Hlavní obsah
Věda

Vliv gravitační síly Marsu na Zemi může zásadně ovlivňovat klima

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Gravitační pole Marsu přitahuje Zemi blíže ke Slunci v cyklech trvajících miliony let. To způsobuje oteplení planety. Blížíme se k této události?

Článek

Povrchový mořský proud je buď teplý, proudící od rovníku k některému z pólů, nebo studený, proudící z pólů k rovníku. Převážně ale mořské proudy přenášejí teplo od rovníku k pólům. O hlubokomořských proudech se toho zatím moc neví.

Geologické důkazy, které sahají více než 65 milionů let zpět a pocházejí ze stovek míst po celém světě, naznačují, že hlubokomořské proudy opakovaně procházely obdobími, kdy byly buď silnější, nebo slabší. K tomu dochází každých 2,4 milionu let a je to známo jako „astronomický velký cyklus“.

Nová geologická studie naznačuje, že gravitační pole Marsu přitahuje Zemi blíže ke Slunci v cyklech trvajících miliony let. To způsobuje oteplení planety právě tím, že mění proudění a sílu proudění hlubokomořských proudů.

Tyto cykly se shodují s načasováním známých gravitačních interakcí mezi Zemí a Marsem. Gravitační pole planet sluneční soustavy se navzájem ovlivňují a tato interakce, nazývaná rezonance, mění excentricitu planet tím, jak blízko jsou jejich oběžné dráhy, píše spoluautor studie profesor geofyziky na univerzitě v Sydney Dietmar Müller, Ph.D.

Díky této rezonanci je Země gravitační silou Marsu přitahována o něco blíže ke Slunci.To znamená, že naše planeta je vystavena většímu slunečnímu záření, a proto má teplejší klima, než se opět posune zpět, což trvá po dobu 2,4 milionu let.

Autoři nové studie použili satelitní data k mapování akumulace sedimentů na dně oceánů v průběhu desítek milionů let. Zjistili, že v geologických záznamech jsou mezery, kde se sedimenty přestaly hromadit v rámci těchto astronomických cyklů.

Vědci se domnívají, že by to mohlo souviset se silnějšími oceánskými proudy, a tím k oteplování Země, způsobené gravitačním vlivem Marsu na Zemi.

Tyto objevy podporují myšlenku, že Mars ovlivňuje klima na Zemi.

Pozorovaný efekt oteplování vědci nespojují s globálním oteplováním, způsobeným lidmi.

Zatím je to spíš spekulace než prokazatelný vědecký objev, ale zjištění naznačují, že tento cyklus může periodicky ovlivňovat některé z hlubokých oceánských proudů.

„Víme, že existují nejméně dva oddělené mechanismy, které přispívají k intenzitě promíchávání hlubokých vod v oceánech,“ řekl profesor Müller.

„Jeden z těchto mechanismů je znám jako Atlantická meridionální převrácená cirkulace (AMOC). Funguje jako oceánský ‚dopravní pás‘, který přivádí teplou vodu z tropů na severní polokouli a vtahuje teplo hluboko do oceánu.“

„Studia 65 milionů let naznačují, že teplejší oceány mají intenzivnější hlubokou cirkulaci,“ uvedla v prohlášení doktorka Adriana Dutkiewiczová, hlavní autorka studie a sedimentoložka na univerzitě v Sydney.

Názor? Ano, lidé planetu oteplují, ale nemusí to být hlavní problém. Je jisté, že lidé přispívají nějakým dílem k oteplování planety, ale zásadní vliv na oteplování může mít něco úplně jiného.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz