Hlavní obsah
Věda

Válka ve vesmíru. Už to není sci-fi, ale realita dneška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Říká se, že první výstřel příští války mezi světovými velmocemi bude vypálen ve vesmíru. A také, že strana, která zasadí první ránu, může rychle získat převahu.

Článek

Vesmír není jen místem pro mírumilovné zkoumání, ale také arénou pro budoucí boj. Kontrola vesmíru se stala stejně důležitou jako dominance na zemi, na moři a ve vzduchu. Kosmické technologie posilují vojenské síly ve všech ostatních oblastech. Ztratíte-li prvenství ve vesmíru, riskujete, že prohrajete válku na Zemi.

Vývoj vesmírných zbraní a jejich použití, v případě války světových mocností, je velice rychlý. Světové velmoci, ať už jsou to Spojené státy, Rusko, Írán, Čína, Indie nebo Japonsko, vyvíjejí zbraně, které už nejsou sci-fi.

Ruská invaze na Ukrajinu otevřela novou kapitolu vesmírné války. Čínská snaha je využít vesmír pro válečný stav a soupeří v prvenství moderních vesmírných zbraní se Spojenými státy. Admirál Christopher W. Grady, místopředseda amerického sboru náčelníků štábů, člen Rady pro jaderné zbraně, který je odpovědný za řízení jaderného arzenálu, to vysvětluje bez obalu: „Vesmír se ukázal jako naše nejdůležitější válečná doména.“

Američtí generálové, zkoumají vesmír z vesmírného velitelství v Colorado Springs, si říkají „strážci“ a monitorují ve Společném operačním středisku asi 15 odpálení raket denně, od Ukrajiny po Irák a Severní Koreu. Sledují také rychle rostoucí rozmisťování satelitů, hromady odpadků na oběžné dráze a návrat objektů do atmosféry. Především ale hledají potenciálně nebezpečné válečné zbraně.

Předzvěst vesmírného nepřátelství přišla večer 14. listopadu 2021, kdy dva elektronické zvony varovaly Společné operační středisko před raketou vypálenou z ruského kosmodromu Pleseck. Satelity včasného varování odhalily ohnivou kouli, pozemní radary sledovaly raketu a počítače brzy předpověděly její neobvyklou trajektorii, která nebyla balistická. Jednalo se o protidružicovou zbraň Nudol, namířenou na nefunkční sovětský špionážní satelit.

Někteří generálové ve Společném operačním středisku se domnívali, že Rusko bude mířit blízko cíle. Jiní správně počítali s tím, že satelit bude zasažen. Mohlo to být ruské varování Americe: držte se mimo hrozící válku na Ukrajině, nebo riskujete konflikt, který se rozšíří do vesmíru.

Druhá ruská raketa už měla jednoznačný cíl a vyřadila z provozu satelitní internetové modemy pro asi 50 000 evropských uživatelů, mezi nimiž bylo i mnoho ukrajinských vojenských jednotek.

Společnost Elona Muska SpaceX vypustila rozsáhlou sadu menších širokopásmových satelitů Starlink a výpadek nahradila. Rusko však varovalo, že komerční systémy „se mohou stát legitimním cílem odvety“. Ruská invaze na Ukrajinu otevřela novou kapitolu vesmírné války.

V jakémkoliv případném budoucím konfliktu mezi Amerikou a Čínou by satelity byly nezbytné pro nalezení a zničení cílů v obrovských vzdálenostech Tichého oceánu. Mnohé o válčení ve vesmíru zůstává skryto a většina toho, co je známo, pochází z Ameriky. Je však jasné, že Amerika zintenzivňuje své úsilí o zachování svého náskoku ve vesmíru.

Zpočátku byly kosmické lodě používané pro shromažďování zpravodajských informací, včasné varování a komunikaci a byly svázány s jaderným odstrašováním. Ve druhé fázi se do popředí dostaly soukromé firmy, které poskytovaly komunikační, televizní a další služby z vesmíru. Satelity, jako je Globální polohový systém (GPS), způsobily revoluci v konvenčním válčení, počínaje válkou v Iráku v roce 1991. Později, zejména v Iráku a Afghánistánu, umožnily přesné bombardování a operace bezpilotních letounů na velké vzdálenosti.

Americké vesmírné síly, nejmladší vojenské odvětví, se při svém spuštění v roce 2019 zdály být rozmarem tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa. Vesmírné síly, vyčleněné z letectva a administrativně s ním spojené, jsou zdaleka nejmenší americkou vojenskou službou, ale rychle rostou. Mají „pouze“ 8 600 aktivních vojáků, ale letos se pravděpodobně zvýší o 9 %. Její loňský rozpočet ve výši 26 miliard dolarů ve srovnání se 180 miliardami dolarů pro letectvo má vzrůst o 15 %.

Společné operační středisko také dohlíží na „aerografickou“ oblast od 100 km nad mořem až teoreticky do nekonečna. Mimo jiné se brání proti raketám dlouhého doletu a řídí satelitní služby pro další příkazy.

Ale zapomeňte na Hvězdné války, vesmírné lodě cestující hyperprostorem a paprsková děla. Válka ve vesmíru je součástí pozemských nepokojů a pořád je v plenkách. Stejně jako horkovzdušné balóny a vzducholodě v počátcích letectví jsou satelity neocenitelnými platformami pro pozorování, ale obvykle jsou snadno pozorovatelné, obtížně ovladatelné a do značné míry bezbranné.

Bradley Chance Saltzman, generál Vesmírných sil Spojených států amerických, tvrdí: „Ve vesmíru má útok výhodu před obranou. Strana, která zasadí první ránu, může rychle získat převahu. Ve vesmíru není nic, za co byste se mohli schovat.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz