Hlavní obsah
Lidé a společnost

Odpověď panu řediteli ZOO Tábor

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Je úžasné, když vzdělaný člověk hlásá takové hrůzy, jako vy! Proč?

Článek

Vážený pane řediteli,

četl jsem několik vašich blogů o slovenských medvědech. Četl jsem další vaše články. A nabyl jsem dojmu, že o zvířatech toho opravdu moc nevíte. Tedy o těch divokých. Ale psát chci o problematice medvědů, takže to ostatní škrtám.

Byly časy, asi před 60 lety, kdy nám hajný z Ľubochnianské doliny vyprávěl, že má v dolině 3 medvědy a byl na to pyšný. Jenže těch medvědů je tam dneska podstatně víc. Pročže to? Inu, kdysi byli loveni a tak přežívaly jen kusy, které se pohybovaly skrytě v nejzapadlejších zákoutích divokých slovenských dolin. Pokud se ,,nechali vidět", bylo po nich. Tak na Slovensku medvědí populace přežívala pod stálým tlakem člověka jako predátora léta. Ale najednou tlak zmizel. medvědi začali být chráněni. A začali se chovat tak, jak jim od přírody bylo dáno - medvědice se nechala na podzim nakrýt, v zimě porodila jedno dvě mláďata a toulala se s nimi po rajonu ( podle pánů přírodovědců cca 80 - 120 km2 podle úživnosti). Samce zaháněla a ti se toulali volně od samice k samici. A začalo jich…neubývat.

Dnes už nežijí ani vnoučata těch medvědů, kteří ty mizerné časy ještě zažili. Ale stalo se cosi jiného. Tu a tam se jejich cesta zkřížila s cestou člověka a ten jim - neublížil. A to bylo hodno zapamatování. A šel čas. Nejdříve se medvědi začali chodit krmit do popelnic u horských chat a hotelů. Ty byly zajišťovány nejdřív řetězy, pak byly instalovány zamykatelné přístřešky a tenhle zdroj obživy zmizel, ale našel se jiný - zahrady a pole. A medvědi se měli dobře a přibývalo jich. Medvědice začaly rodit ne nejvíc dvě, ale klidně 4 mláďata. A každý dospělý mědvěd žádá svých 80 - 120 km2 teritoria.

Takže dnes tu máme problém. Plocha, na které medvědi žijí, nezabírá ani polovinu Slovenska. Takže dejme tomu 20000 km2. Podle našich přírodovědců tedy při optimálním stavu prostor pro 250 medvědů. Skvělý stav. Jenže tu máme několik čísel. Jedni tvrdí , že medvědů na Slovensku je kolem 1500 ( to máme +1250 proti optimu). To jsou ti, co je chtějí chránit. Jiní, kteří je dnes a denně potkávají na svých polích zahradách či při práci v lese, tvrdí že je jich kolem 5000 ( to bychom byli na dvacetinásobku optima). Pravda bude někde mezi. Jen jsme na cosi zapomněli - na tom území kromě medvědů žije skoro 2 miliony Slováků a jsou tam jejich domy, zahrady, fabriky, obchody atd atd. Takže to zahuštění obou populací je už neudržitelné. A medvědi přestali lidi považovat za predátory, ale mají je za konkurenci, neboť i lidé berou ze zahrad a polí svoji potravu. A jejich útoky - to měl pan ministr pravdu - to není lov lidí, to je jen takové - „uhni vole, teď jsem tady já“, uštědřené ovšem zvířátkem dvoumetrákovým, opatřeným deseticentimetrovými drápky.

A medvědů přibývá. Podle odhadů 300 - 500 ročně. Nahlédněte, pane doktore, prosím, do nějaké příručky a zjistěte si, o kolik se ročně zvětšuje území Slovenska? Také o těch potřebných 24000 - 40 000 km2? Netuším. Takže populace houstne a co čert nechce - oni se množí i ti pacholci lidé. Nejen, že se rodí, ale dokonce chtějí někde žít, někde bydlet, pracovat, nakupovat a třeba si na zahrádce po šichtě odpočívat. Co myslíte, pane doktore, čí teritorium by mělo dostat přednost?

V jednom z vašich blogů jsem četl dojemnou a slzy rodící historku o tom, jak starosta Očové ( pan Huliak) uštval nebohé medvídě. Pane doktore, o medvědech nevíte nic! Dvouleté medvídě je klacek kolem 70 - 90 kg, který klidně poběží čtyřicítkou a nezadýchá se. Pan Huliak naproti tomu je více než padesátiletý pán, co chybí do výšky nahnal po obvodu a patrně se zadýchá i do schodů do očovské hospody. Představa, jak tenhle pán uštve dvouročáka, mě donutila k velice dlouhému a srdečnému záchvatu smíchu. První, co ze mě srozumitelně vypadlo, bylo ,,kterej blb tohle napsal?" Pak jsem teprve zjistil, že autorem jste vy.

A je tu další problém. Vy jako doktor přírodních věd a chovatel medvědů v ZOO tábor jistě víte, že medvědi jsou od přírody samotáři. Vyjma medvědic s mládětem pochopitelně. Jak mi tedy vysvětlíte, že nájezdy na pole a zahrady už podnikají celé rodiny medvědů, čili milostivá paní, rota letošních a loňských harantů a pantáta samozřejmě též? A pro jistotu přijdou na dobré pole takové partičky dvě či tři. Aniž by se poprali! O čem to svědčí, pane doktore? Inu o tom, že medvědi důkladně změnili chování, a to napříč celou populací.

A nakonec jedna poznámka - vy chováte medvědy v ZOO, že? A viděl jste někdy medvěda živého jen tak v lese? Já žiji na středním Slovensku, pane doktore! A místo o fotbale se bavíme o medvědech. Nedávno jsem potkal jednoho 50 m pod promenádní cestou z Banské Bystrice na hvězdárnu, kde chodí zástupy rodin s malými dětmi, pejsky atd. 300 m nad průmyslovou zónou Radvaň. Dovolím si vás pozvat se stanem na 14 dní ke kamarádovi stanovat na zahradu do obce Hrochoť, cca 15 km od Banské Bystrice. Abyste konečně viděl opravdového medvěda a zkusil, jak vypadá panikaření a hysterie v praxi. Žádná civilizovaná země na světě, pane doktore, si nemůže dovolit fakt, že není týdne, aby nepřistál ve špitále nějaký člověk „upotřebený“ divokým zvířetem. Takže bych vás prosil, abyste se značně mírnil ve výrazech, které používáte.

Nakonec poznámka - proč jsem použil jako ilustrační snímek z Jeseníků? Protože pokud na Slovensku nedojde k velmi rychlému narovnání stavů medvědů do období před 60 - 70 lety, vezmou si jednoho dne ti nadbyteční uzlíčky s buchtami a půjdou hledat štěstí do světa - Javorníky, Beskydy, Vsetínské vrchy - a  za chvíli budou utíkat turisté z Jeseníků, jako dneska utíkají ze Slovenska - ze stejného důvodu!

Srdečně vás zdravím a těším se cestou Media na odpověď!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz