Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Obnovením mokřadů se zabrání emisím až 650 miliard tun oxidu uhličitého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Zavodnění všech vysušených mokřadů na světě by mohlo omezit až 650 miliard tun emisí oxidu uhličitého, vypouštěného do atmosféry. To je přibližně desetina všech očekávaných emisí, způsobených člověkem, ve stejném období.

Článek

Polovina mokřadů na planetě je vyschlá nebo degradovaná a jejich zavodnění by mohlo v tomto století omezit více emisí skleníkových plynů, než obnova globálních lesů.

Množství skleníkových plynů emitovaných mokřady závisí na množství vody v nich. Když je mokřadní půda pokryta vodou, emituje velké množství metanu. Když jsou mokřady suché, vypouštějí méně metanu, ale odumřelé rostliny a další organismy v nich se rozkládají a uvolňují oxid uhličitý a oxid dusný.

Zemědělství a rozvoj měst jsou odpovědné za odvodnění většiny mokřadů. Dlouhodobé sucho může také vysušit další mokřady, říká profesor Zhenzhong Zeng, Ph.D.

Profesor Zhenzhong Zeng, Ph.D., z Southern University of Science and Technology v Číně a jeho kolegové vypočítali přesnou hladinu vody, při které mokřady produkují nejméně nežádoucích emisí.

Výzkumníci vzali v úvahu 3704 záznamů o hladinách vody a emisích z mokřadů po celém světě, včetně rašelinišť ve Velké Británii, Indonésii, bažin v Číně a záplavových oblastí na jihovýchodě USA.

Zjistili, že množství uhlíku, uloženého v mokřadech, kompenzuje téměř všechen metan emitovaný v době, kdy je hladina vody několik centimetrů pod zemí. V tropických mokřadech by emise byly nejnižší s mírně vyšší hladinou vody.

Vědci odhadli, že obnova více než 4 milionů kilometrů čtverečních degradovaných mokřadů na světě na ideální úroveň vody by do konce století zabránila emisím až 650 miliard oxidu uhličitého, a to by bylo větší snížení, než při projektu obnovy lesů, ke kterým se zavázaly země celého světa.

Prevence degradace neporušených mokřadů by do konce století zabránilo dalším emisím o 150 až 650 miliard tun.

Nevhodnější oblasti pro snížení emisí obnovením mokřadů jsou Sibiř, Kanada, Kongo, Brazílie a Indonésie.

„I když mokřady plně neobnovíme, ale dosáhneme jen určitého pokroku ve zvyšování hladiny vody v nich, můžeme mít velice dobré výsledky se snížením skleníkových plynů. Samotná rašeliniště ukládají více uhlíku, než všechny světové lesy,“ píše Joseph Holden, Ph.D., z University of Leeds ve Velké Británii.

„Obnova mokřadů konkuruje jiným způsobům využití těchto pozemků, ale k účinné obnově dochází.“ To je názor profesora Chrise Evanse, rašelištního biogeochemika z britského Centra pro ekologii a hydrologii. Chris Evans v Evropě vede projekt, který zkoumá způsoby, jak obnovit mokřady, aniž by došlo k vytlačení zemědělství, a to pěstováním potravin na rašeliništích.

Čína má nový zákon, který má do roku 2025 chránit více než polovinu svých mokřadů.

V USA bobři, téměř vyhynulí a dnes chránění, pomáhají přehrazovat vodní toky a zavodňovat mokřady.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz