Hlavní obsah
Věda

Váš mozek věnuje pozornost neznámým hlasům i ve spánku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com/AI

Bylo zjištěno, že mozek se v průběhu spánku učí. To byl sen líných studentů po celá léta, ale nikdy to pořádně nefungovalo.

Článek

Lidský mozek neustále sleduje své okolí, včetně zpracování zvuků, aby se rozhodl, zda se potřebujete probudit. V hlubokém spánku vědomí nic neregistruje, vás mozek přesto zaznamenává vše.

Doktor Manuel Schabus, univerzitní profesor a vedoucí Laboratoře pro výzkum spánku a vědomí na univerzitě v Salcburku, říká: „Spánek není jen stav podvědomí, kdy je všechno zablokováno. Váš mozek neustále monitoruje a zpracovává informace, takže se potřebujete dobře vyspat, abyste se zotavili ze všech těchto aktivit.“

Doktor Schabus a jeho tým chtěli zjistit, jaký druh zpracování může mozek během spánku dělat. Zkoumané osoby ve spánku slyšely napřed známé hlasy, na ty mozek nereagoval. Jakmile ale byly pouštěny neznámé hlasy, mozek projevil silnou aktivitu.

Výzkumníci monitorovali mozkovou aktivitu pomocí elektroencefalogramu (EEG) a zjistili konkrétní vzorec aktivity, známý jako K-komplex, který se lišil v závislosti na známosti hlasu.

K-komplex má dvě funkce. Jedna potlačuje kortikální vzrušení v reakci na podněty, které spící mozek vyhodnotí tak, že nesignalizují nebezpečí, a druhá napomáhá konsolidaci paměti založené na spánku. Druhá funkce zároveň zpracovává informace, aby rozhodla, zda jsou dostatečně důležité na to, aby vás probudily.

Tato schopnost je pravděpodobně evolučním obranným mechanismem, protože známé hlasy mohou být eliminovány, aby byl zajištěn dobrý spánek, ale neznámé hlasy signalizují možnou hrozbu pro bezbranného spáče.

Thomas Andrillon, Ph.D., výzkumný pracovník na Paris Brain Institute, říká, že spící mozek není zcela odpojen od svého okolí, i když jedinec nereaguje.

„Je to docela chytrý mechanismus, který vám umožňuje filtrovat, co je relevantní a co ne, a když je to relevantní, spustí řetězec procesů usnadňujících zpracování těchto informací, aniž byste se museli probouzet a rušit spánek. K-komplexy mohou být klíčovým mechanismem, který formuje to, jak spíme, a pomáhá mozku rozhodnout, zda bychom měli zůstat spát, nebo se probudit.“

Zároveň bylo zjištěno, že mozek se v průběhu spánku učí. To byl sen líných studentů po celá léta, ale nikdy to pořádně nefungovalo.

Doktor Schabus tvrdí, že pokud jsou informace relativně jednoduché, nejsou prezentovány příliš nahlas a netrvají příliš dlouho, měli byste být schopni se učit, aniž byste si toho byli vědomi. Prozatím by to však bylo možné pouze v laboratoři, kde by technici mohli neustále sledovat stav spánku subjektu a vypnout podnět, pokud se začne probouzet.

„Kdybyste to zkusili doma, pravděpodobně byste se neustále budili a nadělalo by to více škody než užitku,“ řekl.

Výzkum také ukazuje, jak důležité je mít v noci solidní spánek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz