Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Mimořádné rozhodnutí lidí o tom, která zvířata budou žít

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jevgeni Fil z Pixabay

Mají mít zvířata právo na život, nebo o tom rozhoduje člověk? Lidé vzali některým zvířatům domovy a teď rozhodují, jestli tam jiná zvířata mají právo žít.

Článek

Severní Amerika, oblast, kde se po několik desetiletí nadměrně těžilo dřevo v lesích. A najednou kruté rozhodnutí. Díky vykáceným lesům jsou ohroženy původní sovičky. Větší sovy, které se snáze uživí, postřílíme.

US Fish and Wildlife Service (FWS) je jediná federální vládní agentura v USA, jejímž úkolem a cílem je zachování, ochranu a vylepšení ryb, divoké zvěře, rostlin a jejich stanovišť pro trvalý prospěch amerického lidu. Jejím primárním úkolem je spravovat zdroje ryb a volně žijících živočichů ve veřejné důvěře pro dnešní lidi i budoucí generace. Založena byla v roce 1871.

Tato federální organizace na ochranu živočichů a rostlin vydala 3. července 2024 tiskovou zprávu, v které informuje o definitivním rozhodnutí zabít téměř půl milionu „invazivních“ amerických sov během deseti let.

To je obrovské množství sov. Jenomže invazivní druhy jsou tak rozmnožené, že likvidace postihne asi 1 % předpokládané populace sov. Likvidace bude také omezena na přibližně polovinu oblastí, kde se sovy pruhované a skvrnité překrývají.

Odborníci (z FWS) tvrdí, že utracení je potřeba k ochraně dvou původních druhů sov, které byly vetřelci ohroženy.

Dva původní druhy sov, puštík severní a sova kalifornská, jsou mnohem menší než invazivní druh, přicházejí o potravu, hrozí jejich vyhynutí. Oba původní druhy byly v posledních několika desetiletích také ovlivněny extrémní těžbou dřeva, což podle kalifornské univerzity Santa Clara značně snížilo jejich množství.

Sovy pruhované pocházejí z východní části Severní Ameriky, ale začaly se pohybovat na západ od řeky Mississippi na začátku 20. století. Tato expanze byla pravděpodobně způsobena lidmi vyvolanými změnami ve Velkých pláních a severním boreálním lese. Výsledkem je, že ve většině Kalifornie, Oregonu a Washingtonu nyní sovy pruhované převyšují počet sov severních. V těchto státech jsou považovány za invazivní druh.

„FWS má právní odpovědnost udělat vše, co je v jejích silách, aby zabránila vyhynutí původní sovy severní, podpořila její obnovu a zároveň řešila významné hrozby pro kalifornské sovy skvrnité,“ řekla státní zástupkyně úřadu Service Oregon Kessina Lee.

Úředníci doufají, že tento přístup pomůže populacím sovy severní zotavit se a zastaví invazivní sovy, které se šíří dál na jih. Zpráva FWS také poznamenává, že olověná munice nebude při zabíjení používána kvůli jejímu dopadu na životní prostředí.

Představitelé FWS tvrdí, že utracení je to nejlepší pro všechny zúčastněné druhy.

Ochránci zvířat tento plán odsoudili jako krutý a zbytečný a tvrdí, že každý živý tvor má právo na život. Sova, stejně jako každé jiné zvíře, je předmětem života, který má vnitřní hodnotu. Záměrné ničení biotopu tohoto zvířete porušuje jeho právo na existenci.

Kritici se domnívají, že sovy jsou trestány za lidské činy, které jim umožnily rozšířit jejich rozsah. Poznamenávají také, že sovy jsou notoricky náročné na lov, což by mohlo vést k případům chybné identity, kdy jsou zabity nesprávné druhy sov a další lesní zvířata. Další věcí je narušení ekosystému lidmi. Může dojít k přemnožení hlodavců.

„Odstranění sovy pruhované, stejně jako u všech invazivních druhů, není něco, co organizace (FWS) bere na lehkou váhu,“ uvedla Kessina Lee v prohlášení. Služba má také zákonnou odpovědnost za ochranu uvedených druhů, kterými sovy skvrnité jsou a sovy pruhované nikoli, dodala.

I člověk se vyvíjel tím, že byl agresivní pro své okolí a přemýšlel, jak by přežil. Není inkluze proti přirozenosti, proti vývoji druhů? Je jistě dobře bránit slabé a nemohoucí, ale je dobře zabíjet silnější? Není to začátek konce života na Zemi?

https://www.fws.gov/press-release/2024-07/us-fish-and-wildlife-service-releases-final-environmental-impact-statement

https://www.fws.gov/media/final-environmental-impact-statement-barred-owl-management-strategy

https://www.regulations.gov/docket/FWS-R1-ES-2022-0074/document

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz