Hlavní obsah
Věda

Genetická oprava chrupavek urychlí jejich téměř nemožnou regeneraci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Poprvé v historii byl použit genetický model k rychlým opravám chrupavek, které lidské tělo téměř nedovede regenerovat.

Článek

Chrupavka, pojivová tkáň, sloužící k pružnému spojení kostních tkání, se věkem opotřebovává. Patří mezi tkáně s nejhoršími opravnými schopnostmi ze všech dospělých lidských tkání.

Výzkum obnovy chrupavky se zatím provádí na myších, ale je předpoklad, že pokud se vydaří, lidem se obnoví chrupavka za minimální dobu do původního stavu. Je to cenný výzkum, protože mnoho lidí trpí poraněním nebo degenerací chrupavky a bývá nezbytná operační metoda.

Je to poprvé, kdy byl genetický model použit ke spuštění přechodné jednostranné buněčné smrti v chrupavce končetiny, což odhalilo potenciální mechanismy opravy.

„Zjistili jsme, že chrupavka se zahojí do týdne, což umožňuje normální obnovu růstu kostí,“ řekl doktor Chee Ho Hng, Ph.D. „Toho je dosaženo tím, že se nejprve doplní zásoba buněk s potenciálem regenerovat zbytek chrupavky a poté se urychlí jejich postup směrem k tvorbě další chrupavky.“

Vědci doufají, že jejich objev o léčivých vlastnostech buněk chrupavky plodu u myší položí základy pro nové způsoby léčby poruch lidského růstu a degenerativních onemocnění.

Projekt vedený Monashovou univerzitou, publikovaný v časopise Nature Communications, zjistil, že když některé buňky chrupavky myšího plodu odumřely, oblast chrupavky se mohla zahojit během týdne. Identifikoval také buněčný komunikační systém, který usnadňoval hojení a mohl by být potenciálním cílem terapie.

Chee Ho Hng, výzkumný pracovník na Australském institutu regenerativní medicíny Monash University, řekl, že u myší vědci pozorovali, jak se oblasti chrupavky zotavují poté, co některé buňky odumřely.

„Dále jsme objevili komunikační systém mezi buňkami, který je nezbytný pro tento posun chování, což odhaluje potenciální cíl pro budoucí terapie.“

Hlavní autor doktor Alberto Rosello-Diez přirovnal objev k řešení netěsné palivové nádrže. „Představte si, že soutěžíte v automobilovém závodě a vaše palivová nádrž je proražena a ztratí část paliva,“ řekl.

„Pokud to jen opravíte a budete pokračovat v závodění, dojde vám palivo dříve, než dojedete do cíle. Pokud však strávíte nějaký čas doplňováním paliva z rezervní nádrže, budete moci jet déle a dohnat ztrátu. Je zapotřebí dalšího výzkumu s použitím organoidů lidské chrupavky, a nakonec i pokusů na lidech.“

Výsledky by mohly poskytnout model pro terapie, které by pomohly stimulovat opravu chrupavky u lidí. Je třeba použít kombinace s buněčnými terapiemi, aby se zaměřily na poruchy růstu.

Terapie pro opravu chrupavky by dokonce mohly vést k léčbě poruch růstu, jako je trpasličí vzrůst, a degenerativních onemocnění, jako je osteoartróza.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz