečnosti ztěžuje hoření paliva - ať už je to dřevo, plast, nebo vše hořlavé v budově, říká doktor Michael Gollner, Ph.D., odborník na spalování z Kalifornské univerzity v Berkeley.

Když dřevo hoří, teplo ohně ve skutečnosti odpařuje látky ve dřevě a přeměňuje je na plyn, díky kterému se oheň rozšiřuje. Pokud dřevo namočíte do vody, oheň musí mít dostatečný žár, aby se voda ze dřeva odpařila.

Vzhledem k vysoké tepelné kapacitě vody je k jejímu odpařování zapotřebí hodně energie, tepla. Pokud plamen vynakládá svou energii na odpařování vody, palivo se ochlazuje. A pokud plamen nedokáže zahřát palivo natolik, aby se z něj voda odpařila, plamen nemá energii na další hoření, energie se rozptýlí a oheň uhasne.

To je velmi účinný způsob, jak uhasit oheň: smáčet potenciální palivo, aby se oheň nemohl šířit.

To je strategie požárního hlásiče, ať už kouře, teploty, nebo plamene. Požární hlásič ohlásí změnu prostředí zvukem, nebo i světlem. Požární hlásič může automaticky spustit sprinkler, který začne rozprašovat vodu. Tím omezí požár do doby příjezdu hasičů.

Odpařená voda je také strategií hašení požáru pro speciální scénáře. Vezměme si například místnost, kde je umístěno více počítačů. Samozřejmě, polévat počítače vodou není zrovna nejlepší řešení. Proto se v uzavřených prostorách používá jiná strategie, takzvané vodní mlžení.

Při tomto přístupu se do místnosti pouští tak malé kapičky, že jsou jako pára. „Může se tam dostat tolik vodní páry, že vytlačí kyslík a ochladí plamen,“ říká doktor Gollner.

Existují ale situace, kdy voda není zrovna ideální k hašení (pomineme elektrické zařízení pod proudem), například při požárech lesů. Při masivních požárech je voda, shazovaná z letadel a vrtulníků, nedostatečná.

Množství vody, které je shazováno při lesních požárech, je nedostatečné a slouží spíš k tomu, aby se požár moc nerozšiřoval. Tím se získá čas na jiné metody hašení, nebo i na vykácení pruhů lesa. Když jsou plameny 15 metrů vysoké, těžko s tím jde něco udělat než zabránit dalšímu šíření požáru.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz