Hlavní obsah
Aktuální dění

Karel III. Britský dnes slaví oficiální narozeniny

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Taťána Kazaková/Pixabay

Král Karel III. Britský dnes v sobotu 15. 6. oslaví oficiální narozeniny ceremoniálem King's Birthday Parade. Působivá přehlídka je prováděná osobními jednotkami Jeho Veličenstva.

Článek

Král Karel III. Britský dnes v sobotu 15. 6. oslaví oficiální narozeniny ceremoniálem King's Birthday Parade, známým také jako Trooping the Colour.

Přehlídka se poprvé udála za vlády krále Karla II. (1660–1685). V roce 1748 bylo rozhodnuto, že přehlídka Trooping the Colour by měla připomínat oficiální narozeniny panovníka. V roce 1760, po nástupu krále Jiřího III., se stala každoroční událostí.

Tato působivá přehlídka je prováděna osobními jednotkami Jeho Veličenstva. Přes 1400 důstojníků a vojáků tvoří přehlídku spolu se dvěma stovkami koní.

Více než čtyři sta hudebníků z deseti kapel pochoduje a hraje. Trasa průvodu se táhne od Buckinghamského paláce podél The Mall k Horse Guards Parade a zpět.

Na začátku ceremonie je Jeho Veličenstvo král uvítán královským pozdravem a 41 ranami vypálenými královským dělostřelectvem královského vojska z The Green Park. Jeho Veličenstvo král poté svým zkušeným okem provede inspekci svých jednotek. Poté pochodují pěší stráže kolem Jeho Veličenstva, nato kolem projede královské dělostřelectvo na koních.

Poté král jede zpět do Buckinghamského paláce v čele své gardy, kde v paláci Central Gate pozdraví vojáky, kteří se vrátí do kasáren.

Nakonec se Jeho Veličenstvo připojí k ostatním členům královské rodiny na balkoně Buckinghamského paláce, aby sledovali let královské letky Royal Air Force.

Každoročního ceremoniálu se dnes zúčastní i princezna z Walesu, Kate. Princezně Kate, které je 42 let, byla diagnostikována rakovina. Přesto se zúčastní ceremonie Trooping the Colour.

Mluvčí Buckinghamského paláce v pátek řekl: „Jeho Veličenstvo je potěšeno, že se princezna může zúčastnit zítřejších akcí, a velmi se těší na všechny prvky dne.“

Děti Kate a prince Williama, George (10), Charlotte (9) a Louis (6), se k sobotní akci také připojí, přijedou s Kate v kočáru a poté se objeví na královském balkóně.

Rodina se tradičně na konci každého ročníku schází na balkóně, aby sledovala přelet Royal Air Force.

Kate, manželka budoucího britského krále, reagovala na měsíce vášnivých spekulací v březnu videem, ve kterém odhalila, že má rakovinu a podstupuje chemoterapii.

V páteční zprávě Kate také poskytla aktuální informace o své rakovině. Řekla, že dělá dobrý pokrok, ale že „moje léčba pokračuje a bude trvat ještě několik měsíců.“

Kate dodala: „Učím se být trpělivá, zvláště s nejistotou. Beru každý den tak, jak přichází, naslouchám svému tělu a dovoluji si dopřát tento tolik potřebný čas na uzdravení. Mockrát děkuji za vaše neustálé pochopení a vám všem, kteří jste se mnou tak statečně sdíleli své příběhy.“

Král Charles, kterému byla v únoru také diagnostikována rakovina, se rovněž ještě léčí. Lékaři nemoc objevili poté, co byl hospitalizován se zvětšenou prostatou, ačkoliv palác uvedl, že rakovinu prostaty nemá.

Charles i Kate odmítli upřesnit, jaký typ rakoviny mají, nebo podrobnosti o jejich prognózách.

Při loňském ceremoniálu si Charles prohlédl vojáky na koních, čímž obnovil tradici, které se jeho matka, královna Alžběta II., vzdala v roce 1986, když jí bylo šedesát let.

Král Karel III. Britský má skutečné narozeniny 14. listopadu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz