Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Je normální, že se kočky často protahují? Aktivují své svaly a reakce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Je to leností? Je to tím, že se kočka má u vás dobře? Dobře se najedla? Je to jinak.

Článek

Kočky spí 12 až 16 hodin denně, což je asi dvakrát více než lidé, tvrdí Rubin R.Naiman, Ph.D., klinický psycholog z Arizonské univerzity.

Doktor Naiman dál píše: „Když lidé spí, mozek paralyzuje většinu svalů těla, aby lidem zabránil jednat podle svých snů. Totéž se děje kočkám během kočičího spánku, který brání kočce v náměsíčnosti, v pohybu ve spánku z místa, kde spí. Kočky se protahují, aby se jejich svaly znovu rozhýbaly po období nečinnosti, ať už seděly v klidu, nebo spaly.“

„Když kočka spí nebo odpočívá, její krevní tlak klesá. Totéž platí pro lidi. Protahováním svalů se dostávají do aktivního stavu,“ píše dál Andrew Cuff.

Když se protahujete, aktivuje všechny vaše svaly a zvyšuje se váš krevní tlak. Tím se zvyšuje množství krve, proudící do svalů a do mozku. Jak se svaly začínají pohybovat, s každým protažením se vyplavují i toxiny a vedlejší odpadní produkty, které se nahromadily během nečinnosti. Ať už je to třeba přebytek oxidu uhličitého, kyseliny mléčné a podobně.

Intenzivní protahování zvyšuje krevní a lymfatický oběh. A navíc, kočka bude připravena skočit ihned, jakmile zahlédne myš, nebo třeba pavouka, jakmile má připravené svaly a okysličený mozek.

Kočky si často protahují svaly, pravděpodobně z podobných důvodů, jako lidé. A hlavní důvody? „Je to dobrý pocit, a navíc zvyšuje průtok krve,“ píše Andrew Cuff, Ph.D., postdoktorandský výzkumník anatomie na Royal Veterinary College v Londýně.

Pokud se kočka protahuje před vámi, je to zároveň věc důvěry. Kočka je při protahování zranitelná a tím, že se před vámi protáhne a lehne si na záda, ví, že k vám může mít naprostou důvěru.

Protahování je vlastně dobrý nápad i pro lidi, funguje to podobně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz