Hlavní obsah
Věda

Z pohledu vědy: pozitivní vliv sexu na zdraví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Vážně jste o tom nevěděli? Sex je pro většinu lidí příjemný, ale zároveň má spoustu pozitivních vlivů na zdraví.

Článek

Lidé, mající častější sex, mají i zvýšenou hladinu hladiny imunoglobulinu A. Ten funguje jako důležitá protilátka v boji proti infekcím, včetně obyčejné rýmy. Ale všeho s mírou. Hladina imunoglobulinu klesá nejen u těch, kteří neměli sex vůbec, ale i u těch, kteří to s ním naopak přeháněli.

Snižuje deprese a stres

Kakao (a výrobky z něj, třeba čokoláda) je známé svými uklidňujícími účinky. Stejně tak na ženy působí kontakt se spermatem při pohlavním styku.

Jak podrobněji analyzovala studie provedená na Newyorské státní univerzitě, spermií je v ejakulátu objemově poměrně málo, ale ejakulát obsahuje dalších 50 ingrediencí. Ty hlavní, kromě stopových prvků a minerálních látek:

· směs cukrů pro výživu spermií

· imunosupresiva, utlumující ženský imunitní systém, který by jinak zničil spermie

· nemálo povzbudivých a náladu zlepšujících látek, jako jsou endorfiny, hormony estron, prolaktin, oxytocin, tyreotropin serotonin

Ani muži nemusí zoufat, protože sex zvyšuje odolnost vůči stresu a uvolňuje napětí.

Vědci na Amsterdamské univerzitě zjistili, že pohlavní styk může zlepšit i analytické myšlení lidí.

Ne nadarmo se sex přirovnává výkonnostně k chůzi do schodů, takže nepřekvapí, že zlepšuje i fyzickou kondici. Ve skutečnosti bylo zjištěno, že během půl hodiny milování spálíte více než 144 kalorií. Zároveň platí, že sex příznivě ovlivňuje libido (touhu po dalším sexu).

Kromě příjemných pocitů snižuje hormon mazlení oxytocin bolesti a společně s dalšími hormony nastolují duševní i fyzickou pohodu, takže utlumí nejen starosti. Některé studie dokazují, že sex může utlumit i migrény a snížit nepříjemné vedlejší účinky revmatické artritidy.

To ale neplatí univerzálně. Studie provedená v Oklahomském centru pro medicínu ukázala, že sex pomohl od migrény 61 % sledovaných žen. Celkem dost, co myslíte?

Fyzické vypětí a hormonální stimulace po sexu obvykle vytvoří dobré podmínky pro následnou spokojenost a klidný odpočinek.

Zlepšuje čich

Po pohlavním styku tělo produkuje hormon prolaktin, který vytváří, kromě jiného, nové neurony v mozku, kde se zpracovávají pachové vjemy.

Dodává mladší vzhled

Páry, které měly sex alespoň třikrát týdně, vypadaly pro své okolí mladší a spokojenější. Sex vylepšuje pokožku. Estrogen mimo jiné zlepšuje i kvalitu kůže.

„Sex má na pleť jednoznačně blahodárný účinek. Během pohlavního styku se totiž zvyšuje cirkulace krve. Pleť se prokrvuje, okysličuje se, a proto také hned po sexu působí více svěže a už na první pohled zdravěji,“ říká Martina Neradová, korektivní dermatoložka z Medicom Clinic.

Snižuje krevní tlak

Vysoký krevní tlak poškozuje cévy, to je známá věc. Ale může také způsobit problémy s erekcí u mužů, snížení schopnosti vzrušení a snížení dosažení orgasmu u žen. Výzkumy prokázaly, že hormon testosteron, jehož hladina se při sexu zvyšuje, upravuje hypertenzi (vysoký tlak). Tím zároveň vylepšuje kardiovaskulární systém.

Sex jako obrana před rakovinou prostaty

Existují studie, které dokazují, že pravidelná ejakulace odplavuje karcinogeny a tím brání rakovině prostaty, především u starších mužů.

Sex zvyšuje zdraví spermií

Australská studie související s problematikou plodnosti mimo jiné ukázala, že muži, kteří ejakulovali pravidelně během sedmi dní, měli na konci týdne kvalitnější sperma. Souvisí to zřejmě s tím, že spermie stráví méně času v testikulárních kanálcích a tím se zkracuje i doba, během které mohou být poškozeny.

Nesmíme zapomenout na afrodiziaka

Ve starověku a středověku byla víra v afrodisiaka velice silná. Byly používány různé, často jedovaté rostliny či jejich kořeny, jako mandragora, blín černý, ženšen a další. Z výluhů a extraktů rostlin a plodů se připravovaly nápoje lásky. Výroba afrodisiak byla součástí čarodějnických obřadů.

Afrodiziakální účinek má obvykle soubor látek, které způsobují prokrvení organismu a zrychlení metabolismu. Pepř, chilli papričky, jinan dvoulaločný, lékořice, mango, skořice, kofein, zázvor a mnoho dalších.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz