Hlavní obsah
Věda

Sůl způsobuje rychlejší var vody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Pro ohřátí jednoho kilogramu vody o jediný teplotní stupeň je třeba dodat energii 4 180 J.

Článek

Přivést vodu k varu vyžaduje poměrně dost energie. Naopak pokud se už voda vaří, k udržení bodu varu stačí energie velice málo.

Pro ohřátí jednoho kilogramu vody o jediný teplotní stupeň je třeba dodat energii 4 180 J.

Jednou z energií je tepelná energie, která představuje energii chaotického pohybu atomů a molekul.

Teplota charakterizuje, jak rychle se atomy a molekuly pohybují. Nezávisí na množství látky.

Teplo je energie, která naopak na množství látky závisí.

Budeme mít dvě nádrže s vodou teplou 80 °C. První bude mít objem litr, druhá 1000 litrů. Voda v obou nádržích bude mít stejnou teplotu, ale tepelná energie vody ve větší nádrži je přesně tolikrát větší, kolikrát je větší její objem.

Podle babské povídačky přidání soli do hrnce s vodou na sporáku způsobí, že se vaří rychleji. Příběh je pravdivý, ale rozdíl je zanedbatelný.

Samozřejmě, pokud přidáme hodně soli, voda se začne vařit rychleji. Ale k čemu vám bude přesolená polévka?

Pokud přidáváme 1 čajovou lžičku (asi 3 gramy) soli do litru vody, ve skutečnosti získáme stěží rychlejší var. Rozdíl v čase varu bude pouhé sekundy.

Aby se voda vařila, musí se tlak jejích par rovnat tlaku v atmosféře.

To je důvod, proč se na horách s vysokou nadmořskou výškou bod varu snižuje, voda se vaří rychleji. V horách je nižší atmosférický tlak, který tlačí na vodu, než u hladiny moře.

Představme si hrnec s vodou na hořícím sporáku na úrovni moře. Když se přidá sůl, je pro molekuly vody těžší uniknout z hrnce a vstoupit do plynné fáze, což se stane, když se voda vaří. To dává slané vodě vyšší bod varu.

Ale odpovědí je víc.

Tepelná kapacita, tedy množství tepla potřebné ke zvýšení teploty látky o 1 °C, je u slané vody nižší než u sladké vody. To znamená, že slaná voda není tak odolná vůči měnícím se teplotám, jako voda bez soli.

Jinak řečeno, ke zvýšení teploty slané vody o 1 °C je zapotřebí méně tepla než ke zvýšení teploty vody bez soli.

Ke změně ale dojde, pokud v hrnci máme litr vody bez soli a ve druhém litr vody se solí. Pak se stejný objem vody se solí začne vařit rychleji.

Poznámka autora

Nezaměňujte teplo s teplotou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz