Hlavní obsah
Věda

Močit do bazénu? Vrcholoví plavci to dělají téměř vždy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Silviu na ulici z Pixabay

Moč zdravých lidí je sice sterilní, ale do bazénu se tímto způsobem může dostat například infekční žloutenka. Stres a adrenalin vrcholových plavců způsobuje, že močí do bazénů vždy.

Článek

Pokud se vám chce močit, když jste nervózní, nejste sami. Je běžné, že pociťujete potřebu vyprázdnit močový měchýř, když se cítíte napjatí, řekl profesor urologie na Kalifornské univerzitě v San Franciscu doktor Thomas Chi, MD, MBA. „Když si nejste jisti, udělejte, co vaše tělo chce, jděte na záchod, pravděpodobně budete v pořádku,“ řekl Chi.

V typické situaci, kdy necítíte nervozitu nebo úzkost, je močový měchýř uvolněný, protože se plní močí z ledvin. Vnější svěrač močového měchýře je pevně uzavřen, aby moč neunikala, řekl Chi.

Zdravý močový měchýř je stavěný asi na půl litru moče. Samozřejmě existují individuální rozdíly. Jakmile je močový měchýř plný, vyšle signál přes páteř až do mozku. Když je signál přijat a osoba je připravena, močový měchýř se stáhne, vnější sval svěrače se uvolní a moč odchází z organismu.

Lékaři si nejsou zcela jisti, proč lidé mají tendenci cítit pocit k močení během stavu úzkosti. Jeden názor je, že když jste nervózní, vaše tělo přejde do napjaté situace plné adrenalinu. To může stimulovat potřebu ulevit si. Adrenalinová reakce může také zvýšit produkci moči ledvinami.

Důvodů může být víc. Ale převažuje názor, že při stresu je centrální nervový systém aktivován, aby fungoval na vyšší úrovni citlivosti. To znamená, že aktivace reflexu trvá kratší dobu. Další hypotéza je, že nervozita napomáhá ke svalovým stahům. Močový měchýř není sval, ale svěrač močového měchýře ano.

Stresové situace vrcholových sportovců jsou natolik silné, že například plavci močí do vody pravidelně.

Podle průzkumu z roku 2012 okolo 20 procent lidí přiznalo, že močí v bazénu. A to je ještě málo ve srovnání s vrcholovými sportovci, kteří uvádějí, že močí v bazénu všichni. Olympijští plavci bez rozdílu do bazénu močí všichni, uvedla Carly Geehrová, bývalá členka amerického národního plaveckého týmu.

Víte, jak poznáte, že je v bazénu víc moči, než je zdrávo? Čichněte si k povrchu vody. To, co ucítíte, když je v bazénu hodně lidí, není chlór, ale sloučenina trichloramin. Chlór totiž reaguje s močí a potem a vydává úplně jiný zápach než původní chlórovaná voda.

Moč obsahuje asi 95 procent vody. Zbytek tvoří až 3000 chemikálií, včetně bílkovin a dalších odpadních produktů, stejně jako hormony a náhodné organické sloučeniny.

Přestože je moč zdravých lidí sterilní, není dobré se koupat v zapáchajícím bazénu, který měl být dávno vypuštěn a nahrazen čistou chlórovanou vodou. Moč je sice sterilní, ale jejím rozkladem se voda v bazénu může stát toxickou, řekl profesor doktor William F. Carroll, Ph.D., mimořádný profesor chemie na Indiana University.

Nezapomínejme na to, že do bazénu nemočí pouze zdraví lidé. Virus žloutenky se močí přenáší již během inkubační doby, ještě před projevem příznaků.

https://health.clevelandclinic.org/should-you-really-pee-in-the-swimming-pool

https://cs.medlicker.com/874-co-se-deje-kdyz-mocite-do-bazenu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz